Sobreviurà Podem a Catalunya?
L'assemblea per renovar la direcció autonòmica serà clau per al futur de la relació amb els comuns
BarcelonaEl trencament de Podem amb Sumar ha desencadenat un èxode de dirigents de la formació lila a regions com la Comunitat de Madrid per les seves diferències amb la direcció del partit fundat per Pablo Iglesias. A Catalunya, on fins ara la convivència entre Podem i els comuns era més o menys plàcida, hi comença a haver les primeres discrepàncies. Sobreviurà a la crisi el partit a Catalunya o hi haurà una abraçada de l’ós dels comuns?
Fonts de la direcció consultades per l’ARA són rotundes: sí, Podem sobreviurà. Segons el seu parer, planten cara al "capital" davant un Sumar "descafeïnat" i un PSC i una ERC que creuen que han renunciat a defensar posicions d'esquerres. "Fa molt de temps que diuen que estem morts i som aquí. Catalunya és la comunitat on Podem ha crescut més els últims mesos", assegura a l'ARA la fins ara coordinadora del partit a Catalunya, Conchi Abellán. Podem Catalunya té més de 15.000 inscrits (en les primàries telemàtiques per definir el candidat a la Generalitat, el 2021, hi van participar menys de 6.000 persones) i ha reforçat la presència a l’àrea metropolitana, al Vallès i a Tarragona.
Altres fonts de la formació són més pessimistes. Acusen la cúpula actual d’haver dinamitat cercles forts a Sabadell (ara, reconstruït) i a Terrassa arran dels pactes amb els comuns a les municipals; consideren que la militància està "cansada" i que els quadres mitjans no tenen al darrere un partit que els empari davant una Catalunya En Comú que els ha guanyat terreny. "El futur de la formació depèn de si s’aposta per un projecte polític fort", apunta una exdirigent del partit a Catalunya.
Els tretze expedientats
La desbandada de tretze dirigents de Podem expedientats per defensar la unitat amb Sumar va deixar el partit sense òrgans de direcció a Catalunya, la qual cosa va obligar a crear una gestora que encapçala Abellán, molt pròxima a Ione Belarra i Irene Montero. Abellán va guanyar les primàries de Podem Catalunya el 2020 amb un full de ruta que apostava per les aliances amb Catalunya En Comú davant de Noèlia Bail, partidària de marcar distàncies per preservar un perfil polític propi a Catalunya. No és la primera vegada que una gestora agafa les regnes després d'una crisi interna. Va passar el 2015, arran de la dimissió de l'aleshores secretària general Gemma Ubasart, i el 2017, després que Albano Dante Fachin plegués forçat per la intervenció del partit des de Madrid.
La gestora pilotarà el partit fins que la direcció estatal convoqui l’assemblea ciutadana per renovar la cúpula, que es preveu que sigui a principis d'any. Abellán ja ha comunicat que s'hi presentarà i, a l'espera d'altres candidatures, li disputarà el lideratge qui fins ara ha estat la seva número 2, María Pozuelo. Ferma defensora de la marca Podem, Pozuelo sosté que el partit manté una manera de fer hereva del 15-M, amb un peu a les institucions i l'altre al carrer, i aposta per donar més poder a la militància. Les dues han escollit el mateix nom per a la seva candidatura i cap l'ha volgut canviar per evitar la coincidència: Ara més que mai, Podem.
Qui no es podrà presentar a les primàries, si no hi ha canvis, són els tretze expedientats i suspesos de militància. Veus d’aquest grup lamenten la decisió, tot i que concreten que no han abordat la possibilitat de disputar el lideratge de Podem. En tot cas, no veuen "casual" que se’ls mantingui suspesos amb aquesta cita a l'horitzó.
L’assemblea serà clau per al futur d’En Comú Podem. Els candidats que s’hi presentin hauran de concretar quina és la seva proposta d'entesa amb Catalunya En Comú. Fonts consultades per l'ARA apunten que almenys una de les candidatures que s'hi presentarà defensarà el trencament total. Tampoc disputaran el lideratge de Podem ni Jéssica Albiach ni Jaume Asens, que s'han donat de baixa recentment del partit i que havien defensat bastir ponts entre el partit, els comuns i Sumar.
Acords que no es compleixen
Però, quin és el motiu del malestar amb Catalunya En Comú? El primer i el principal és l’incompliment dels acords de coordinació entre els dos espais, segons Podem. La major part de missatges que es comuniquen sota la marca En Comú Podem, d'acord amb aquesta versió, són fruit de decisions unilaterals dels comuns. Això genera desafecció en la militància de Podem, que "no s’hi sent representada", apunten.
Tot i això, l’aposta per les aliances amb Catalunya En Comú no ha desaparegut. El responsable de l’àrea municipal i regidor a Rubí, Andrés Medrano, creu que tot i les diferències que hi pugui haver a la "cuina" dels pactes, cal fer un esforç per "guardar els ganivets al calaix". I en això, afirma, Catalunya En Comú també s’hi ha d’implicar. Abellán també continua apostant per l'aliança sempre que hi hagi llistes obertes i "sense vetos" i es respecti l'autonomia de Podem.