Política16/01/2013

Infraestructures, cultura i finançament: els tres eixos d'actuació del govern espanyol per frenar el sobiranisme

El ministre Margallo avança aquestes mesures perquè "cal fer alguna cosa" per solucionar el conflicte amb Catalunya

Efe

MadridEl ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha advertit aquest dimecres que "si Catalunya no aconsegueix ajustar i controlar les seves finances públiques causaria un seriós perjudici al conjunt de l'economia espanyola" i ha instat la Generalitat a ser responsable i oblidar-se d'assumptes "irrellevants".

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Margallo ha respost amb aquestes paraules a les queixes del president de la Generalitat, Artur Mas, que ha alertat que "si Catalunya falla en compromisos elementals, tot l'Estat queda en qüestió" i ha acusat el govern central d'anar "a sac" contra Catalunya en recórrer mesures com l'euro per recepta sense oferir alternatives de finançament.

Cargando
No hay anuncios

"Espero que el govern de la Generalitat de Catalunya entengui que la situació és prou greu com perquè ells assumeixin la quota de responsabilitat que els correspon com a governants que són, no intentant desplaçar l'atenció a assumptes col·laterals i que en aquest moment són absolutament irrellevants", ha subratllat Margallo.

El titular d'Exteriors ha confiat que no es repeteixi la política del tripartit que va governar Catalunya abans que CiU, ja que "es van passar la vida discutint les modificacions de l'Estatut en lloc d'ocupar-se de les coses serioses i el resultat va ser el que va ser" .

Cargando
No hay anuncios

Margallo ha fet aquestes declaracions als periodistes abans de participar en un fòrum amb inversors espanyols i estrangers, en què ha tornat a repetir els seus arguments -aquest cop en anglès-, ja que la primera pregunta que se li ha formulat ha estat precisament sobre l'efecte de les aspiracions independentistes de Catalunya. "No és una bona notícia el que està passant a Catalunya", ha assenyalat, abans d'assegurar que si la Generalitat convoca un referèndum el govern "l'aturarà".

Segons la seva opinió, amb el pas del temps la societat catalana i els seus empresaris veuran amb claredat que "una declaració il·legal d'independència col·locaria Catalunya fora de la Unió Europea", fet que, segons ha dit a partir dels seus càlculs i altres estudis, tindria un cost equivalent al 20% del PIB català.

Cargando
No hay anuncios

La seva adhesió posterior a la UE, a més, hauria de comptar amb el suport unànime de tots els socis europeus, ha afegit el ministre, que ha emmarcat l'actual debat sobiranista al "fracàs" electoral d'Artur Mas a les urnes.

Després d'aquestes advertències, ha reconegut que "cal fer alguna cosa" per solucionar el conflicte amb Catalunya. I ha apuntat tres eixos: infraestructures, on el govern està fent "un gran esforç"; la llengua i la cultura, a les quals es prestarà "molta atenció" a la futura llei d'acció exterior, i el sistema de finançament autonòmic, que ha de començar a revisar aquest any. Aquesta revisió, segons ell, serà clau per trobar un encaix a les aspiracions catalanes, ja que "no hi ha camí fora d'Espanya" i, segons ha dit en català, l'"adéu Espanya" és l'"adéu a Europa".