El sobiranisme torna a sortir al carrer en un nou clam per la llibertat
Més de 400 autobusos es desplacen avui a Barcelona per assistir a la gran manifestació contra la sentència
BarcelonaDesprés de l’èxit fa vuit dies de la marxa de la vaga general contra la sentència, Barcelona acull avui una nova manifestació contra la repressió i a favor del dret a l’autodeterminació. Més de 400 autobusos provinents de tot el país es desplacen fins a la capital catalana aquest dissabte per assistir a la manifestació per demanar la llibertat dels presos i de Catalunya.
Els busos, organitzats per l’ANC i Òmnium, sortiran de gairebé totes les comarques en una altra mobilització de la societat civil que es preveu que sigui multitudinària. “Fem una crida a assistir-hi a tothom que pensi que la sentència o la repressió són injustes i vulgui mostrar-hi el rebuig”, va exposar ahir Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, que va destacar el caràcter transversal de la manifestació, que tindrà lloc al carrer Marina, com la que es va fer l’11 de novembre del 2017 per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i dels consellers. “L’espai sobiranista s’hauria de sentir cridat a la manifestació, perquè és un clam per la llibertat”, va afegir Mauri davant l’absència dels comuns, que ahir van anunciar que no s’adherien, finalment, a la manifestació perquè consideren que la convocatòria té un component únicament independentista, tot i que alguns dels seus dirigents hi aniran a títol individual.
Qui sí que va cridar a participar-hi va ser la UGT, que en un comunicat va esperonar la seva militància a anar a la manifestació unitària. “Hem participat i participarem en tots els espais compartits i plurals per reforçar la cohesió i la convivència”, ressaltaven al text abans de deixar clar que “mai” defalliran a l’hora de “reclamar drets, llibertats, cohesió social i diàleg”, uns valors que “són més necessaris ara que mai”. L’organització sindical dirigida per Camil Ros, que també va anunciar que hi assistiria, ho farà com a convidada i no pas com a impulsora, perquè ha preferit desvincular-se’n després que no hagin fructificat les negociacions amb l’ANC i Òmnium. Per la seva banda, l’altre gran sindicat, CCOO, es va apartar de la convocatòria a mitjans de setmana perquè no la considerava “prou transversal”, tot i que dona llibertat als afiliats per assistir-hi.
La vigília de la manifestació, el Tsunami Democràtic va anunciar que preparava noves accions. Després de promoure el bloqueig a l’aeroport el mateix dia de la publicació de la sentència i de mantenir-se en un discret segon pla en les últimes mobilitzacions, aquesta plataforma unitària anònima -que l’Estat investiga per terrorisme- va demanar a la ciutadania que es reservi algunes dates per sortir al carrer. A través del seu perfil de Twitter i també al compte de Telegram, el Tsunami va avançar que el 9 de novembre, jornada de reflexió, farà una acció a tot l’Estat. Els tres dies posteriors a les eleccions també promourà mobilitzacions en un “lloc sorpresa”. Un altre dels plats forts serà el 18 de desembre, coincidint amb el Barça-Madrid. Tenint en compte els comentaris que el Tsunami ha fet a les xarxes, no seria estrany que l’acció es desenvolupés al voltant del Camp Nou.
Parlem torna al carrer
Qui no s'ha esperat al novembre i ha sortit avui mateix al carrer és el col·lectiu Parlem, que ha convocat una concentració a les 12 del migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar la “restitució del diàleg i la convivència” i demostrar que la ciutadania “és millor que els seus governants”.
Fa dos anys aquest moviment ja va sortir al carrer pocs dies després del referèndum de l’1-O i es va concentrar a Madrid i davant d’alguns ajuntaments catalans amb samarretes blanques per exigir “diàleg” entre Catalunya i l’Estat.