Política30/11/2015

El sobiranisme enfila cap al 20-D pendent de la investidura

Homs demana que l’independentisme no s’erri d’adversari

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

BarcelonaAmb un ull pendent de Manresa, Democràcia i Llibertat i ERC van continuar ahir amb els actes de precampanya d’unes eleccions espanyoles que les negociacions per la investidura continuen deixant en segon terme. Ahir el candidat de Democràcia i Llibertat al 20-D, Francesc Homs, evitava les al·lusions directes a la CUP, però sí que deixava un missatge velat: “L’independentisme no es pot equivocar d’adversari”. Tanmateix, al Born Centre Cultural -on Democràcia i Llibertat presentava els eixos del seu programa electoral-, ningú perdia de vista el debat que l’esquerra independentista celebrava al Nou Congost. També els republicans seguien amb atenció el que passava a la capital del Bages, i des de Valls el número dos de la candidatura al Congrés, Joan Tardà, tornava a avisar que no arribar a un acord per a la investidura seria considerat un “frau i un delicte d’alta traïció”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les variables que deriven de posposar la investidura més enllà del 20-D és que els resultats electorals pesaran també sobre la taula de negociació. Un sondeig publicat ahir per La Vanguardia deia que, en cas de noves eleccions catalanes, si CDC i ERC anessin per separat serien els republicans els que guanyarien les eleccions, amb 32-34 escons; per davant de Ciutadans, amb 27-29, i CDC, amb entre 24 i 25. Caldrà veure si aquests resultats són equiparables en unes eleccions espanyoles que, sigui com sigui, mesuraran l’estat de les forces independentistes. Serà significatiu veure qui queda per davant. Ahir, en una entrevista d’Europa Press, el candidat d’ERC, Gabriel Rufián, assegurava que una victòria dels republicans el 20-D “donaria fermesa” al procés.

Cargando
No hay anuncios

En el marc d’aquesta cursa, Democràcia i Llibertat va presentar el seu programa. Un document que porta com a lema “Farem possible el teu sí” i que té com a objectiu “defensar fins al final” el mandat que va sortir de les urnes el 27 de setembre i la declaració de ruptura que va aprovar el Parlament. Un text que, va recordar Homs, parla explícitament de diàleg amb el govern espanyol. Enarborant la bandera de l’independentisme des de la “serenitat”, l’exconseller va argumentar que cal guanyar legitimitat internacional i que això passa per fer evident que l’Estat no es vol asseure a la taula a parlar sobre les demandes catalanes. És així com es descol·loca un govern espanyol que “està més preparat per fer front a la desobediència que per al diàleg”, va dir fent servir paraules del cap de llista al Senat, Miquel Àngel Escobar. “No som aquí per guanyar concursos d’independentisme, sinó per fer la independència”, va reblar Francesc Homs.

Crida als votants de la CUP

Cargando
No hay anuncios

També Gabriel Rufián va defensar que l’independentisme ha d’anar al Congrés de Diputats a defensar el resultat del 27-S. Perquè l’esquerra mani dins d’aquest front sobiranista, va apel·lar als 330.000 votants de la CUP a les últimes eleccions perquè ara donin suport a ERC. “Són dels nostres”, va defensar. En un intent de seduir-los, va remarcar que ell se sent molt pròxim a la ideologia de l’esquerra independentista i que molta gent pròxima a la CUP “no té cap problema” que el seu representant al Congrés sigui el veterà parlamentari d’ERC Joan Tardà. Malgrat tot, Rufián confiava també en un bon resultat de CDC: “Qui digui que es pot construir aquest país sense el que ells representen menteix”. Un missatge que lligava, un cop més, els debats sobre la investidura i el 20-D.