El sobiranisme es concentra davant del TSJC per reclamar al TC que alliberi ja els presos
Entitats, sindicats i partits s'uneixen abans que el tribunal vegi els recursos dels presos
BarcelonaMalgrat la divisió manifesta en el sobiranisme, el clam per la llibertat dels presos polítics és la corda que continua lligant la unitat entre partits i entitats. Aquest dilluns representants de més de trenta organitzacions s'han concentrat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En la línia de les protestes de petit format que s'han celebrat en temps de coronavirus, l'acte ha consistit en una fotografia conjunta. L'objectiu: pressionar el Tribunal Constitucional (TC), que a partir de demà es reuneix per decidir si els líders independentistes empresonats poden tornar a casa mentre estudia els recursos d'empara a la sentència de l'1-O.
"Malgrat el confinament, la repressió continua", ha apuntat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. Com bona part dels representants públics que eren a l'acte, ha reclamat als magistrats que escoltin els organismes internacionals (com Amnistia Internacional, el Consell d'Europa i el grup de treball de Nacions Unides) i alliberin els presos. "El TC pot alinear-se amb Amnistia Internacional o seguir-ho fent amb Vox", ha dit Mauri a l'acabar l'acte. Entre altres, hi ha hagut representació d'entitats com Òmnium i l'ANC, així com de l'AMI i l'ACM, i dels sindicats CCOO, UGT, Intersindical-CSC, Unió de Pagesos i USTEC. També d'ERC, JxCat, la CUP i Catalunya en Comú - Podem.
"Dolors Bassa i Raül Romeva han estat 80 dies empresonats amb un govern del PP, 600 amb un del PSOE i uns 200 amb un del PSOE i Unides Podem", ha lamentat l'eurodiputada d'ERC Diana Riba. Per a la també parella de Romeva, "és igual qui governi: el problema són les estructures de l'Estat". Tant ella com la líder de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, han insistit en l'amnistia. "Pedro Sánchez i Pablo Iglesias podrien estar prenent decisions", ha etzibat Artadi, denunciant que el govern espanyol s'autoanomeni "el més progressista de la història" mentre té presos polítics i exiliats.
Un "facilitador" de la taula de diàleg
El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha argumentat que hi ha "raons jurídiques, de defensa dels drets humans, de justícia i de polítiques" per alliberar els presos polítics. A més, ha recalcat, això "facilitaria" les trobades en la taula de diàleg que "aviat es reprendrà". Precisament aquest dilluns el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha reclamat a Sánchez que la taula de diàleg se celebri abans del 15 de juliol.
Però malgrat les reivindicacions, entre les entitats regnava l'escepticisme respecte al TC. Especialment per part del diputat de la CUP al Parlament Carles Riera i el vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes. "La llibertat dels presos i la democràcia de Catalunya no passa per les institucions de l'Estat ni pels seus tribunals, sinó per exercir l'autodeterminació", ha dit Riera, mentre que Cruanyes ha advertit que tard o d'hora "els responsables del TC i del Tribunal Suprem hauran de respondre d'aquestes violacions dels drets humans" davant la justícia internacional.