El sobiranisme s’uneix a l’Aran amb Mireia Boya com a candidata a síndica
ERC, la CUP, EUiA, Som Alternativa i Nova volen trencar el bipartidisme de CDA i UA
BarcelonaMireia Boya torna a casa. L’exdiputada de la CUP, després de deixar al març la direcció de la formació, on exercia de portaveu del secretariat nacional, pels atacs psicològics que rebia des de feia temps d’un company de partit, es presenta com a síndica d’Aran. Ho fa per Aran Amassa, la nova formació d’esquerres que han impulsat ERC, la CUP, EUiA, Som Alternativa i Nova, amb la voluntat de trencar el bipartidisme al Consell General.
La militant de la CUP i de Poble Lliure s’enfrontarà als històrics Carlos Barrera (CDA) i Paco Boya (UA-PSC), màxims aspirants a presidir el govern aranès després d’obtenir respectivament 7 i 5 dels 13 representants al Consell als últims comicis. El Partit Renovador d’Arties-Garòs, que va obtenir un conseller ara fa quatre anys, aquest cop no s'hi presenta.
"Les converses per unir totes les esquerres ja fa un parell d’anys que duren, però, arran de l’1-O, la gent que s’hi va implicar va decidir fer el pas definitiu”, explica Boya, que subratlla: “No som la marca blanca de ningú, sinó que volem representar tot l’arc del sobiranisme”. En aquest sentit, lamenta que Unides Podem, que abandera ICV a l’Aran, no s’hagi sumat a aquest front. “Volien que la candidatura tingués el seu nom”, revela Boya.
Els pilars ideològics d’Amassa es fonamenten en l’assemblearisme per decidir estratègicament el futur de l’Aran, recuperant, per exemple, els consells de vila, les assembles de veïns amb capacitat decisòria, per promoure consultes populars sobre l’ampliació de l’estació de Baqueira Beret o la reintroducció de l’os. “Volem un poble unit i que decideixi col·lectivament el seu futur des de la transparència, la sostenibilitat, el feminisme i sense renunciar mai a la nostra sobirania”, remarca.
L’exdiputada es mostra convençuda que obtindran representació, i més amb l’absència del Partit Renovador d’Arties-Garòs: “Seria magnífic obtenir 3 consellers, però amb un ja podem ser decisius si empaten CDA i UA perquè la victòria sempre és molt ajustada”.
Salt als ajuntaments
Aran Amassa es presenta també a les eleccions municipals presentant batalla als ajuntaments de Viella, Bausen, Les i Alt Aran com l’alternativa per aturar el que consideren que ha sigut una política de “venda i privatització del territori i els seus recursos”. En l’àmbit municipal agafa el relleu de Corròp, la formació occitanista i assembleària que va obtenir a Les a les municipals del 2015 dues regidores, una de les quals era precisament Boya, que ho va deixar per anar al Parlament.
Hug de la Rosa, cap de llista a Les, referma que “Corròp inspira Amassa en la seva organització i manera de treballar”. El regidor confia que la sortida de l’històric alcalde, Emilio Medan, que porta 32 anys al càrrec, els serveixi per consolidar-se amb més edils. Amassa vol sacsejar, però, la resta de consistoris irrompent en un tauler polític dominat fins ara per només dos partits.