Governabilitat a l'Estat

Podem deixa Pedro Sánchez contra les cordes

Els liles i Junts posen condicions dures per als pressupostos mentre a la Moncloa impacten els casos Ábalos i Errejón

Ione Belarra, amb Irene Montero, en una imatge recent.

Madrid / BarcelonaPedro Sánchez acabava una setmana per oblidar i en comença una altra amb un nou cop. Ja no són només els presumptes casos de corrupció que afecten el seu executiu, la investigació judicial a la seva dona i les dificultats per fer que Junts sigui un aliat estable per a la legislatura, sinó que ara també està en dubte Podem. El vot dels seus quatre diputats als pressupostos generals de l'Estat s'ha encarit després d'una consulta a la militància en què el 89,8% (34.417 persones) han acceptat posar condicions que, d'entrada, el govern espanyol rebutja frontalment: una és trencar les relacions comercials i diplomàtiques amb Israel, amb un embargament d'armes inclòs, i la segona és abaixar per llei el preu del lloguer en un 40% i prohibir la compra d'un habitatge si no és per residir-hi. La crisi oberta a Sumar pel cas Errejón és el colofó d'un moment delicat per a l'executiu de Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La setmana passada fonts del govern espanyol ja advertien que aquesta petició de reduir dràsticament els lloguers no és viable, i coincidien amb la compareixença al Congrés de la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, que va anunciar altres mesures com el blindatge perpetu del parc d'habitatge públic. El que transmetien des del ministeri d'Hisenda, l'encarregat d'elaborar els comptes, era el dubte sobre si, arribats a la situació en què els quatre vots de Podem resultessin imprescindibles per aprovar els pressupostos, la formació lila de veritat els faria caure. Aquesta és la situació aritmètica a la cambra baixa: Junts ha d'entrar a l'equació i és el principal repte de la Moncloa, però Podem també, i en plena crisi a Sumar per l'esclat del cas Errejón, els d'Irene Montero i Ione Belarra intenten marcar perfil propi.

"Si el PSOE vol els vots de Podem, haurà d'acceptar aquestes dues condicions", ha asseverat el coportaveu del partit, Pablo Fernández, en roda de premsa. Pel que fa a l'exigència relacionada amb Israel, la llei espanyola de comerç d'armes no preveu la possibilitat de decretar un embargament –caldria veure si es pot fer amb un decret–, però de tota manera el PSOE ja va comunicar la setmana passada que s'han fet passos, com aturar la compra i la venda de material amb aquest país.

Les condicions de Junts

L'endemà del congrés, Junts també ha posat pressió pels pressupostos. El vicepresident del partit, Toni Castellà, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que l'executiu espanyol ha de fer un "gest contundent" cap a Catalunya, que implicaria condonar una part del deute del fons de liquiditat autonòmic (FLA) o una empenta en l'execució dels comptes d'exercicis anteriors que hauria d'arribar al 100%. "En matèria de pressupostos és tan fàcil o complex com respectar el sostre de despesa, que és repartir-lo a terços entre l'àmbit municipal, Estat i comunitats autònomes. I si hi ha un gest contundent abans d'aquest debat respecte de la manca d'execució de pressupostos, hi pot haver un acord per tramitar pressupostos. [...] Com a mínim del mínim, si no executen el 100 %, com a mínim condonem el FLA", ha dit.

També s'hi ha referit el secretari general de Junts, Jordi Turull, a RAC1, assegurant que si el PSOE vol el seu suport s'han de complir abans els compromisos d'investidura anteriors. En aquest sentit, pren rellevància la llei per traspassar les competències d'immigració a la Generalitat, que ha sigut un dels temes clau del congrés de Junts aquest cap de setmana. Turull s'ha mostrat optimista amb els treballs sobre aquesta norma, tot i que ha admès resistències sobretot del ministeri de l'Interior. Junts busca que el govern català tingui un paper a l'hora de decidir els fluxos migratoris o renovar el permís de treball i residència. Per exemple, en la ponència aprovada pel conclave d'aquest cap de setmana a Calella s'estableix que el coneixement del català hauria de ser un "requisit" després d'un temps "raonable" per renovar aquest tipus de certificats.

Imatge de la primera reunió de l'executiva de Junts presidida per Carles Puigdemont.

Tranquil·litat al PSOE

De moment el PSOE intenta mostrar-se tranquil respecte a la negociació que s'ha d'obrir. En roda de premsa aquest dilluns a Ferraz, la portaveu, Esther Peña, s'ha mostrat "convençuda" que els comptes tiraran endavant. "Hem de respectar els temps. Quan s'obrin les negociacions es posaran les pretensions sobre la taula. Ho farà Podem, ho valorarem i veurem els acords a què es pugui arribar", ha indicat Peña, que ja ha avisat que en aquestes converses sempre hi ha alguna "pèrdua" respecte als plantejaments de màxims. En la mateixa línia s'ha expressat preguntada per les negociacions amb Junts. "El PSOE és ferm i compleix el que firma", ha assegurat.

Aprofitant el moment delicat a la Moncloa, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a demanar la dimissió de Pedro Sánchez agafant-se a una fotografia publicada aquest cap de setmana a El Español en què l'empresari Víctor de Aldama hauria estat suposadament a la planta noble de Ferraz l'any 2019. El PSOE ha contraatacat recuperant la fotografia "fastigosa", en paraules de Peña, de Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado als anys noranta en un iot. "En un partit seriós aquesta fotografia t'inhabilitaria políticament", ha manifestat la portaveu socialista, que ha demanat a El Español que demostri si veritablement Aldama ha estat a la seu del PSOE.

stats