Els experts que van fer la proposta de llei electoral del 2007 veuen riscos en el sistema alemany
Joan Botella avisa que fer més de 60 circumscripcions uninominals per elegir diputats pot crear confusió i provocar distorsions
BarcelonaQuatre dels experts que van fer l'informe de 2007 que contenia una proposta de llei electoral catalana –Agustí Bosch, Joan Botella, Jaume Magre i Josep Maria Reniu– han advertit aquest dilluns al Parlament sobre els "riscos" i "dificultats" que pot comportar aplicar el sistema alemany a Catalunya. Aquests quatre membres de la comissió d'experts designats a proposta dels grups parlamentaris han comparegut, sis anys després, davant la ponència parlamentària que elabora la llei electoral catalana per explicar els seus criteris i analitzar els canvis produïts des de l'any 2007.
El catedràtic de ciència política de la UAB Joan Botella ha explicat en acabar la compareixença que, en termes generals, la proposta de la comissió d'experts segueix sent vàlida, encara que es podrien introduir alguns canvis derivats de la situació política actual que viu Catalunya. Segons Botella, avui dia la societat exigeix garanties de més transparència en la política i això requeriria acostar més els candidats als votants, per exemple amb unes circumscripcions més petites o amb les llistes desbloquejades, i des d'un altre vessant, introduir limitacions en el finançament de les campanyes. En canvi, ha precisat, la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, que dificulta la implantació de l'organització territorial catalana basada en comarques i vegueries, afectaria poc al model proposat i únicament caldria introduir algunes modificacions menors.
Ha explicat, a més, que ara veu més predisposició dels partits que en l'any 2007 a "prendre's seriosament" la labor de fer una llei electoral, encara que l'aposta per traslladar a Catalunya un model com l'alemany és molt arriscat, ha assenyalat. El pitjor risc és que, en un territori com el català, fer més de 60 circumscripcions uninominals per elegir diputats pot crear confusió i provocar distorsions i ha avisat als partits que en teoria podrien sortir més beneficiats, com CiU, que el vot està sent molt canviant a Catalunya i que això podria perjudicar-la.
També ha recordat que, a Alemanya, el seu Tribunal Constitucional va obligar l'any 2011 a modificar la llei electoral, en entendre que no complia els requisits suficients de proporcionalitat, per la qual cosa encara és una incògnita saber els resultats que proporcionarà la nova llei. En conclusió, ha explicat Joan Botella, aplicar el sistema alemany a Catalunya, caracteritzat per ser un sistema de "dues voltes" en el que s'elegeixen diputats per circumscripcions molt petites i també llistes de partits, potser "no és inviable, però sí difícil" a Catalunya.