Sis víctimes d'espionatge presenten una querella contra el CNI
Els afectats al·leguen que han comptabilitzat 67 casos, però "n'ha hi moltes més"
BarcelonaJa fa dos anys que el centre d'investigació de Toronto CitizenLab va destapar l'espionatge a pràcticament una setantena de líders i persones vinculades a l'independentisme a través del software israelià Pegasus. Després que el Centre Nacional d'Investigació (CNI) reconegués alguns casos, com la vigilància a l'expresident Pere Aragonès, aquest divendres sis de les víctimes d'espionatge del Catalangate han anunciat una querella conjunta contra el CNI, la Guàrdia Civil, Pegasus i Candiru a través de Sentinel Alliance, una associació internacional fundada per afectats del programari espia amb l'objectiu "d'exposar i combatre l'abús". L'agrupació s'ha donat a conèixer aquest divendres a Barcelona amb presència de Joan Arús, president i portaveu de Sentinel Alliance, i els advocats Xavier Muñoz i Alejandro Gámez. Tots tres han participat en la querella, que es registrarà pròximament a l'Audiència Nacional (AN) per presumptes delictes de revelació de secrets amb l'agreujant d'accés sense consentiment a informació personal i un altre agreujant de pertinença a un grup criminal. La presentaran el propi Arús; l'investigador de CitizenLab, Elies Campo; l'empresari i activista Joan Matamala; i els empresaris i investigadors tecnològics Jordi Baylina, Pau Escrich i Xavier Vives.
Sentinel Alliance
Durant la presentació de Sentinel Alliance, el seu responsable ha sostingut que el president espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, van mentir al dir en el Congrés que la Guàrdia Civil no ha utilitzat el programari Pegasus. Arús considera que hi ha "un circuit paral·lel i il·legal dedicat a realitzar infiltracions prospectives amb criteris polítics".
D'altra banda, ha lamentat el patiment dels afectats i les seves famílies pels programes espies i el "lawfare". L'associació neix per conscienciar dels riscos de la tecnologia espia amb l'objectiu d'aconseguir canvis reguladors i "rendir comptes amb els qui han violat" els drets democràtics: "El món ha de saber que la democràcia està en perill quan es violen els seus principis més fonamentals", ha dit. Alhora, Arús ha defensat que l'associació està oberta a les víctimes de programes d'espionatge de tot el món, però el seu principal objectiu és la restitució de les víctimes del Catalangate. "La nostra intenció és incrementar la coordinació amb diferents grups de víctimes", ha sentenciat el president de l'agrupació.
A més, l'expresident Carles Puigdemont, tot i que no va ser un dels espiats directament (sí el seu entorn), també ha celebrat el naixement de Sentinel Alliance: "És una bona noticia per continuar la batalla contra l'espionatge il·legal practicat a l'estat espanyol".
Gámez i Muñoz, advocats
L'advocat Alejandro Gámez ha explicat que la querella neix amb la voluntat d'agrupar les causes de totes les víctimes d'espionatge: "En comptes d'obrir una causa diferent per cada víctima, és millor agrupar-les". També ha defensat que "està demostrat" que va haver-hi espionatge entre 2019 i 2020, quan va afectar diferents representants d'ERC, Junts, la CUP, Òmnium o l'ANC. Hi ha comptabilitzades, com a mínim, 67 víctimes, però l'advocat ha afirmat que "n'hi ha moltes més". Gámez també ha recordat que aquesta és la primera querella que es dirigeix contra Candiru, ja que la resta anaven únicament contra Pegasus.