Política22/07/2017

Sis de cada deu catalans demanen implicació del seu alcalde

Els habitants de ciutats petites són els que més defensen que l’Ajuntament s’impliqui en l’1-O

M.r.
i M.r.

BarcelonaQuin ha de ser el paper dels alcaldes l’1 d’octubre? L’enquesta de l’Institut Opinòmetre per a l’ARA, feta a 1.000 persones, dona un resultat clar: obrir els col·legis electorals per a la votació. El 63,4% dels enquestats consideren que “l’alcalde o alcaldessa del seu municipi hauria de cooperar amb la Generalitat i permetre usar els locals municipals per votar en el referèndum de l’1 d’octubre”. El 24,7%, en canvi, s’oposen a la col·laboració municipal amb la votació que organitzarà el Govern.

La Generalitat garanteix que en tots els municipis hi haurà col·legis electorals. El dubte és si tots els catalans podran votar al mateix lloc que en unes eleccions, un factor que els independentistes consideren clau perquè els ciutadans tinguin la sensació que es tracta d’una votació amb les mateixes garanties que uns comicis, i que depèn de la col·laboració dels ajuntaments. El 50% dels catalans viuen en un municipi governat per independentistes, compromesos a col·laborar. La resta ho fan en localitats governades pel PSC, els comuns o independents.

Cargando
No hay anuncios

Els habitants de ciutats petites són els que més defensen que l’Ajuntament s’impliqui en l’1-O. A mesura que va pujant el nombre d’habitants, disminueix la voluntat que l’alcalde col·labori, però en totes les franges hi ha més partidaris de la implicació municipal que detractors. En els municipis de més de 10.000 habitants hi ha el suport més baix (56,3%, per 27,6% de rebuig), mentre que en les ciutats de més de 50.000 habitants, el 62,5% demanen al seu alcalde que obri els col·legis electorals. Barcelona està gairebé deu punts per sobre.

Per partits, més enllà del lògic suport dels independentistes (més del 90% entre els que simpatitzen amb el PDECat, ERC i la CUP), els comuns són els que més reclamen la col·laboració municipal: un 75,58%. Una demanda que, si és escoltada pels seus alcaldes, garantiria que Barcelona, la ciutat més poblada del país -que encara ho ha de decidir-, i Badalona, la tercera -que ho ha deixat en mans de l’informe del secretari municipal-, col·laboressin en la logística.

Cargando
No hay anuncios

D’entre els partits que rebutgen el referèndum, destaca la divisió dels votants del PSC, amb un 45,1% de partidaris de cedir col·legis electorals i un 41,2% que ho rebutgen. Molts alcaldes socialistes tenen el focus posat sobre què faran l’1-O, especialment els que governen amb forces independentistes. Tot i rebutjar la votació i emfasitzar que el PSC no vol que es faciliti la tasca al Govern, el partit tolerarà dissensions per garantir l’estabilitat municipal. Pel que fa al PP (amb una alcaldia a Catalunya) i Ciutadans (sense poder municipal), la negativa és clarament majoritària entre els seus votants.

En aquells municipis en què l’Ajuntament no faciliti un local, la Generalitat l’habilitarà. La majoria dels ciutadans, però, volen votar al mateix lloc de sempre.