11/12/2016

La Sindicatura s’estalviarà 700.000 € a l’any amb la nova seu

BarcelonaLa Sindicatura de Comptes abandonarà les luxoses oficines que té a l’avinguda Litoral número 12 -just al costat de la Torre Mapfre i l’Hotel Arts- els primers dies del 2017 per traslladar-se a un edifici més auster però més funcional a la Via Laietana, 60. Actualment la Sindicatura paga 1,5 milions d’euros anuals pel lloguer i el manteniment -125.000 al mes- i ara passarà a pagar-ne 800.000 -66.000 al mes-. L’estalvi, de 700.000 euros, és més que notable i a les arques de la Generalitat no li faran cap nosa aquests diners, però el canvi de seu també té motius pràctics. “Aquí tenim llogades dues plantes senceres perquè abans érem 150 funcionaris, però amb les retallades no arribem a 100 i ens sobra espai”, explica a l’ARA Jaume Amat, síndic major. La nova seu és un edifici que serà quasi sencer -cinc plantes- per a la Sindicatura de Comptes, excepte dues plantes: al soterrani hi seguirà havent el centre de càlcul del Servei Català de Trànsit i un altre pis serà per a l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco). “Estarem més cèntrics i podrem reordenar els serveis d’una manera més lògica”, diu Amat, que veurà complert un dels seus objectius des que va accedir al càrrec el 2011.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Des del principi vaig demanar a la direcció general de Patrimoni que ens busqués un espai nou, i n’hem descartat alguns perquè havíem de compartir l’edifici amb altres organismes públics que podríem haver d’auditar. Finalment fa un any i mig ens van oferir aquest de la Via Laietana i ens va agradar”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

L’antiga seu de la Loteria

La nova seu de la Sindicatura de Comptes és l’antiga seu de la Loteria de Catalunya (Entitat Autònoma de Jocs i Apostes), i forma part del conjunt d’edificis propietat de la Generalitat que Patrimoni es va vendre per aconseguir liquiditat i per als quals en alguns casos va negociar un lloguer per sota de mercat per continuar fent-los servir. Via Laietana, 60, és un d’aquests, però va passar el mateix amb la seu de la conselleria d’Economia a la rambla de Catalunya i amb la d’Empresa i Ocupació al passeig de Gràcia. A partir d’ara els pressupostos de la Sindicatura només s’encarregaran de pagar-ne el manteniment, ja que del lloguer se’n farà càrrec directament el departament d’Economia. De tota manera els diners seguiran sortint del mateix lloc, els pressupostos de la Generalitat, ja que la Sindicatura no genera ingressos i depèn del Govern, encara que el seu pressupost l’aprova el Parlament al marge dels pressupostos generals. Les obres d’adequació de l’edifici s’estan acabant aquests dies i està previst que es pugui començar el trasllat a principis d’any.

Cargando
No hay anuncios

Què hi feia la Sindicatura de Comptes en unes oficines que valen 125.000 euros al mes? Va ser una decisió del president Pasqual Maragall el 2005 en què van confluir dos fets que no tenen res a veure entre ells. La Sindicatura era en un edifici del carrer Jaume I, a tocar de la plaça Sant Jaume, però el Govern va decidir impulsar aquest organisme i dotar-lo de més capacitat per auditar més organismes públics. Això va implicar un augment del nombre de funcionaris, i en aquell espai del carrer Jaume I no hi cabien. En paral·lel, el Govern necessitava potenciar l’espai que va quedar buit després de la celebració del Fòrum Universal de les Cultures del 2004 i volia que empreses importants el colonitzessin. Per aquest motiu va proposar als prestigiosos laboratoris farmacèutics Novartis que hi traslladessin la seva seu a Barcelona, i la Generalitat a canvi es quedava les seves oficines del Port Olímpic i es feia càrrec de l’elevat lloguer.

Un despatx de 25 m( 2)

Cargando
No hay anuncios

Aquella, però, era una època precrisi, i actualment pagar 1,5 milions a l’any és, segons el Govern, un luxe innecessari. L’actual despatx del síndic major, per exemple, té 25 metres quadrats i fa cantonada, i té vistes al Mediterrani i als restaurants i bars del port. Malgrat el paisatge privilegiat, Jaume Amat admet que amb un despatx de 12 metres quadrats com el que tindrà a la Via Laietana en té de sobres per dirigir la fiscalització dels comptes dels ens públics.