La Sindicatura Electoral publica nous acords malgrat la pressió de la fiscalia

L'organisme publica les organitzacions que tenen dret a espais electorals durant la campanya

Un col·legi electoral a Carhaix-Plouguer, a l'est de França.
Aleix Moldes / Núria Orriols
15/09/2017
2 min

BarcelonaTot i que ahir la fiscalia els va interposar una querella per delictes de desobediència, usurpació de funcions i malversació, els membres de la Sindicatura han seguit prenent acords aquest divendres. Segons publica la pàgina web del referèndum, han adoptat decisions que afecten directament el procediment referendari. A continuació en detallem el contingut.

Organitzacions acreditades

Aquest divendres s'ha publicat la llista d'organitzacions que han demanat tenir espais electorals, tant en els mitjans públics com en la difusió de material sobre el referèndum. La llei del referèndum marcava que un 30% estaria destinat a entitats, i el 70%, als partits.

Les organitzacions que pretenien fer campanya havien de reunir signatures per poder entrar en el repartiment d'aquest temps. La que més firmes ha reunit ha sigut Òmnium, seguida de l'ANC i la Plataforma per la Llengua. La primera entitat tindrà, així, el 45,04% dels espais; l'ANC, el 39,77%, i la Plataforma per la Llengua, el 8,22%. Guanyem Badalona en Comú també ha presentat firmes, però només ha assolit el 0,03% de l'espai. La resta d'organitzacions són el Cercle Català de Negocis, la Intersindical, Procés Constituent i Solidaritat Catalana per la Independència.

Campanya institucional

La campanya institucional del Govern, que el Tribunal Constitucional (TC) va obligar a retirar dels mitjans, ha rebut avui el suport explícit dels cinc membres de la Sindicatura Electoral, que consideren que "reuneix els paràmetres de neutralitat exigits per la normativa reguladora del referèndum". Segons ells, també s’ajusta "als objectius previstos d’informar sobre la data de celebració i les modalitats d’emissió de vot i d’incentivar la participació". Aquest mateix divendres agents de la Guàrdia Civil s'han personat a les redaccions dels mitjans de comunicació que han publicat l'anunci del Govern per notificar-los l'advertència del TC.

Interventors i meses

"Els terminis electorals són particularment breus i el seu compliment és una garantia dels principis esmentats i també del desenvolupament i la culminació eficaços del procés electoral. Tanmateix, el context en què es desenvolupa aquest procés dificulta que les persones i les organitzacions puguin conèixer la informació electoral i les actuacions de l’administració electoral, en perjudici de l’efectivitat dels drets electorals que els corresponen", explica la Sindicatura Electoral en una altra de les resolucions del dia. Davant dels problemes exògens als organitzadors, han decidit ampliar diversos terminis com el que tindran els membres de les meses per presentar les excuses per evitar formar-ne part. De fet, tot i que la Generalitat afirma que ja ha fet el sorteig (no n'ha donat dades precises), les persones designades per a les meses encara no han rebut les notificacions. El termini acabarà ara quatre dies abans de l'1-O.

Finalment, la Sindicatura ha delegat en les sindicatures territorials l'acreditació dels interventors i els apoderats del partit per a la jornada electoral.

stats