La Sindicatura de Comptes retreu a Torra que no desautoritzi els atacs a la institució pels informes sobre Borràs

El director de la institució cultural, Oriol Ponsatí-Murlà, insisteix en el "biaix polític" del document

Borràs, en una imatge d'arxiu
Mireia Esteve
16/07/2020
4 min

BarcelonaEl síndic de comptes, Jordi Pons, ha presentat aquest dijous al Parlament l'informe de la Sindicatura sobre els comptes anuals de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre el 2017 i el 2018, quan encara dirigia la institució l'actual diputada de JxCat al Congrés Laura Borràs. La intervenció s'ha centrat a defensar l'informe i, sobretot, la independència de la Sindicatura davant les crítiques rebudes de la mateixa ILC. De fet, el síndic s'ha mostrat especialment "dolgut" pels comentaris sobre el document que, ha considerat, es fan des de la "mala fe" i que són una falta de respecte per una "institució estatutària" com la Sindicatura de Comptes.

En aquest aspecte, Pons ha recriminat al director de la ILC, Oriol Ponsatí-Murlà, que aquest dimecres fes un tuit "impropi" d'un alt càrrec de la Generalitat: "Aquesta compareixença [la d'aquest dijous del síndic] està basada en fets reals que poden ferir la sensibilitat d'alguns espectadors. Especialment la d'algun síndic en funcions". Pons considera que aquestes paraules són un "atac" a la Sindicatura i ha criticat que no hagin rebut cap "desautorització" de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i del president de la Generalitat, Quim Torra. "No és de rebut aquesta manca de respecte institucional", ha afirmat: "Un país que no defensa les seves institucions és un país decadent que no té cap tipus de futur".

La majoria de grups parlamentaris han donat suport a les paraules del síndic i a la feina feta per l'organisme i han reprovat les paraules de Ponsatí-Murlà. De fet, el diputat del PSC Rafel Bruguera ha demanat al director de la ILC que "es retracti" de les seves paraules i, si no ho fa, que dimiteixi o que la consellera de Cultura el destitueixi. Els socialistes en demanaran la reprovació si no plega. "El missatger no pot ser mai el responsable de les males notícies que trasllada", ha afegit el diputat del PP Santi Rodríguez. Tant la CUP com ERC han criticat la utilització d'aquest cas per discutir el projecte independentista. Ara bé, la diputada cupaire Maria Sirvent i la republicana Jenn Díaz han demanat tolerància "zero" amb la corrupció vingui d'on vingui. L'enfrontament entre aquestes dues formacions i JxCat pel cas Borràs no és nou i les diferències es van poder constatar públicament en la votació del suplicatori al Congrés de Diputats.

La diputada de JxCat Elena Fort ha tornat a defensar aquest dijous l'actuació de Borràs, ha denunciat la "utilització política" que se'n fa i ha criticat com s'ha desenvolupat la comissió aquest matí. "S'ha convertit en un circ [...]. Ha semblat que veníem a fer un judici que no toca", ha retret a la resta de diputats.

El director de la ILC insisteix en el "biaix polític" de l'informe

Després de la intervenció del síndic, ha comparegut en la mateixa comissió el director de la ILC, Oriol Ponsatí-Murlà, que s'ha defensat de les paraules de Pons assegurant que criticar la Sindicatura "no és manca de lleialtat ni manca de cultura democràtica". "No prendre en consideració i seriosament segons quins informes, denotaria negligència per part meva", ha afirmat, després d'assegurar que tenia un "respecte màxim" per la Sindicatura. Ponsatí-Murlà, sobre la intenció del PSC de reprovar-lo, ha contestat: "Em fa feliç i tot". El diputat de Catalunya en Comú - Podem Lucas Ferro ha recriminat l'actitud de Ponsatí-Murlà i li ha demanat que en comptes "d'insinuar un tracte de menysteniment cap a la Sindicatura" explicités les acusacions amb fets.

Durant la seva intervenció, el director de la ILC ha insistit a dir que l'informe de la Sindicatura tenia un "biaix polític" i ha defensat la gestió de Borràs al capdavant de la institució. En aquest sentit, ha assegurat que el mes de febrer va mantenir una reunió amb membres de la Sindicatura per parlar de l'informe i, segons ha dit, no van poder sostenir que hi havia una vinculació en dos dels contractes menors que l'organisme apunta que s'han fraccionat. "A part d'aquests dos contractes, hi ha altres coses, em van dir", ha explicat. "Si la Sindicatura no fiscalitza a partir de dades objectives sinó a partir d'altres coses, qualsevol institució està en situació d'indefensió absoluta", ha continuat. De fet, Ponsatí-Murlà ha acusat la Sindicatura de reproduir la mateixa pràctica de fraccionament de contractes en la contractació de material d'oficina de l'organisme. Per tot plegat, el director de la institució cultural ha demanat a la Sindicatura que rectifiqui l'informe.

Fraccionament de contractes

La Sindicatura de Comptes va fer públic el mes de maig l'informe elaborat pel síndic Jordi Pons. Al document s'analitzen els comptes anuals de la ILC del 2018, en què només es van formalitzar contractes menors (713), però els tècnics van comparar els contractes amb uns altres dels exercicis 2016 i 2017, una vintena escollits a criteri de l'auditor. Precisament aquest és un dels aspectes que Pons ha defensat aquest matí, quan ha assegurat que comparar un exercici amb anteriors és una pràctica habitual a la Sindicatura, i ha posat d'exemple tres dels informes que s'han presentat també aquest matí al Parlament, i també d'altres de feia més de vint anys.

La Sindicatura va certificar que, durant el període 2016-2018, la ILC que dirigia Laura Borràs va fraccionar una sèrie de contractes com són els de moderació del Fòrum Ploma Què llegeixes (tres contractes que sumen 52.000 euros), la realització de dues pàgines web per part d'Isaías Herrero (27.000 euros entre tots dos), el disseny i gestió de la fira Litterarum (25.000 euros en total), el Comissariat de l'Any Bertrana (18.800 euros entre dos contractes) i la neteja anual de la ILC (22.000 euros en tres contractes). El Tribunal Suprem investiga precisament la diputada catalana per determinar si durant l'etapa al capdavant de la ILC va adjudicar de manera irregular contractes a Isaías Herrero, fets que presumptament podrien ser constitutius dels delictes de prevaricació i malversació de fons públics.

Sobre aquesta qüestió, Pons ha explicat que la Sindicatura va enviar el seu informe a la sala segona del Tribunal Suprem un cop va finalitzar el document. A més, ha retret que la defensa de Borràs hagi atribuït a la Sindicatura una frase que no apareix a l'informe i que afirmava que la institució havia conclòs que no hi havia cap actuació perseguible judicialment. "No trobaran aquesta frase en cap informe", ha assegurat Pons.

stats