La Sindicatura de Comptes investiga una fundació opaca de C's amb seu a Madrid
El partit de Rivera es nega a facilitar les dades econòmiques de Tribuna Cívica a l'ens fiscalitzador
Barcelona."Proposem la modificació de la legislació vigent per tal que totes les donacions fetes a partits es coneguin públicament". És un dels punts del programa electoral per al 25-N de Ciutadans, un partit que sempre ha fet bandera de la regeneració democràtica i la transparència. Tot i la proposta de fer públiques totes les donacions a partits, la formació que lidera Albert Rivera rebutja entregar a la Sindicatura de Comptes la informació sobre la comptabilitat de Tribuna Cívica, una fundació fantasma que va crear el 2008 i de la qual fins ara no ha acceptat la vinculació, segons han explicat fonts de l'ens fiscalitzador a l'ARA. L'argument és que té la seu a Madrid i no ha de fer l'exercici de transparència que li reclama la Sindicatura com a la resta de fundacions de partits del Parlament.
Tanmateix, la fundació no va néixer a la capital de l'Estat, sinó que la van fundar a finals del 2008 a Barcelona tres dirigents de la formació espanyolista: Antonio José Mulero Castañón -llavors subsecretari d'organització-, Carlos Carrizosa -ara diputat i subsecretari d'organització- i Manuel García Bofill -ex secretari general-. Una ordre del Butlletí Oficial de l'Estat del 13 d'abril, però, inscriu Tribuna Cívica a Madrid, a la seu que hi té el partit.
Un blog treu a la llum la fundació
La Locomotora Catalana, un blog anònim, va ser qui, al juliol, va aixecar la llebre de l'existència de la fundació i de possibles irregularitats. I dilluns va saltar a la llum, quan el periodista Jordi Graupera va preguntar a Rivera per la fundació en una entrevista a RAC1. Rivera va respondre nerviós. Visiblement incòmode amb el tema, va explicar que la seu de la fundació es va fixar a Madrid perquè "s'acull a la llei nacional de fundacions" i perquè "el partit té agrupacions fora de Catalunya". Així mateix, va justificar-ne l'opacitat perquè "no rep diners públics".
Tanmateix, els òrgans fiscalitzadors no només controlen el recorregut dels recursos provinents de l'administració. Sovint és més rellevant conèixer d'on provenen els donatius privats, en especial a l'hora de fer front a la lluita contra la corrupció. I des del 2008 és obligatori que les fundacions dels partits remetin els seus comptes a la Sindicatura de Comptes. I, malgrat això, fins fa pocs dies C's no li ha notificat l'existència de Tribuna Cívica, precisament quan l'ens estava ultimant l'informe fiscalitzador de partits i fundacions del 2012, que veurà la llum els pròxims dies.
La FAES sí que presenta comptes
Tanmateix, la notificació va arribar acompanyada d'una advertència: C's no pensa aportar els comptes de Tribuna Cívica perquè, en no estar registrada a Catalunya, no està sotmesa al protectorat de fundacions del departament de Justícia i, a més, el partit es va presentar a les eleccions estatals del 2011. Un anunci que ha sorprès la mateixa Sindicatura, que actualment està investigant si aquesta argumentació, que en principi no veu amb gaires bons ulls, és lícita. De fet, fins i tot el PP ha aportat els comptes de la FAES que la Sindicatura li ha reclamat, tot i que té la seu a Madrid.
El cert és, però, que, tot i no estar-hi domiciliada, Tribuna Cívica ha dut a terme a Catalunya tota la seva activitat, bàsicament cursos i escoles de formació de C's. Així, els seus recursos inicials provenen del partit amb seu a Barcelona i igualment es gasten a Catalunya els que rep.
A més, situant la seu a Madrid, Tribuna Cívica es pot deslliurar també de la investigació d'ofici que l'Oficina Antifrau està fent a tots els partits i fundacions domiciliats a Catalunya, tal com va avançar l'òrgan al setembre. El Tribunal de Comptes estatal serà l'únic òrgan que per ara accepta que la fiscalitzi.