Per què el sindicat de Vox pot convocar una vaga general contra l'amnistia?
Les organitzacions sindicals majoritàries se n'han desmarcat i cap altre partit la secunda
MadridEra un crit al carrer en les protestes contra l'amnistia i Vox el va fer seu a través del seu braç sindical, Solidaridad. La vaga general promoguda per l'extrema dreta està convocada per aquest divendres, però tot apunta que la incidència en els centres de treball serà molt limitada. Els sindicats majoritaris se n'han desmarcat i cap altre partit la secunda, tampoc el PP, per molt que, igual que fa amb les protestes davant de les seus del PSOE, ha evitat pronunciar un rebuig explícit. La convocatòria forma part de l'ofensiva de l'extrema dreta contra els acords que han fet president Pedro Sánchez. Ara bé, Solidaridad argumenta que "no és una vaga política i és perfectament legal".
El que se sol fer en aquestes sol·licituds, explica el professor de la Universitat de Barcelona i expert laboralista Jordi Garcia, és incorporar motius socioeconòmics vinculats al treball perquè pugui passar el filtre. L'any 2001, per exemple, la UGT va vincular la vaga general contra la guerra a l'Iraq a l'impacte del conflicte bèl·lic damunt l'ocupació. Cal recordar que la llei considera il·legals les vagues polítiques o que no responen a l'interès professional dels treballadors. Tot i que no es coneix el contingut de la sol·licitud del sindicat de Vox per convocar la vaga, públicament l'ha convocat contra "la llei d'amnistia i els acords de Pedro Sánchez amb els independentistes". És a dir, per un motiu polític: estar en contra de la investidura d'un president espanyol.
Per evitar que se la pugui declarar il·legal, Solidaritat vincula els acords de Sánchez amb l'independentisme a un empitjorament de les condicions laborals a l'Estat. Segons el manifest del sindicat minoritari, "a l'empara de les cessions al separatisme" hi haurà "polítiques de retallades socials, supressió de drets laborals i desigualtat dels treballadors". Malgrat aquest argumentari, és significatiu que la protesta al carrer associada a l'aturada sigui fora de l'horari laboral de la immensa majoria de treballadors. Solidaritat ha fet una crida a manifestar-se a les set de la tarda en una marxa a Madrid que acabarà al carrer Ferraz, com cada nit des de fa tres setmanes. A Barcelona, la convocatòria és a les vuit del vespre davant la Delegació del govern espanyol.
Aquests dubtes són suficients per tombar-la? "Quan algun cas [dubtós] ha arribat als tribunals, aquests no han dit que no [a la vaga]", apunta Garcia, que afegeix que sempre prima el dret fonamental. El febrer del 2020 el Tribunal Suprem va sentenciar que la vaga general del 8 d'octubre del 2017 a Catalunya, convocada arran de les càrregues policials de l'1-O, no va ser il·legal. Caldrà veure si la vaga de Solidaritat arriba als tribunals en un futur i quina valoració en fan aquests, sobretot quina valoració fan dels motius laborals que Solidaritat vincula a les conseqüències dels acords entre el PSOE i l'independentisme. Per ara, ningú ha anunciat cap recurs. Tampoc la CEOE, tot i que censura la iniciativa. El 2017 va ser Foment del Treball, patronal catalana integrada a la CEOE, qui va denunciar la del sindicat independentista i va perdre el litigi.
Menys del 0,1% de representativitat
És possible que el sindicat vinculat a Vox pugui convocar una vaga general quan té una audiència electoral —el criteri que serveix per definir la representativitat d'un sindicat— d'un 0,1%? Doncs sí. La llei permet que qualsevol sindicat, per molt insignificant que sigui la seva presència, tingui dret a la vaga general, reconegut com un dret de llibertat sindical i, alhora, un dret fonamental. A Catalunya, per exemple, la vaga general del 2017 la va convocar la Intersindical-CSC amb un 1,1 % d'audiència electoral al Principat. CCOO i UGT es van esborrar aleshores de la convocatòria igual que ho han fet ara amb la del sindicat ultradretà recordant aquesta manca de representativitat, a més de la motivació política.
A partir d'aquí, el sindicat, en aquest cas Solidaridad, ha de fer una sol·licitud de preavís de vaga general als òrgans competents, entre els quals hi ha el ministeri de Treball, que després hauran de decretar serveis mínims per garantir qüestions essencials. "[La sol·licitud] és molt fàcil de fer i, de fet, el que es pretén és que no sigui gens difícil perquè estem parlant d'un dret fonamental", explica Garcia, que remarca que no es tracta d'una anomalia d'Espanya, sinó que passa "gairebé el mateix a la resta de països de la Unió Europea".
Crida a la vaga d'estudiants
A banda de Solidaridad, el moviment juvenil Revuelta, que també té vincles amb Vox, ha fet una crida a la vaga d'estudiants. Una de les instruccions és que els joves que s'hi vulguin adherir vagin als centres escolars o universitats a primera hora amb una bandera espanyola. "Demostra i contagia el teu esperit de resistència", anima. En cas que els centres els posin problemes, la instrucció és "entrar l'últim" a classe amb la bandera. Finalment, Revuelta demana tornar una nit més a Ferraz a protestar contra l'amnistia.