Política05/04/2011

Sindicats de Catalunya, Euskadi, Galícia i Canàries es manifesten a Madrid contra les retallades del govern espanyol

Organitzacions de classe, com la catalana CSC, denuncien que estem davant "d'un atac contra els drets socials amb cobertura política"

Joan Rusiñol
i Joan Rusiñol

Madrid"El poder polític ha obert la veda perquè els empresaris vagin de caça". D'aquesta manera tan gràfica ha resumit el representant del sindicat basc ELA, Adolfo Muñoz, el sentit últim de la manifestació que fan aquest matí i que acabarà davant del ministeri de Treball. Tot i que han provat de posar-se en contacte amb el ministre Valeriano Gómez, les organitzacions sindicals d'aquestes nacions admeten que fa anys que PSOE i PP han limitat la seva interlocució amb la UGT i CCOO. És la primera convocatòria d'aquestes característiques a la capital de l'Estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els convocants, entre ells la Intersindical-CSC, volen fer "arribar al govern espanyol" que no estan d'acord amb el fet que "la classe treballadora pagui el cost d'una crisi que no ha provocat", segons ha dit la representant de LAB, Ainhoa Etxaide. Rebutgen les reformes que ha emprès l'executiu de Rodríguez Zapatero, des de les pensions a la negociació col·lectiva que està ara mateix sobre la taula. Segons expliquen, són retallades que decideix el poder econòmic:"Manen 44 empresaris, el poder polític només interpreta", assegura Muñoz. Pels convocants, és evident que el dèficit "no l'han provocat els salaris ni els drets socials"; per ells, la veritat és que el diner públic es fa servir només "per tapar els forats de la banca, que s'ha dedicat a especular".

Cargando
No hay anuncios

Els sindicats també denuncien amb força l'actitud pactista de la UGT i CCOO. Els acusen de fer un paper "que no fa cap més sindicat a Europa", d'interpretar una "mascarada", i ho atribueixen al fet que depenen de les subvencions de l'Estat per sobreviure. A més, els acusen de voler impulsar "una loapa sindical" aprofitant els convenis estatals. Això, diuen, va en contra del "dret a decidir un marc propi de relacions laborals" a Catalunya, Euskadi, Galícia o les Canàries.