Política16/04/2021

El síndic reclama una reforma urgent de la Loreg perquè les eleccions es puguin ajornar per causa de força major

Proposa que el Parlament prevegi la suspensió dels comicis en una llei pròpia per evitar de nou la "inseguretat" del 14-F

Jordi Ribalaygue
i Jordi Ribalaygue

BarcelonaEl síndic de greuges apressa a legislar perquè no es tornin a organitzar unes eleccions amb els condicionants que van envoltar les del 14-F, enmig de la pandèmia i amb por al contagi a les meses electorals. En una addenda de tancament a l'informe que ja havia elaborat sobre els comicis, Rafael Ribó demana una reforma urgent de la llei electoral espanyola (Loreg) per preveure l'ajornament de les eleccions “per causa de força major”. El síndic recomana no concretar supòsits perquè la norma sigui prou àmplia davant eventuals situacions excepcionals.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’organisme ha considerat que les eleccions catalanes es van veure marcades “per una gran inseguretat”, atès que la llei electoral espanyola no contempla la possibilitat de suspendre-les i el decret de convocatòria va quedar a expenses d’un pronunciament judicial en cas d’impugnació, com va ocórrer. El síndic sosté que la por al coronavirus “va influir de forma determinant” perquè es registrés un 51,3% de participació, la xifra més baixa de la història en unes eleccions al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que assenyala que els comicis es van celebrar “sense incidents destacables”, el síndic recalca que va rebre “més de 2.000 queixes” de ciutadans escollits per constituir les meses electorals. “Posaven de manifest que no era segur ni responsable celebrar les eleccions”, opina a través d’un comunicat, en què qüestiona que no es respongués a temps a les al·legacions presentades per persones vulnerables en cas d’emmalaltir per covid.

L’organisme apunta que el 14-F no va provocar un repunt de casos d’infecció per coronavirus a Catalunya, que es van quantificar en 11.548 contagis nous entre el 19 i 28 de febrer. Tot i així, sí que indica que es va apreciar “un clar aplanament de la baixada de la corba” en els dies següents a les eleccions al Parlament. Alhora, calcula que "més de 70.000 electors, que haurien d’haver estat confinats, només van tenir l’opció de votar presencialment".

Cargando
No hay anuncios

Ribó conclou que els comicis celebrats en circumstàncies excepcionals van evidenciar que el sistema de vot per correu és “obsolet” i poc accessible. En aquest sentit, aconsella estudiar “introduir altres fórmules de vot anticipat, com ara el vot presencial anticipat en determinats col·legis” o permetre el sufragi “fora del col·legi electoral, com ara mitjançant urna mòbil”. També troba de nou problemes “importants” per sol·licitar el vot des de l’estranger, “agreujats encara més per la situació de pandèmia”. I tot això es podria incloure en una llei electoral catalana –encara inexistent–, una assignatura pendent des de fa quaranta anys que el síndic també ha demanat que es resolgui.