El síndic proposa la creació d'una comissió de seguiment de l'informe del Consell d'Europa al Parlament
Rafael Ribó considera que no és "casual" que l'anunci dels indults per part del govern espanyol coincidís amb el pronunciament europeu
BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, s'ha reunit aquest dimecres amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i li ha proposat la creació d'una comissió de seguiment sobre l'informe del Consell d'Europa que es va fer públic el mateix dia en què el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar els indults, i que reclama alliberar els presos polítics i retirar les euroordres. "La comissió que proposem hauria de començar a treballar per veure com s'apliquen aquests acords", ha dit el Síndic, que ha proposat convidar el relator, el diputat socialista letó Boris Cilevics, que ha dedicat més d'un any a la redacció de l'informe, amb visita inclosa a Lledoners, així com el responsable del departament d'Afers Jurídics i Drets Humans del Secretariat de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Günter Schirmer.
"L'informe conté un conjunt de recomanacions i ara té la missió de ser aplicat", ha recalcat Ribó, que ha insistit que el text es basa en la jurisprudència del Tribunal Europeu de Dret Humans i en informes anteriors del mateix Consell d'Europa. A banda de l'alliberament dels presos, ha recordat les altres peticions que apareixen en l'informe, com ara que s'ha d'abordar la "revisió dels delictes de sedició i rebel·lió", de manera que "no hi hagi una desproporció penal", fer una "aturada immediata de la persecució i sancions a altres persones" i també una "reinterpretació del delicte de malversació perquè no veiem espectacles com el del Tribunal de Comptes". A més, el Consell d'Europa també demana a Espanya que s'abstingui d'exigir als polítics catalans detinguts que "reneguin de les seves profundes opinions polítiques a canvi d'un règim penitenciari més favorable o una possibilitat d'indult", i cridava a "iniciar un diàleg obert i constructiu".
Per al síndic no és casual que l'informe del Consell d'Europa es fes públic el mateix dia que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que demanaria al consell de ministres la concessió dels indults. Així, Ribó s'ha mostrat "convençut" que la pressió europea ha incidit en el calendari. "És si més no una coincidència, que ingènuament algú pot dir casual, que una vegada el Comitè d'Afers Legals i Drets Humans votés per primera vegada, hi hagués la precipitació de calendari per part del govern espanyol", ha dit. De fet, el síndic ha recalcat que el comitè del Consell d'Europa –amb qui ha col·laborat en l'elaboració de l'informe– va "retardar la seva reunió perquè hi va haver una petició del govern d'Espanya". "Hi ha una correlació entre fets polítics i treballs tan seriosos com el del Consell d'Europa", ha sentenciat. "La votació va ser categòrica, i llavors ja se sabia la data del plenari de l'assemblea el 21 de juny", ha recordat: "Això va precipitar l'elaboració d'indults i la presentació tan improvisada del Liceu".