El síndic de greuges acusa l'Estat de "transgredir" el Codi Penal contra l'independentisme
Cs i el PP demanen la dimissió de Rafael Ribó perquè creuen que actua com a "comissari polític" del Govern
BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha acusat aquest dimecres l'Estat de "transgredir la legalitat penal" contra els processats independentistes i no respectar la seva "presumpció d'innocència". Així ho ha afirmat en la presentació al ple del Parlament del seu informe sobre la vulneració de drets a Catalunya durant l'1-O i l'aplicació del 155, amb el qual ha tornat a demanar la llibertat "immediata" dels presos polítics fins que tinguin un judici amb "garanties" o hi hagi una "sentència ferma".
Ribó ha afirmat que el setembre i l'octubre del 2017 es van produir "infraccions clares de l'ordenament jurídic" a Catalunya, però ha deixat clar que no van tenir "cap mena d'eficàcia jurídica". En aquest sentit, ha assegurat que el seu informe no critica la "reacció de l'Estat", sinó el fet que fos "desproporcionada", tant pel que fa al 155 com pel que fa a "l'ús del Codi Penal" contra els líders independentistes. El síndic ha negat que els processats al Tribunal Suprem hagin comès rebel·lió o sedició i ha insistit: "Són presos polítics".
Ribó constata amb l'informe: "Som davant d'un immens problema polític, d'unes dimensions que no hem arribat encara a mesurar i que ha agafat unes altres dimensions molt més complexes quan s'ha judicialitzat". Amb tot, el síndic ha cridat els governs català i espanyol a impulsar un "diàleg constructiu" –que ara mateix, ha dit, queda lluny–, respectar les "llibertats" i fer una "proposta" política que, al seu parer, ha de ser una "consulta acordada".
Al llarg de la seva intervenció Ribó no s'ha estat de criticar que l'Estat no hagi donat cap explicació ni hagi fet cap informe sobre la "brutalitat policial" de l'1-O, tal com es va comprometre a fer –ha subratllat Ribó– davant del Consell d'Europa. "Qui va cridar a actuar als col·legis? Qui va donar ordres que no s'actués més? Qui se'n fa responsable? [...] Convido tothom a resoldre amb serenitat la dilucidació d'aquest fets", ha afegit. En el torn de rèplica, la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Caula, ha denunciat precisament la "cruesa de la violència" de l'Estat, que queda plasmada a l'informe del síndic, i ha assegurat que l'operació policial per frenar l'1-O buscava "atemorir la població", i ha afegit: "Terrorisme d'estat".
En canvi, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, s'ha centrat en l'aplicació del 155, que ha qualificat de "trituradora de llibertats, drets, democràcia i normalitat". "Va ser un invent pensat per destruir", ha afirmat, i ha afegit que va ser entès pels partits constitucionalistes com una eina de "reconquesta" i per "fer mal" a Catalunya. "Passaran els anys i el 155 continuarà tenint pares, mares i tiets", ha sentenciat en un dard dirigit a Cs, el PP i el PSC, i als d'Albiol i Arrimadas encara els ha dit: "El general Franco i la seva tropa estarien orgullosos de tots vostès". Per la seva banda, el diputat del subgrup de la CUP Vidal Aragonés ha remarcat que el 155 no hauria ni d'existir, i ha apuntat que la seva aplicació respon al model polític del "franquista [Manuel] Fraga Iribarne", fundador d'Alianza Popular, l'organització embrionària del PP.
El constitucionalisme denuncia l'informe "parcial" de Ribó
Tot i que Ribó ha reivindicat que la denúncia del seu informe "no és un tema electoralista ni d'estómac", i ha demanat "serenitat", el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha criticat la "missa" que els ha ofert "el síndic del Procés" i n'ha demanat un cop més la dimissió. Al seu parer, els informes que presenta Ribó són "parcials" i estan tots "pensats per donar suport a les tesis del Govern" i de la part de la societat catalana que és independentista.
En una línia semblant, però amb un to més moderat, la diputada del PSC Marta Moreta ha afirmat que el síndic Ribó no és "ni imparcial, ni independent", i que no "vetlla per elaborar informes en matèries de la seva competència" sinó de la seva "preferència". Moreta ha considerat que l'informe presentat aquest dimecres parteix d'una visió "parcial i esbiaixada", i ha volgut replicar que el 155 es va aplicar per "restablir les institucions" que els independentistes es van "carregar". La diputada socialista ha coincidit que els presos provisionals ja haurien d'estar en llibertat, si bé ha retret al síndic que barregi la intervenció de l'Estat a Catalunya amb qüestions judicials.
La diputada del PP Andrea Levy ha anat un pas més enllà i ha acusat el síndic d'haver anat al Parlament a "fer de comissari polític, de relator del Procés i a formar part de la bancada del Govern". Levy ha cridat Cs i el PSC a demanar el "cessament immediat" del síndic per "negligència" i "incompliment de deures", i amb l'objectiu que deixi de difondre el "relat tòxic del nacionalisme".
El diputat de Catalunya en Comú - Podem Joan Josep Nuet ha replicat als partits constitucionalistes que el síndic és "independent del Govern" i que "no està al servei de ningú", malgrat que presenti informes que a vegades puguin no agradar. "Hem d'estar a les verdes i les madures", ha reclamat a Cs, el PP i el PSC. Nuet, a més, ha sostingut que l'informe presentat per Ribó recull fets "greus" i ha criticat que l'acció penal de l'Estat s'estigui "menjant la política". Mirant enrere, ha considerat que el govern Rajoy va ser una "caricatura democràtica" en el conflicte amb Catalunya.