Política06/01/2021

El Síndic de Greuges recomana el vot per correu de les persones amb covid el 14-F

El protocol del Govern, en canvi, preveu franges horàries per contagiats i contactes estrets

Ara
i Ara

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recomanat el vot no presencial de les persones contagiades de coronavirus i dels seus contactes estrets a les eleccions del 14-F. Ho ha fet a través d'un informe, en què ha estat assessorat per una comissió independent amb experts de diferents àmbits, en què esmena part del protocol ideat pel Govern, que, a part, del vot per correu, també preveu que els contagiats i els seus contactes estrets votin en franges horàries concretes el dia de les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ribó considera que pretendre que persones positives de covid-19 i els seus contactes surtin del seu domicili per votar "és un atemptat a la salut pública" i "dona un missatge molt erroni a la societat sobre la necessitat de confinar-se estrictament".

Cargando
No hay anuncios

El criteri de Ribó contrasta amb el protocol aprovat pel Procicat, que preveu el dret a vot com un justificant de desplaçament de persones contagiades. L'executiu té la intenció de fomentar el vot per correu dels infectats per covid-19 (i de tota la ciutadania en general), però també ha previst que els positius de coronavirus votin en l'última hora del dia, de 19 h a les 20 h, per evitar trobar-se amb persones sanes.

Tanmateix, es tractaria d'una recomanació, ja que el Govern no pot obligar la ciutadania a votar en una hora concreta. Durant aquesta última franja horària, els membres de la mesa utilitzaran equips de protecció individual integrals d‘alta seguretat.

Cargando
No hay anuncios

La participació dels contagiats ja va suposar un problema a les eleccions del País Basc i Galícia del mes de juliol i, de fet, a falta de mecanismes, se'ls va privar d'exercir el seu dret a votar. El Govern ha assegurat per activa i per passiva que això no passarà a Catalunya.

El Síndic demana allargar els terminis

Per evitar que hi hagi contagiats que vagin a votar, el Síndic de Greuges recomana el vot per correu i, a més, en demana allargar els terminis per "aproximar al màxim la data límit" per sol·licitar-lo el 14-F. Ara mateix, d'acord amb el calendari vigent, els ciutadans poden sol·licitar telemàticament o presencialment el vot no presencial fins al 4 de febrer i es pot enviar fins al dia 10.

Cargando
No hay anuncios

Ribó demana que el vot per correspondència sigui "un mitjà àgil i segur" per garantir el dret a sufragi i buscar alternatives al vot presencial. També vol que s'augmenti la capacitat de Correus i exigeix un missatge "molt clar i contundent" perquè no es trenqui l'aïllament "ni tan sols per anar a votar".

A parer seu, si es fomenta el vot presencial s'estaria posant en risc els membres de les meses i el personal electoral, així com les persones no infectades.

Cargando
No hay anuncios

Milers de contagiats pel 14-F?

En l'informe elaborat pel Síndic –assessorat per epidemiòlegs com Magda Campins o juristes com Enoch Albertí–, es fa un càlcul dels possibles contagiats que hi pot haver en les pròximes setmanes, quan encara serà possible demanar el vot per correu. Creu que hi haurà 25.000 positius més –aquest dimecres se n'han compatibilitzat més de 4.000 en les últimes 24 hores–, als quals cal sumar els contactes estrets, de manera que estima que hi haurà entre 75.000 i 100.000 persones afectades per coronavirus. D'acord amb aquestes dades, pronostica que el nombre d'infectats quan arribin les eleccions, d'aquí un mes aproximadament, serà "molt superior".

Cargando
No hay anuncios
Comissió d'experts

La comissió independent que ha assessorat el Síndic està formada per Magda Campins, cap d'epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron; Juan Pablo Horcajada, cap del servei de malalties infeccioses, Parc de Salut Mar; Begoña Roman, professora de filosofia; Luis López Guerra, catedràtic de dret constitucional emèrit de la Universitat Carlos III; Enoch Albertí, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona, i Jordi Barrat, professor titular de dret constitucional de la Universitat Rovira i Virgili.