Política16/01/2020

El Síndic crida a derogar o revisar el delicte de sedició i demana una consulta sobre el "futur polític" de Catalunya

Rafael Ribó insisteix que el conflicte és "polític" i requereix diàleg entre governs

Anna Mascaró
i Anna Mascaró

BarcelonaDerogar o revisar el delicte de sedició al Codi Penal, activar els mecanismes per alliberar els presos polítics i "iniciar un diàleg constructiu" amb l'Estat que inclogui una consulta al poble català "sobre el seu futur polític". Són les recomanacions principals que el síndic de greuges, Rafael Ribó, fa en l'informe que aquest dijous ha lliurat al president del Parlament, Roger Torrent, sobre la sentència de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La institució considera que el dictamen del Tribunal Suprem (TS) fa una interpretació "expansiva" de "preceptes legals deficients" i no pondera específicament els "drets a la lliure expressió i la llibertat de reunió i manifestació" en relació amb els condemnats. Segons el síndic, la sentència va ser "desproporcionada" i podria haver "vulnerat drets constitucionals" dels dotze dirigents independentistes. A més, adverteix que pot afectar el "gaudi" d'aquests drets "per part de tota la ciutadania".

Cargando
No hay anuncios

"Qüestions com ara impedir l'interrogatori creuat dels testimonis, prohibir a les defenses fer preguntes sobre la ideologia d'alguns testimonis, no atendre les recusacions o la vulneració de la presumpció d'innocència per part d'alts càrrecs de l'Estat", com s'exemplifica al text, podrien haver constituït "vulneracions de drets fonamentals".

El síndic de greuges denuncia que el TS no era el "jutge ordinari predeterminat per la llei" per portar a terme el judici. En el mateix sentit, considera que la "desproporcionada acusació inicial de rebel·lió" va "viciar" tota la causa. Un dels efectes més evidents d'això seria, segons el seu parer, que s'imposés una presó preventiva "injustificada i desproporcionada" als encausats.

Cargando
No hay anuncios

Aplicació desproporcionada del delicte de sedició

L'organisme insisteix en l'aplicació desproporcionada del delicte de sedició al llarg de l'informe. Així, considera que podria suposar una "restricció excessiva" del dret de reunió i manifestació en futures protestes ciutadanes a causa de la "interpretació" que fa el TS d'elements com la finalitat de l'alçament (per al TS és "obstaculitzar" el funcionament institucional i no "impedir-lo", com defensa el síndic). També critica al tribunal que equipari la "resistència no violenta a força i intimidació", i lamenta la "indeterminació del concepte d'alçament tumultuari".

Cargando
No hay anuncios

Intervenció dels tribunals al Parlament

El text lliurat a Torrent també denuncia que la sentència de l'1-O "culmina un llarg procés d'intervenció dels tribunals en l'organització interna i el funcionament del Parlament". "Els tribunals, a instàncies del govern de l'Estat en molts casos, determinen preventivament quines són les qüestions que s'hi poden debatre", lamenta. I creu que aquest funcionament prescindeix de la "inviolabilitat del Parlament" i del "dret de participació política de la ciutadania i la separació de poders".

Cargando
No hay anuncios

Davant d'això, demana una "sortida negociada" al conflicte català que, recalca, és "polític". Per fer-ho possible, assegura, és "necessari" que siguin alliberats els presos polítics. Les conclusions de l'informe parteixen de les aportacions i reflexions d'un "seminari de treball" amb "advocats experts" en la matèria.