Política20/04/2014

El govern espanyol no va actuar contra el simposi 'Espanya contra Catalunya' “per democràcia”

En la seva resposta a Rosa Díez, que va reclamar mesures "perquè no es falsegi la història mitjançant fons públics", l'executiu de Rajoy diu que no hi podia fer res

Ara
i Ara

BarcelonaEl govern espanyol ha reiterat la seva disconformitat amb el simposi 'Espanya contra Catalunya" que, organitzat pel Centre d'Història Contemporània de Catalunya, es va celebrar el desembre passat a l'Institut d'Estudis Catalans. Tot i aquesta disconformitat, l'executiu de Rajoy ha argumentat que no podia fer res per impedir que se celebrés perquè, segons diu, estava emparat per la llibertat d'expressió: "Vivim en una democràcia", es limita a dir.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seminari va causar una enorme controvèrsia perquè va ser acusat, per PPC, PSC i Ciutadans a Catalunya i pels principals partits i mitjans de comunicació a Espanya, de distorsionar la història per presentar Catalunya com a víctima. El títol, 'Espanya contra Catalunya', va resultar especialment polèmic, però va ser defensat per Jaume Sobrequés, director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, amb l'argument que "l'actitud d'animadversió contra Catalunya ha derivat de governs d'Espanya de tots els colors polítics que encara mantenen aquesta actitud. Democràtics, dictatorials, monàrquics, amb intensitats diverses".

Cargando
No hay anuncios

Entre les múltiples veus que es van alçar contra el seminari va destacar la de la formació nacionalista UPyD. Rosa Díez es va queixar al govern espanyol que "aquest tipus d'iniciatives, sufragades amb fons públics, poden augmentar el ressentiment que ja hi ha, així com la fractura i fallida dels valors democràtics comuns i la tolerància que han d'imperar en tota societat plural i democràtica". La formació espanyolista va reclamar de l'executiu de Rajoy "mesures perquè no es falsegi la història mitjançant fons públics amb finalitats clarament polítiques".

"La història, per als historiadors"

Cargando
No hay anuncios

En la seva resposta, enviada al Congrés dels Diputats i recollida per Europa Press, el govern espanyol coincideix en les crítiques al seminari, però assegura que no hi podia fer res: "És convenient recordar que vivim en democràcia. I, en democràcia, que al govern espanyol no li agradi una cosa, perquè li sembla inapropiada o criticable, no significa necessàriament que l'hagi d'evitar".

L'executiu de Rajoy aprofita l'ocasió per desacreditar, un cop més, el seminari, amb els arguments que es van fer servir des de diferents àmbits polítics i mediàtics de Madrid i també des dels sectors unionistes a Catalunya: "L'anàlisi de la història", diu, "és una qüestió que ocupa els historiadors, no els responsables públics, els quals, en tot cas, estan obligats a referir-s'hi sempre amb el màxim rigor i sense usar les diferents anàlisis historiogràfiques, siguin més encertades o equivocades, com a arma llancívola per dividir els espanyols. Apartar-se d'aquests principis és inapropiat i, per tant, criticable".