Aliança Catalana

Sílvia Orriols alimenta el clima de moció de censura a Ripoll

Amb la renúncia de la cap de llista de Junts, Manoli Vega, la líder d'Aliança Catalana torna a donar per fet que els partits de l'oposició pactaran per fer-la fora

2 min
Sílvia Orriols, amb la vara a la mà, un cop escollida nova alcaldessa de Ripoll

GironaDes que Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, va ocupar l'alcaldia de Ripoll, sobre la capital ripollesa plana la possibilitat que els partits de l’oposició tirin endavant una moció de censura per fer-la fora. Junts, ERC, el PSC i la CUP han explorat aquest escenari des del primer dia, però sempre mantenint les converses amb molta discreció i cautela, amb perfil baix, sense donar res per fet ni fent pública cap negociació. Paradoxalment, qui més n'ha parlat públicament sempre ha estat la mateixa Orriols, que ara torna a alimentar la teoria que el pacte per cessar-la és imminent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha fet sobretot a X, secundada pels seus seguidors, abans que qualsevol partit hagi fet cap pas definitiu per tirar endavant la moció, com si de manera deliberada li interessés que es parlés continuadament del tema. Potser per traslladar la pressió als partits de l'oposició, atribuir-los un fracàs si el pacte no prospera, o fer-se la màrtir en cas que tiri endavant. Sigui com sigui, el cas que és que, malgrat l'historial de missatges d'Orriols, fins avui cap dels intents de moció s'ha materialitzat i la líder d'Aliança Catalana ja fa 1 any i 3 mesos que està al capdavant de l'ajuntament ripollès.

La renúncia de Manoli Vega torna a alimentar el debat

La darrera onada de piulades d'Orriols i els seus seguidors sobre una hipotètica moció ha estat aquesta última setmana, després que la cap de llista de Junts, Manoli Vega, anunciés la seva renúncia com a regidora "per motius personals i professionals". Com que les desavinences entre Vega i la CUP van ser un dels esculls per pactar un cordó sanitari contra Aliança Catalana després de les eleccions municipals, Orriols ha donat per fet que l'oposició —ara sí— es posaria d'acord. Fins i tot els seguidors d'Orriols han difós missatges afirmant que Carles Puigdemont havia aprofitat el canvi al grup juntaire per "moure fils" a Ripoll i activar la negociació. Des de Junts x Ripoll, però, desmenteixen categòricament aquestes afirmacions i mantenen que el relleu de Vega no significa cap canvi de rumb immediat en la qüestió de la moció, que "s'ha tractat i es continuarà tractant" com fins ara.

Per tirar endavant el cordó sanitari a Ripoll, cal que pactin els regidors de Junts (3), Esquerra (3), el PSC (2) i la CUP (2). Aquest acord a quatre bandes, abans del ple d'investidura del juny de 2023 no va prosperar, ja que republicans, socialistes i cupaires van signar un pacte d'esquerres, però Junts finalment no s'hi va sumar, sobretot per discrepàncies amb la formació anticapitalista. El fracàs de les negociacions va provocar moltes friccions personals entre els regidors de Junts i els de la resta de partits de l'oposició, i, tot i que amb el temps han acostat postures, encara no s'han posat d'acord sobre com i quan tirar endavant el pacte contra l'alcaldessa islamofòbica de Ripoll.

I, per ara, tampoc sembla que el relleu de Vega representi un punt d'inflexió. ERC es manté amb l'acord amb la CUP i el PSC, a l'expectativa de si Junts mou fixa, mentre que a Junts x Ripoll mantenen que no hi haurà cap cop de volant: Vega plegarà al ple d'aquest final de setembre, però continuarà formant part del partit, i la rellevarà Montsina Llimós a l'octubre, que ja estava vinculada amb la delegació juntaire ripollesa.

stats