El camí dels indults

La setmana dels indults

El president espanyol defensa aquest dilluns els indults parcials i reversibles abans d’aprovar-los a la Moncloa

MARIONA FERRER I FORNELLS
i MARIONA FERRER I FORNELLS

MadridTot estava preparat perquè la decisió passés inicialment desapercebuda aprofitant la canícula estival. Dilatar els temps perquè el consell de ministres digués sí a finals de juliol i que l’estiu de la vacuna, sumat a la recuperació econòmica, fessin oblidar ràpidament el cost polític d’alliberar els presos polítics. Però les quatres setmanes de campanya intensa des de la Moncloa han donat més fruits dels esperats i Pedro Sánchez creu ara que és possible treure fins i tot rèdit de la decisió dels indults.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Queda lluny el context en què el president espanyol va haver de sortir cames ajudeu-me de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, increpat fins i tot per treballadors, just després de la sentència del Procés el 2019. Llavors defensava el compliment íntegre de la pena. Ara l’estratègia del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, premiat amb el ministeri de Política Territorial, ha triomfat. Els vots d’ERC són imprescindibles per a la legislatura.

Cargando
No hay anuncios

El gir inicial de l’independentisme -amb l’aval primer del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i després del líder d’ERC, Oriol Junqueras, a través d’una carta a l’ARA-, seguit del dels barons més jacobins i de la vella guàrdia socialista, i culminat amb el suport de la patronal espanyola, l’stablishmentcatalà i l’església catalana, han donat pas a una setmana decisiva per a Sánchez.

El president espanyol defensarà aquest dilluns davant d’uns 300 representants institucionals, polítics, organitzacions i associacions -com Societat Civil Catalana- els indults en un acte al Gran Teatre del Liceu titulat Retrobament: un projecte de futur per a tot Espanya. L’objectiu és que sigui la prèvia a la decisió definitiva del consell de ministres d'aquest dimarts a l’informe per a l’indult als nou líders independentistes que encara estan complint la condemna imposada pel Tribunal Suprem -la inhabilitació dels exconsellers Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs ja va acabar fa dues setmanes-. Si el govern espanyol no topa amb problemes tècnics d’última hora, que l’obligarien a ajornar-ho per a dimarts que ve, la mesura de gràcia es concedirà aquest dimarts mateix i els presos polítics haurien de sortir dels centres penitenciaris.

Cargando
No hay anuncios

El Govern ja ha confirmat que no hi farà acte de presència. Es va enviar invitació tant a Aragonès, que ja tenia l’agenda fixada i no l’alterarà, com a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que en lloc de l’acte de les 12 h al Liceu va assegurar que a aquella hora serà a la Ciutat de la Justícia per acompanyar un nou “represaliat” per la justícia espanyola. No hi haurà cap membre del Govern, però aquest diumenge des de Waterloo l’expresident Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, van reptar Sánchez a anar a explicar els indults al Parlament.

Als presos tampoc els ha agradat l’escenificació de Sánchez, perquè consideren que està “especulant” amb la seva llibertat, va lamentar aquest diumenge Oriol Junqueras. El president republicà, que fa un parell d’anys rebutjava frontalment els indults, considera ara que són un “triomf” per a l’independentisme perquè demostren “les febleses dels aparells de l’Estat”. No és l’únic que argumenta que el govern espanyol els concedeix amb la vista posada en la justícia europea. Puigneró, en canvi, nega que siguin cap “triomf”.

Cargando
No hay anuncios

El format dels indults

La Moncloa no ha volgut avançar massa detalls de l’acte, més enllà que serà una defensa dels motius de l’indult i una nova presentació de l’anomenada agenda de Sánchez per al retrobament amb Catalunya. A efectes pràctics, servirà per posar sobre la taula els arguments bàsicament polítics amb què el govern espanyol esgrimirà l’indult per evitar que la sala tercera del Suprem el revoqui. És allà on continuarà previsiblement el conflicte després que Vox i el PP s’hagin compromès a recórrer la mesura -tot i que no queda clar si ho poden fer, ja que és un procés reservat als perjudicats per la causa.

Cargando
No hay anuncios

La intenció del consell de ministres és aprovar uns indults parcials -on es descompti el que queda actualment de pena de presó però es mantingui la inhabilitació- i reversibles, és a dir, que en cas de tornar a delinquir s’ordeni el reingrés a la presó. Aquesta última cua no serà una excepció per als líders del Procés: tots els últims indults elaborats pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, la porten. El dubte és saber durant quants anys es mantindrà la reversibilitat. L’altra pota dels informes, que seran tots individuals, es basarà en defensar la “utilitat pública” de l’indult per “fomentar la convivència a Catalunya”, tal com publicava ahir El País.

Cargando
No hay anuncios

L’agenda posterior de Sánchez

Abans que Sánchez expliqui els indults a Barcelona, aquest diumenge el ministre de Transports, José Luis Ábalos, els va tornar a defensar des de Sevilla. “Hem de fer-ho per Espanya, per Catalunya”, va dir. Ara bé, també va advertir: “Si ho tornen a fer, l’Estat ha demostrat fortalesa per no permetre-ho”.

Cargando
No hay anuncios

El País també apuntava que fa mesos que ERC participa en l’estratègia sobre els indults. Aquesta setmana, però, és la Moncloa la que ha dissenyat tots els detalls. Començarà amb l’acte al Liceu, continuarà amb la decisió del consell de ministres, dimecres hi ha sessió de control al Congrés, on Sánchez tornarà a defensar la mesura, i dijous l’executiu espanyol aprovarà que la mascareta ja no sigui obligatòria al carrer. Una mesura que pretén insuflar optimisme i eclipsar, en part, la sortida dels presos polítics. Llavors Sánchez serà a Brussel·les perquè té consell europeu, però dimecres de la setmana que ve donarà la cara pels indults al Congrés. Queda per agendar la reunió amb Aragonès i la taula de diàleg, que no es preveu fins al setembre.