En directe
03/11/2021

El ple del Parlament, en directe (03/11/21)

Rebutjada la proposta de resolució de Cs i els comuns per impulsar una comissió d'investigació sobre residències. El ple es reprendrà demà

La proposta de resolució de Cs i En Comú Podem per impulsar una comissió d'investigació sobre les residències de gent gran ha quedat rebutjada. Només ha rebut 36 vots a favor després del no de JxCat, ERC i el PSC. Se suspèn la sessió i el ple es reprendrà demà al matí.

Najat Driouech (ERC) assenyala "l'incompliment de l'estat espanyol en el finançament del sistema" de residències

Per part d'ERC, Najat Driouech s'ha mostrat "ofesa" per les crítiques de l'oposició al seu partit per votar contra la posada en marxa de la comissió d'investigació sobre residències, i ha reivindicat que ERC "sempre" s'ha preocupat per "la gent gran". Considera que la legislatura passada "es va debatre àmpliament" a la cambra a "nivell polític", i per això s'ha de vehicular la nova investigació a través d'un grup de treball. "Sempre hem donat la cara", ha dit. Com Roquer (JxCat), també ha assenyalat "l'incompliment de l'estat espanyol en el finançament del sistema".

Roquer (JxCat), després de responsabilitzar l'Estat de part del drama a les residències: "No ho volem dir i no volem que serveixi d'excusa, però ho hem dit"

Ferran Roquer (JxCat) ha defensat la seva posició sobre les residències. Considera que amb un grup de treball se sabrà "de manera més ràpida què hi va passar" que no pas amb la creació d'una comissió d'investigació. Roquer ha recordat la "difícil" situació del març del 2020 amb l'arribada de la pandèmia. "Estem convençuts que es podrien haver fet millor les coses", ha dit, insistint que "passar les competències de residències a Salut va ser un èxit", que hi ha "una via judicial oberta" i que el Parlament "ha de fer la feina".

Roquer ha fet un repàs del dèficit de recursos destinats a les residències i les persones dependents, del qual ha acusat l'Estat, i també ha recordat que la situació a les residències es va replicar "a Espanya i també a Europa". "No ho volem dir, i no volem que serveixi d'excusa... però ho hem dit", ha conclòs enmig de murmuris a l'hemicicle.

El PP i Vox titllen "d'aberració" la gestió de les residències de la gent gran

Des del PP, Eva Parera ha criticat "l'aberració" que "no es derivessin" pacients de covid de les residències a "un centre hospitalari" i ha defensat la posada en marxa de la comissió. "Ningú va assumir la responsabilitat política, l'única cosa que van fer van ser canviar les competències al Govern". "Era més important garantir l'estabilitat entre socis de govern que rectificar". Per a Parera, la creació d'una comissió d'investigació "no és incompatible amb un grup de treball".

La diputada de Vox Mónica Lora ha fet servir el mateix adjectiu sobre la gestió de la situació del Govern: "Una aberració". "El nostre deure és no girar full", ha afirmat. Lora ha advocat per una reestructuració del sistema de residències de Catalunya i ha rebutjat el grup de treball proposat per ERC, Junts i el PSC perquè els experts seran "designats a dit".

La CUP considera que amb el fre a la comissió d'investigació sobre residències "es veu que JxCat, ERC i el PSC escalfen motors per acordar coses"

En plenes negociacions amb el Govern sobre els pressupostos, la CUP ha llançat un dard. La diputada Basha Changue ha considerat que amb el fre a la comissió d'investigació sobre residències "es veu que JxCat, ERC i el PSC escalfen motors per acordar coses". Changue ha rebutjat la idea que en un grup de treball amb experts es depuraran millor les responsabilitats defensada minuts abans pel PSC, i ha advertit: "Els experts són les treballadores i les famílies que s'han menjat aquesta crisi".

Moreno (PSC) respon a les crítiques per la seva frenada a la comissió d'investigació de les residències que no estan "a l'altura del que mereix el Parlament"

El portaveu adjunt del PSC, Raúl Moreno, ha defensat el vot contrari dels socialistes a la creació d'una comissió d'investigació sobre les residències. El diputat ha recordat que durant l'anterior legislatura, en l'anterior comissió d'investigació, "cap responsable tècnic del Govern va donar la cara" i "els dos consellers que hi van anar va ser a l'última sessió empesos pels grups de l'oposició". Moreno ha rebutjat el "paral·lelisme" de Cs i En Comú Podem segons el qual "si no aprovo la comissió d'investigació és que no vull investigar": "No està a l'altura del que mereix aquest Parlament". Així, ha defensat la creació d'un grup d'experts "designats per cadascun dels grups parlamentaris" perquè s'investigui "amb capacitat de treball autònom", la mateixa aposta d'ERC i JxCat. "Si s'investiguen les residències serà amb aquest mecanisme, que és el que genera més majories", ha conclòs.

Anna Grau (Cs) carrega contra Illa pel 'no' a la comissió d'investigació sobre la gent gran: "Tant els costa mantenir-se ferms en això?"

La diputada de Cs Anna Grau també ha dirigit les seves crítiques al PSC pel seu no a la comissió d'investigació sobre la gent gran. "No crec que a ERC i JxCat els faci gràcia que la seva gestió surti a la llum, però senyor Illa que ets al cel, perquè aquí no", ha dit: "Tant els costa mantenir-se ferms en això? Tant els importa no incomodar el Govern?" Més informació.

Els comuns carreguen contra el PSC per votar contra la comissió d'investigació de les residències: "El PSC va en la línia de girar full"

La diputada d'En Comú Podem Jess González ha carregat contra la decisió de JxCat, ERC i el PSC de votar contra la comissió d'investigació de les residències. "Se suposava que havia de ser un tràmit, perquè s'havia aprovat per unanimitat la legislatura anterior i va decaure", ha criticat: "Hi havia el compromís de reprendre-la". González ha carregat especialment contra el líder del PSC, Salvador Illa: "El PSC va en la línia de girar full".

Diverses entitats sol·liciten en un comunicat que es doni llum verda a la creació d'una comissió d'investigació sobre la gestió de les residències

Comença la votació sobre la creació d'una comissió que investigui la gestió de les residències. L' anterior legislatura ja se'n va posar una en marxa, però va decaure amb l'arribada de les eleccions i va deixar la feina sense acabar. El PSC, JxCat i ERC hi votaran en contra, argumentant que és millor vehicular-ho en un grup de treball, i com que són els grups majoritaris la iniciativa no prosperarà.

Més informació

Amnistia Internacional i altres entitats com el Moviment Residències Catalunya han demanat als grups parlamentaris en un escrit conjunt que donin suport a la iniciativa.

Ple del Parlament

La proposició de llei de la CUP per internalitzar el transport sanitari supera el primer tràmit parlamentari

La proposició de llei de la CUP per internalitzar el transport sanitari ha superat el primer tràmit al Parlament. De fet, només Vox havia presentat una esmena a la totalitat al projecte i ha estat tombada per tots els grups de la cambra. Així, la proposta començarà el debat en comissió i es plantejarà si cal posar fi a l'externalització dels serveis urgents i no urgents en l'àmbit sanitari. És una de les peticions de la CUP per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat i per això era clau escoltar les intervencions d'Esquerra i Junts en aquest punt de l'ordre del dia del ple.

Els republicans han donat suport a caminar cap a la direcció que defensa l'esquerra anticapitalista, però han demanat no generar "falses expectatives" perquè els processos d'internalització –en paraules del diputat Juli Fernández– són complexos. Al seu torn, el diputat de Junts Jordi Fàbregas ha alertat que la gestió pública no garanteix, en si mateixa, una millora del servei i ha demanat anar en compte amb la subrogació de treballadors privats. Ha manifestat que si s'equiparen les condicions als públics perquè s'internalitza el servei passaran a ser interins i que per ser funcionaris caldrà treure places a concurs. En aquest sentit, ha avisat que altres aspirants que es presentin poden ocupar aquestes places: "Vigilem, perquè volent millorar condicions laborals podem acabar perjudicant els treballadors".

El debat ha coincidit amb una manifestació davant el Parlament. Una trentena de treballadors dels serveis sanitaris s'han concentrat en contra de l'externalització dels serveis.

En tot cas, el debat a fons de la iniciativa es farà en comissió, on també se sentirà l'opinió del PSC –que d'entrada no s'hi oposa–, els comuns –que donen suport a la CUP– i el PP i Ciutadans, que no ho veuen amb bons ulls.

Parlament

Treballadors del 061 es manifesten a les portes del Parlament

Mentre a l'hemicicle es debat la proposició de llei de la CUP sobre la internalització del transport sanitari, una trentena de treballadors del 061 s'estan manifestant a les portes del Parlament. De fet, alguns dels petards que tiren se senten a l'interior de la cambra i també han xiulat diversos diputats en el moment d'entrar al Parlament. Hi són des del matí i han col·locat altaveus. Zoo és un dels grups que més sonen.

Es reprèn la sessió al Parlament amb la proposició de llei de la CUP sobre la internacionalització del transport sanitari

Es reprèn la sessió al Parlament. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ja és al faristol per defensar la proposició de llei sobre la internacionalització del transport sanitari. És, de fet, una de les exigències de la CUP al Govern de cara als pressupostos.

Parlament

Sabater: "No fem un ús partidista d'aquesta comissió"

Les primeres paraules de la diputada de la CUP Dolors Sabater com a presidenta de la comissió d'estudi sobre el model policial han sigut per demanar "responsabilitat" i no fer un ús "partidista" de l'espai. Ha afirmat que era una comissió "molt important" i que tenia una "complexitat especial". Per això, ha dit, cal "valentia".

Pau Morales i Mercè Esteve, nou vicepresident i secretària de la comissió d'estudi sobre el model policial

El diputat d'ERC Pau Morales ha sigut escollit vicepresident de la comissió sobre el model policial, que avui ha celebrat la seva sessió constitutiva. Morales ha rebut 10 vots a favor i 4 en blanc. El mateix resultat que ha obtingut la secretària de la comissió, que ha recaigut en la diputada de Junts Mercè Esteve Pi. La diputada de la CUP Dolors Sabater n'és la presidenta.

Parlament

Dolors Sabater, ratificada com a presidenta de la comissió d'estudi sobre el model policial

La diputada de la CUP Dolors Sabater ha sigut ratificada com a presidenta de la comissió d'estudi sobre el model policial, que avui s'ha constituït per primera vegada. Ara és el torn d'escollir-ne el vicepresident i el secretari.

Els diputats van a dinar i se suspèn la sessió fins a les 16 hores

Els diputats van a dinar. D'aquesta manera, se suspèn la sessió fins a les quatre de la tarda, quan serà el moment del debat sobre la proposició de llei per a la internacionalització del transport públic sanitari, impulsada per la CUP. Precisament, aquest és un dels temes que els cupaires porten a la negociació per als pressupostos amb el Govern.

El projecte de llei de la ciència supera el primer tràmit parlamentari

Primer tràmit superat. El projecte de llei de la ciència va ser aprovat pel Govern abans de les vacances d'estiu i avui els grups parlamentaris han donat el vistiplau a la seva tramitació, ja que no hi ha hagut cap esmena a la totalitat. Per tant, ara començarà el debat en comissió. Allà els grups podran aportar esmenes i negociar amb el Govern els canvis que creguin necessaris. El text final es tornarà a debatre al ple del Parlament d'aquí uns mesos.

Parlament

Assolir un 1% del PIB, més categories laborals i nous òrgans de coordinació: les claus de la llei de la ciència

Els grups parlamentaris estan debatent la llei de la ciència, la primera que arriba a la cambra aquesta legislatura. L'objectiu del nou marc normatiu és donar estabilitat a la investigació científica i consolidar-ne el finançament. Així, un dels objectius és assolir que un 1% del PIB català es destini a la ciència –ara la inversió se situa en el 0,8%–. La llei també crearà noves categories laborals per blindar les condicions de la gent que col·labora en projectes de recerca: es preveuen les figures del personal tecnòleg i tècnic de suport a la recerca, el personal d'administració amb funcions de col·laboració i assistència de R+D+I i el col·laborador científic. Alhora, si s'aprova la norma es crearan dos òrgans assessors que tindran la missió de coordinar tots els agents del sistema de recerca.

Vox vota en contra de la tramitació d'una de les comissions sense pes polític que van renunciar a presidir

En el marc del compliment del cordó sanitari contra l'extrema dreta, la majoria de grups excepte el mateix Vox, Cs i PP van acordar concedir-los la presidència de dues comissions sense pes polític per aïllar la formació ultra de liderar les més importants. Vox va condemnar la maniobra i va rebutjar les dues presidències que se'ls oferien. Una era la de la comissió específica per a la tramitació de textos consolidats, la creació de la qual avui s'ha votat al Parlament. Els diputats de Vox hi han votat en contra, tot i que la iniciativa ha tirat endavant.

Parlament

El Parlament debat la primera llei de la legislatura

Ara és el torn del debat i la votació de la llei de la ciència de Catalunya, precisament la primera norma que arriba al ple aquesta legislatura. També va ser la primera llei aprovada per l'executiu en aquest mandat i s'explica perquè ja va quedar pendent la legislatura passada. De fet, fa molts anys que se'n parla, i la mateixa portaveu del PSC, Alícia Romero, ha explicat que ja ho debatia amb Antoni Castellà quan era secretari d'Universitats l'any 2013. Ara la consellera encarregada del nou marc normatiu és Gemma Geis, que creu que ha de servir per consolidar la ciència com un "element estructural del país".