Serret deixa el càrrec de delegada del Govern davant la Unió Europea per ser diputada

Encara és incert com exercirà el vot als plens i a les comissions, ja que no pot tornar a Catalunya sense risc de ser detinguda

La ja exdelegada del Govern davant la UE Meritxell Serret en una imatge d’arxiu.
i QUIM BERTOMEU
09/03/2021
2 min

BarcelonaMalgrat que les negociacions per desencallar la legislatura encara no estan tancades, ahir ja es va produir un primer canvi en l’estructura de la Generalitat. L’exconsellera Meritxell Serret, exiliada a Brussel·les des de la tardor del 2017, va anunciar que deixa el càrrec de delegada del Govern davant la Unió Europea, que exercia des del juny del 2018. Ho fa per assumir el seu nou paper com a diputada del Parlament. Serret va entrar a les llistes d’ERC de les eleccions del 14 de febrer en l’últim moment, quan va saltar-ne el número dos per Lleida i conseller, Bernat Solé, després de ser inhabilitat per la justícia per haver col·laborat amb l’organització de l’1-O quan era alcalde, una sentència que encara no és ferma. Llavors el dubte que es va generar era si la presència de Serret a la candidatura era simbòlica per denunciar la repressió o si exerciria com a parlamentària un cop fets els comicis. Doncs bé, ja fa uns dies que la incògnita es va començar a resoldre quan va transcendir que Serret havia fet tots els tràmits per agafar l’escó i ahir va quedar certificada quan va anunciar que deixava la delegació per centrar-se plenament en la feina de parlamentària. “Ha sigut un viatge apassionant, seguiré treballant des del Parlament per seguir posicionant Catalunya com a soci proactiu a la UE”, va exposar.

Sobre la seva futura tasca a la cambra només sobrevola una incertesa, i és com exercirà el vot als plens i a les comissions, ja que no pot tornar a Catalunya sense risc de ser detinguda. Té un element al seu favor i és que el Parlament, amb la pandèmia, ha posat en marxa el vot telemàtic perquè els seus diputats puguin votar a distància, amb la qual cosa només se li hauria d’aplicar el mateix. També podria explorar una delegació del vot, com ja van fer els presos polítics l’anterior mandat. Sigui com sigui, la decisió recaurà en la pròxima mesa del Parlament, que, si no hi ha una sorpresa majúscula, tindrà majoria independentista i serà favorable als interessos de Serret. En la seva mateixa situació està l’exconseller Lluís Puig, també exiliat i diputat. En el ple en què per ara tenen complicat votar és en el de divendres que ve, que inaugura el mandat. Llavors es constitueix una mesa provisional només per a aquell dia que no tindrà majoria independentista i que difícilment facilitarà que votin.

Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Toni Comín en una imatge d'arxiu
stats