Exclusiva de l'ARA

Sabrià dimiteix com a viceconseller pels cartells contra els Maragall: "No soc culpable de res, però és la millor aportació que puc fer a ERC"

El dirigent d'Esquerra dona a entendre que Junqueras ja sabia que era un atac de falsa bandera

El viceconseller del Govern, Sergi Sabrià, ha decidit plegar arran de l'escàndol dels cartells contra els germans Maragall per l'Alzheimer i de l'estructura paral·lela d'Esquerra Republicana per fer contracampanya, però no se'n fa responsable. "No marxo perquè sigui culpable de res. És la millor aportació que puc fer a un projecte col·lectiu", ha afirmat Sabrià, que s'ha desmarcat de la decisió de fer els cartells contra els Maragall. Aquest dilluns l'ARA va destapar en exclusiva que l'atac cap al candidat d'Esquerra durant la campanya per l'Ajuntament de Barcelona va venir des de les files dels mateixos republicans. Aquesta acció de falsa bandera també va destapar una estructura paral·lela a ERC anomenada "la B", que organitzava accions al marge del partit i en què es feien pagaments als militants que les executaven a través d'una empresa afí als republicans. L'ARA situa Sergi Sabrià, actual viceconseller del Govern, en un rol important dins "la B" i també com un dels dirigents que va tapar que els cartells venien del partit republicà.

Sabrià: "No soc culpable de res, deixar responsabilitatsés la millor aportació que puc fer a ERC"
Cargando
No hay anuncios

"Vull que quedi molt clar que no vaig aprovar l'acció dels cartells. Em va tocar fer de bomber", ha afirmat Sabrià en roda de premsa. El viceconseller ha negat l'estructura paral·lela d'ERC, que aquest diari ha pogut comprovar: "No hi ha una estructura paral·lela, hi ha campanyes més properes a l'activisme, totes conegudes. No hi ha res ocult", ha assegurat Sabrià. El viceconseller ha afirmat que aquesta campanya "més propera a l'activisme" també es fa amb transparència, tot i que les factures que cobraven els militants via l'empresa Relevance Marketing passaven abans pels republicans i de les quals Sabrià no ha donat cap explicació. Quines accions feien? Sabrià ha reconegut que va enviar un grup de mariachis a Junts quan el partit debatia si sortir del Govern, que van posar sardines als trens (per exemplificar que van molt plens) o que van crear la Fàbrica de Rufián.

Just després de la compareixença de Sabrià, ha parlat un altre dels implicats en l'estructura B d'ERC, l'exvicesecretari de comunicació, Marc Colomer. "Especialment en determinats moments, em decanto per ser propietari dels silencis més que esclau de les paraules", ha dit Colomer en una publicació a les xarxes socials en què ha fet una defensa aferrissada de Sergi Sabrià i ha dit que ell tampoc va autoritzar els cartells: "Mai hauria autoritzat una indecència així".

Cargando
No hay anuncios

"Deixo totes les meves responsabilitats públiques", ha anunciat el viceconseller, visiblement emocionat i acompanyat d'alts dirigents d'ERC com Marta Vilalta i la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà. Entre el públic també hi havia el mateix Ernest Maragall i la consellera d'Economia, Natàlia Mas. Sabrià diu que marxa "sense recança, emocionat i amb el cap ben alt". Tot i això, el viceconseller no ha aclarit quin rol tenia a l'estructura B del partit i tampoc ha aclarit per què no es va parlar amb Maragall de l'origen dels cartells fins deu mesos després que alguns dirigents del partit ho sabessin. Tampoc ha explicat el sistema de pagaments dels militants que feien les accions: enviaven factures a ERC i el partit les passava a Relevance, que acabava pagant.

Cargando
No hay anuncios

Ha rebut, en tot cas, l'escalf de diversos dirigents del partit. El president, Pere Aragonès, li ha donat les gràcies: "Gràcies, Sergi. Per ser-hi sempre, pel teu compromís i dedicació, treballant sempre per la llibertat del país i el projecte republicà". L'exconsellera i actual diputada al Congrés Teresa Jordà també ha enviat un missatge de suport a Sabrià: "Feliç i orgullosa de la feinada que has fet arreu. D’honest se n’ha de ser, no només semblar-ho", ha afirmat en una publicació a les xarxes socials.

Cargando
No hay anuncios

Dard a Junqueras

Sabrià ha barrejat la seva dimissió amb la crisi interna a Esquerra. "Hi ha qui ha volgut precipitar aquest moment amb acusacions falses i amb frases com que calia rentar la roba a casa. La conclusió que en trec és que hi ha qui té l'ambició de fer-se el partit a mida", ha etzibat, en al·lusió a l'expresident del partit Oriol Junqueras, que va afirmar que "els draps bruts s'han de rentar dins de casa". De fet, Sabrià ha donat a entendre que va informar al llavors president dels republicans que l'atac als Maragall era de falsa bandera, tot i que ha admès que no parla directament amb Junqueras des de la nit electoral de les eleccions del 23 de juliol de 2023. "Ho vaig comunicar a la direcció", s'ha reafirmat, afegint que té constància que li va arribar, malgrat que Junqueras ha dit per activa i per passiva que no en sabia res. El ja exviceconseller és una de les persones de màxima confiança de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha impulsat un manifest que defensa una renovació dels lideratges al partit i que busca que Junqueras s'aparti de la cursa de cara al pròxim congrés del novembre.