DRET A DECIDIR

"Seré el primer líder del PSC que votaré diferent del PSOE"

Navarro aposta per sumar-se al bloc català per la consulta al Congrés tot i l'oposició de Rubalcaba

PUNT D'INFLEXIÓ 
 Pere Navarro va presidir ahir una tensa executiva en què es va decidir per unanimitat votar a favor del dret a decidir al Congrés.
Sara González
26/02/2013
4 min

Barcelona"Seré el primer líder del PSC que votaré diferent del PSOE", ha dit Pere Navarro en més d'una ocasió davant dels membres de la cúpula del PSC. Ahir no només ho va tornar a dir, sinó que va posar les bases perquè aquesta tarda al Congrés es faci realitat. L'executiva dels socialistes catalans va decidir a l'uníson que els seus 14 diputats a Madrid se sumin al bloc català que defensarà obrir una negociació amb el govern espanyol per acordar la celebració d'una consulta d'autodeterminació a Catalunya. És cert que es tracta d'una proposta de resolució que no prosperarà perquè xocarà de cara amb la majoria absoluta del PP, però si finalment el PSC materialitza el seu vot afirmatiu i trenca la disciplina de vot del PSOE, hi haurà un abans i un després de les relacions entre els dos partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pere Navarro estava entre l'espasa i la paret, però ahir va decidir que la coherència del PSC, que tantes vegades ha flaquejat, no podia esmicolar-se de nou en un moment de màxima feblesa del partit. Encara que això suposi un nou capítol de discrepància amb el PSOE, que eixamplarà encara més una distància que ja la setmana passada es va aguditzar quan Navarro va demanar l'abdicació del rei. De fet, la reunió de la cúpula de Ferraz va estar farcida ahir de crítiques contra la proposta del líder del PSC. Malgrat que els socialistes travessen la més profunda crisi dels últims 35 anys, Navarro va assumir que defensar la proposta de resolució de CiU i ICV -i a la qual també donarà suport ERC- podia significar que per primera vegada el PSC i el PSOE votin diferent al Congrés.

Sense marge de negociació

La reacció del PSOE va ser fulminant. Fonts del partit van admetre que tenien un "marrón " i es van activar per evitar la crisi. Navarro i Balmón es van traslladar a Madrid per negociar amb Rubalcaba i Valenciano una sortida. Ahir a la nit fonts de la negociació van admetre a l'ARA que era "molt difícil" i que pràcticament "no hi ha marge" per trobar un punt d'entesa amb el PSOE. Això sí, el PSC deixa clar que, per part seva, no hi haurà marxa enrere perquè la proposta que porten els grups catalans -a diferència de la que van votar al Parlament- és la que van defensar al programa electoral i perquè Navarro s'ha compromès a posar fi als episodis d'incoherència del partit.

Al PSOE ahir se n'anaven fent a la idea i afegien que, si avui la discrepància de vot es materialitza, "en algun moment havia de passar". El PSOE no va anunciar ahir quin seria el seu vot, però sempre s'ha mostrat rotundament en contra que se celebri a Catalunya un referèndum, encara que sigui legal i acordat. I és que, passi el que passi, el tràngol per als socialistes està assegurat. Si voten diferent, el PSC veurà com creixen les veus del PSOE que ja fa mesos que defensen el divorci, però també el PSOE haurà d'afrontar com els seus rivals polítics burxaran en el trencament socialista i acusaran Rubalcaba de no ser capaç de mantenir la cohesió dins del seu grup parlamentari.

Però si algú passarà especialment un calvari avui serà l'exministra Carme Chacón, que, com el PSOE, sempre s'ha oposat a la celebració d'una consulta. Navarro va donar per fet que els seus 14 diputats a Madrid seguiran la consigna de la direcció i votaran a favor del dret a decidir. "Compto que la gran majoria del grup així ho farà. Tenim un programa i hi votarem en conseqüència", explica una diputada del PSC a Madrid. Però ahir al vespre a Nicaragua hi havia nervis. Diversos dirigents del PSC van intentar contactar amb Chacón, però va ser impossible. Tot i no saber res d'ella, no preveien altra cosa que no fos votar com la resta de diputats.

La disjuntiva de Carme Chacón

Els socialistes catalans són conscients que Chacón està "entre dues aigües". Fonts de l'aparell expliquen que ara més que mai està en la disjuntiva d'haver de triar entre les seves aspiracions personals de liderar el PSOE i la d'exercir de líder del PSC al Congrés. I és que, si avui vota a favor del dret a decidir, hi haurà molts dirigents del PSOE que intentaran invalidar-la per ser el relleu de Rubalcaba. Si, en canvi, decideix no acudir a la votació o bé desmarcar-se del PSC, protagonitzarà una gran estocada contra el lideratge de Navarro, difícilment tornarà a ser cap de cartell per Barcelona i es jugarà tota la seva carrera a la cursa per liderar el PSOE.

En tot cas, la direcció del PSC advoca per "desdramatitzar" la visualització d'una discrepància que ja estava més que anunciada. Tot i això, llancen un dard a Rubalcaba: "Si tinguéssim resolt el tema del protocol, això no passaria". I és que els dirigents del PSC censuren que el PSOE hagi congelat l'acord perquè els socialistes catalans tinguin veu pròpia al Congrés en aquelles qüestions que afecten Catalunya. A falta del protocol aprovat, que el PSC voti avui diferent del PSOE es veurà com un trencament de la disciplina de vot que pot significar una sanció per als diputats catalans.

Un cartutx cremat abans d'hora

Els dirigents de l'executiva del PSC van celebrar la decisió de mantenir la coherència del partit. "Estem molt satisfets", asseguraven dirigents del sector crític. Tot i això, la d'ahir va ser una executiva tensa en què Navarro va acusar alguns dirigents de no ajudar-lo a tirar endavant el partit, i Ferran Pedret deixava anar que potser seria necessari un nou congrés per aclarir el panorama. La petició d'abdicació del rei va ser, segons alguns dirigents, un error tàctic que va solapar per complet el fet històric que suposarà que tant el PSC com el PSOE votin avui a favor d'una reforma de la Constitució en sentit federal.

"Avui pot haver-hi un abans i un després en la relació amb el PSOE, però hi arribem desgastats perquè amb el tema de l'abdicació del rei es va cremar un cartutx abans d'hora", lamenta un socialista de la direcció. Tot i això, ningú descarta que hi haurà traca.

stats