Diada Nacional de Catalunya

Com serà la primera Diada del Govern de Salvador Illa?

Els socialistes llancen la campanya tal com l'havia dissenyada l'executiu de Pere Aragonès

La façana de la Generalitat de Catalunya decorada per la Diada Nacional, fotografiada avui mateix
28/08/2024
3 min

BarcelonaAquesta és la primera Diada Nacional sense un govern independentista des de l'esclat del Procés fa dotze anys. No fa encara un mes que Salvador Illa va ser investit president i encara menys que ha anat nodrint el seu executiu de consellers i secretaris generals. Per això no hi haurà cap novetat respecte al que ja havia previst el govern anterior i la Diada institucional del 2024 serà "tal com estava dissenyada", segons ha explicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque.

Vídeo institucional de la Diada Nacional 2024

Amb un tarannà continuista, Paneque ha presentat el cartell guanyador del concurs, obra de l'artista Sergi Delgado, el lema i el vídeo de campanya, que tenen un element comú: la senyera com a identificació del poble català, que és omnipresent. El cartell, que presideix des d'aquest dimecres la façana del Palau de la Generalitat, mostra una confluència de senyeres cap a la forma d'un cor que batega, que se suma a un eslògan clar en defensa de la diversitat i, en aquest sentit, "contra el feixisme" i els "missatges excloents": "Molts cors, un sol batec". A parer de Paneque, el fil conductor és "el sentit catalanista, la diversitat i la unitat del nostre país". Per això, ha reivindicat la celebració perquè "dona sentit al nostre sentiment de pertinença com a país", a la "resistència" i "l'esperit de superació". Alhora, ha afegit que la d'enguany pretén ser una Diada "perquè tothom s'hi senti vinculat", que dona una imatge d'"unitat i transversalitat", mentre ha evitat valorar si quan hi havia governs independentistes en el passat els actes eren excloents.

L'única diferència respecte a anys precedents és la ubicació del missatge institucional del president la vigília de l'Onze de Setembre, que tornarà a ser des del Palau de la Generalitat (Aragonès havia decidit portar-lo fora de les parets del Palau i, per exemple, el 2023 el va fer des de la seu de l'Institut d'Estudis Catalans). La resta d'actes són els habituals de l'ofrena floral al matí i el vespertí acte institucional, des de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc. És en aquest acte que la directora artística, Marta Bayarri, ha anunciat que serà "plenament cultural" i divers, i que comptarà amb cantants que són "dins del panorama musical artistes molt rellevants", a més de "personalitats rellevants de sectors diferents, com ciència, literatura o esport, que explicaran com senten Catalunya". Aquest acte també pretén acostar la Diada als joves.

Medalla a Montserrat

D'altra banda, el 10 de setembre també tindrà lloc l'acte de lliurament de la medalla d'or a proposta del Parlament al monestir de Montserrat, quan s'acosta el mil·lenari de la institució. Paneque ho ha reivindicat com "un símbol nacional de Catalunya" que connecta amb "les arrels més profundes del nostre país" i també amb el missatge d'Illa, que "va reivindicar l'humanisme cristià" en la presa de possessió com a president del país.

Pel que fa al vídeo, s'hi poden veure senyeres per tot arreu i deixa clars dos missatges: "Sota la senyera hi cabem totes i tots" i "Molts catalans, una sola Catalunya".

Manifestacions independentistes

Mentre Illa presidirà la Diada institucional, continuaran les manifestacions independentistes al carrer, que en els últims anys han patit una davallada en la participació. La principal la convoca l'ANC, juntament amb Òmnium, l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN, que han consensuat l'eslògan "Tornem als carrers". Serà descentralitzada i se celebrarà alhora a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa, recuperant el format del 2016. A la capital catalana, la manifestació anirà de l'Estació de França fins a l'Arc de Triomf, on tindrà lloc la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium cada any. També hi haurà la tradicional manifestació de l'esquerra independentista, en què participarà la CUP, però encara no se n'ha revelat el recorregut.

stats