Política28/09/2020

L'exregidor Jordi Pesarrodona, inhabilitat un any i dos mesos per desobediència l'1-O

El jutjat penal de Manresa també el condemna a pagar una multa de 2.100 euros

M. R.
i M. R.

BarcelonaUn jutge de Manresa considera que l'exregidor d'ERC Jordi Pesarrodona "va fer valdre la seva reputació social i el càrrec com a quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada" durant la votació de l'1-O per desobeir la Guàrdia Civil, animar la ciutadania a mantenir-se a l'Escola Juncadella del municipi i quedar-se durant aquella jornada a la primera línia davant del desplegament policial a les portes del centre educatiu. El mateix dia que el Tribunal Suprem ha inhabilitat el president de la Generalitat, Quim Torra, el jutge ha fet pública una sentència que inhabilita Pesarrodona durant un any i dos mesos per desobediència l'1-O. També el condemna a pagar una multa de 2.100 euros.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència es basa en el fet que Pesarrodona "va fer valdre" la seva "reputació" i el seu "càrrec" a l'Ajuntament per instigar a la desobediència l'1-O. El jutge considera que el pallasso i exregidor d'ERC era "plenament coneixedor" que el Constitucional havia suspès el referèndum i que el TSJC havia ordenat que s'impedís la votació i li atribueix tres accions concretes de desobediència: el fet que Pesarrodona tanqués les portes de l'Escola Juncadella i negués l'accés a la Guàrdia Civil al centre, que després animés la ciutadania a votar i a exercir la resistència pacífica i que ell mateix es posés davant de la línia policial amb aquest objectiu.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la tercera vegada que Pesarrodona s'enfronta als tribunals, però les altres dues causes van quedar arxivades. Segons la sentència, quan la Guàrdia Civil es va presentar a l'Escola Juncadella va informar l'exregidor del fet que havien de col·laborar amb l'escorcoll i donar als agents el material relacionat amb la votació. Pesarrodona "va al·legar que el material havia estat proporcionat democràticament pel govern català" i va explicar que només se cenyirien "a la llei catalana" i va exposar que el referèndum era "un dia de festa de la democràcia".

Cargando
No hay anuncios

El jutge considera que aquestes expressions i el fet que Pesarrodona es negués a obrir la porta del centre van impedir que la Guàrdia Civil "desenvolupés la funció que tenia prevista legalment i per ordre judicial" en aquell punt de votació. De fet, recorda que a continuació Pesarrodona va obrir la porta de l'escola per dirigir-se als votants: "Les escoles obrim portes perquè tothom que ho desitgi pugui votar!", "Farem resistència pacífica a la porta, ens devem al govern de la Generalitat", recull la sentència.

Segons el jutge, l'exregidor d'ERC també va optar per mantenir-se davant de la línia policial durant tota la jornada, fet que va provocar que fos lesionat després que la Guàrdia Civil carregués per poder obrir-se pas al centre, com recorda la mateixa sentència.

Cargando
No hay anuncios

Pesarrodona es va defensar durant el judici assegurant que no va participar en l'organització de la votació del referèndum, sinó que era a l'Escola Juncadella com qualsevol altre ciutadà. La Fiscalia demanava per a l'exregidor una pena més elevada, de dos anys d'inhabilitació i una multa de més de 5.000 euros.