Judicialització

Sentència contra l’aparell de l’Estat

El jutge Jesús Sánchez ha absolt de tots els delictes imputats l’acusat per l’acusació particular del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), representada per l’Advocacia de l’Estat -injúries, calúmnies i denúncia falsa- i per la Fiscalia de Madrid -denúncia falsa-. Però vet aquí el que té interès: el jutge no només dicta l’absolució per la declaració jurada de l’examant del rei Joan Carles I en el moment dels fets (2012), sinó que exculpa Villarejo també de la seva denúncia penal per la publicació d’unes fotos que, segons la seva versió, afectaven la seva condició d’agent encobert. No es tracta, doncs, que Corinna hagi “salvat” Villarejo, com destaquen alguns mitjans de la dreta madrilenya, sinó d’una completa falta de professionalitat tant de l’Advocacia de l’Estat com de la Fiscalia de Madrid al canalitzar l’atac de l’aleshores director del CNI, Félix Sanz Roldán, contra l’excomisari empresonat des de novembre del 2017.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que el jutge De Jesús Sánchez ha dictat sentència en només cinc dies -tot un rècord per a la justícia espanyola- impartint una classe als advocats de l’Estat i als fiscals. Segons assenyala en la sentència, l’Advocacia de l’Estat ha intervingut en el procés en nom i interès del CNI i no de Sanz Roldán. A més, la seva acusació de delicte de calúmnies contra Villarejo era “adherida” a la del fiscal. I com que en les seves conclusions definitives el fiscal Àngel Perrino va fer marxa enrere en les calúmnies, aquest delicte va acabar quedant fora de joc.

Cargando
No hay anuncios

El fiscal, a partir de la declaració de Corinna va veure que havia perdut la partida. Villarejo va denunciar el que l’examant de Joan Carles I li havia explicat a Londres, en les reunions que van mantenir el 2015 i 2016. I malgrat això, l’Advocacia de l’Estat va mantenir calumnia, potser amb l’expectativa que colés. No ho ha aconseguit.

La fotografia de la polèmica

El jutge segueix la classe quan descarta el delicte d’injúries perquè el CNI, com a persona jurídica de dret públic, no és titular del dret a l’honor, a diferència dels cossos i forces de seguretat de l’Estat. I torna a la càrrega en l’acusació per denúncia falsa. Es refereix a la que va interposar Villarejo contra Sánz Roldán, que va ser desestimada a l’Audiència Nacional, en relació a la difusió d’una fotografia baixant de l’avió al costat del comissari José Luis Olivera, que podria comprometre’l perquè venia d’una reunió antiterrorista al Marroc. “No s’ha acreditat que l’acusat, a l’hora d’interposar la denúncia, estimés que els fets denunciats fossin falsos, ni que presentés la seva denúncia podent esbrinar prèviament de manera senzilla que eren, si és el cas, falsos”.

Cargando
No hay anuncios

El jutge explica: “Al presentar la denúncia l’excomissari” pensa que la filtració de la fotografia prové del CNI. L’acusat no va inventar l’operació secreta, ni el seu caràcter d’agent encobert per així justificar la seva denúncia i el conjunt de les seves imputacions, sinó que aquestes afirmacions són certes, la qual cosa d’alguna manera reforça la idea que l’acusat tenia algun motiu per pensar el que va exposar en la denúncia”.

El jutge incorpora tots els detalls que va exposar Corinna durant el judici, quan va explicar que l’exdirector del CNI la va amenaçar -Sanz Roldán ho nega- en una trobada a Londres promoguda per una trucada telefònica del rei emèrit a Corinna.