Abordar la reforma federal "ni que sigui mínimament": la proposta del PSOE matisada dues hores després

El partit de Sánchez fa arribar a les altres formacions un document de treball amb una frase que es veu obligat a retirar. Ni en la primera ni en la segona versió es fa cap proposta concreta per a Catalunya

Mariona Ferrer I Fornells
08/02/2016
4 min

MadridCap mesura concreta per resoldre el plet català en la proposta de govern que Pedro Sánchez ha enviat als partits. El PSOE ha elaborat un document de 53 planes que ha de servir per traçar les línies mestres programàtiques en les negociacions amb Ciutadans, el PNB, Compromís, IU i Coalició Canària –i si més endavant s'hi suma, amb Podem–. Tot i que Ferraz marca com a prioritat donar una resposta a l'independentisme, el text no inclou cap proposta concreta i dilueix la reforma federal que va defensar a capa i espasa durant la campanya electoral. De fet, la reforma constitucional queda relegada a l'últim punt de les propostes resumides que ha facilitat el partit, i ni concreta que seria en sentit federal, tal com a defensat Sánchez per solucionar "el desafiament secessionista" català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Consulteu el resum de les 43 mesures que el PSOE posa sobre la taulaJa al document extens on es concreten totes les mesures, Catalunya només apareix un cop, i de passada i forma molt difusa. És quan els socialistes consideren que cal impulsar "noves polítiques que actualitzin el sistema polític per resoldre els problemes que les comunitats autònomes, i especialment Catalunya, puguin sentir pel que fa a la participació al projecte comú i en el reconeixement efectiu de les singularitats que les caracteritzen". Sí que es compromet a reformar el sistema de finançament autonòmic, una proposta que tota la resta de partits, PP inclòs, incorporen al seu programa. De fet, l'actual finançament va caducar el 2014.

Canvi d'última hora en la reforma federal

Però el punt més polèmic és la reforma federal, que ha obligat Sánchez a rectificar a última hora. Al primer document que ha enviat considerava necessària la "revisió del títol VIII i preceptes connexos per desenvolupar el concepte d'estat federal, almenys mínimament". Una rebaixa significativa de la proposta que fins ara tenia sobre la taula i que salda amb un pla de xoc social.

Els dos documents amb la proposta del PSOE

Dues hores després, i vista la polèmica, el PSOE ha enviat un nou document en què retirava l'"almenys mínimament". Però igualment es tracta d'una proposta diluïda, ja que mentre desenvolupa la majoria d'iniciatives, la reforma constitucional queda resumida en només vuit punts, i la proposta federal, en una línia.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha atribuït a un "error de picatge" que el PSOE parlés d'incloure "mínimament" el concepte d'estat federal.

Iglesias celebra

Més enllà de Catalunya, el PSOE fa passos en el programa per apropar-se a Podem, que condiciona asseure's a la taula de negociacions a l'exclusió de Ciutadans. Es compromet a derogar la reforma laboral –tot i que no com reclama Iglesias–, derogar la Lomce i aprovar una renda mínima. Mesures que ja contemplava quan es va presentar el 20-D i que acosten socialistes i partit morat.

De fet, Pablo Iglesias ha celebrat que la proposta tingui "molts punts en comú" amb Podem, un gest que, segons el líder del partit morat, els acosta de cara les negociacions si decideixen deixar de parlar amb "la dreta" (C's). Iglesias assegura que el PSOE s'ha "inspirat" en les seves propostes.

Més controls a les portes giratòries

Sánchez proposa endurir el règim d'incompatibilitats per evitar que els polítics se'n vagin a treballar a empreses amb qui han col·laborat des de les institucions, un gest que Podem li ha retret que no proposés fins ara. Si actualment aquest règim és de dos anys, proposa elevar-lo a cinc. Ho fa el mateix dia que 'El Mundo' informa que Telefónica ha posat en marxa el fitxatge de l'exministra Trinidad Jiménez, mentora política de Sánchez.

Flexibilització de l'objectiu de dèficit

Una altra de les propostes en comú és demanar a Brussel·les la necessitat de flexibilitzar l'objectiu de dèficit per no haver d'aplicar els 9.000 milions d'euros en retallades que reclama la Comissió Europea. En concret, precisa que l'objectiu és "garantir l'estabilitat pressupostària" i "negociar amb les institucions comunitàries un nou camí de reducció del dèficit públic que ens condueixi, el 2019, a un dèficit del voltant de l'1% del PIB".

Del que no parla és de la modificació de l'article 135 de la Constitució que consagra l'austeritat, i acordat 'in extremis' pel PP i el PSOE l'estiu del 2012 a instàncies de Brussel·les. Tot i que Sánchez havia promès reformar-lo, ara cau del seu programa, un gest que ha criticat Esquerra Unida (IU). L'equip negociador dels republicans s'ha reunit aquest dilluns per primera vegada amb el del PSOE. Han assegurat que de moment només s'està parlant d'un acord d'investidura i han celebrat que els socialistes incloguin la derogació de l'article 315.3 del nou Codi Penal, sobre el dret a vaga. Amb tot, el PSOE ja no inclou la derogació de la 'llei mordassa'.

El programa que proposa Pedro Sánchez a C's, Podem, PNB, IU, Compromís i CC (PDF)
Nou document negociador del PSOE en què ja no parla d'incloure "mínimament" el concepte d'estat federal (PDF)
stats