Els senadors autonòmics passen el primer tràmit amb l'amenaça de Vox de portar-los al TC
Aquest dijous el ple ha de votar els candidats del PSC, ERC i JxCat
BarcelonaFa gairebé un mes que els grups independentistes i els comuns van trobar en la fórmula Imperiali l'eina per posar un cordó sanitari a Vox i evitar que el partit d'extrema dreta pugui tenir senadors autonòmics. L'estratègia va ser criticada per Vox, però també pel PP, Ciutadans i el PSC, però va tirar endavant gràcies a l'acord de JxCat, ERC, la CUP i En Comú Podem. Ara bé, el grup que capitaneja Ignacio Garriga al Parlament ja va anunciar llavors que portaria als tribunals la decisió, i aquest dimarts la diputada de Vox Mónica Lora ha concretat que en els pròxims dies presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional. Ha avisat, a més, que demanaran mesures cautelars.
"Molt probablement el que es voti avui i dijous quedarà en paper mullat", ha assegurat Lora. La diputada ho ha dit durant la reunió de la comissió de l'estatut del diputat d'aquest dimarts al matí, que ha servit per tramitar les candidatures a senador autonòmic que han presentat el PSC, ERC i JxCat, els tres únics grups que amb el repartiment (a través de la fórmula Imperiali) acordat a la junta de portaveus opten a enviar representants a la cambra alta. És el pas previ perquè les candidatures puguin ser votades aquest dijous al ple.
El que havia de fer la comissió aquest matí era validar si hi havia algun element d'inelegibilitat d'alguns dels candidats que els impedís que fossin escollits com a senadors. Els lletrats de la cambra han validat la llista i han assegurat que no hi havia cap incompatibilitat amb els noms proposats. ERC, JxCat, el PSC i els comuns han avalat les candidatures, tot i que els socialistes es van oposar a fer un cordó sanitari a Vox per evitar que tinguessin senadors autonòmics. El diputat socialista David Pérez ha justificat la seva posició perquè els lletrats no han trobat "cap element d'inelegibilitat", tot i que ha mantingut la seva postura contrària a la manera com es va efectuar el repartiment. La CUP i el PP s'han abstingut i Vox i Ciutadans hi han votat en contra. Si s'hagués fet servir la manera tradicional per repartir els senadors (el sistema de restes majors), ERC, el PSC i la CUP n'haurien obtingut dos, i la CUP i Vox, un.
Tots els grups han avançat que el sentit del seu vot en la comissió dona pistes del que votaran al ple de dijous, on exposaran els seus arguments. De tota manera, alguns grups ja ho han aprofitat per desgranar els seus arguments. Així, ERC i els comuns han tornat a defensar la fórmula Imperiali com a mètode "proporcional" i que demostra el "compromís polític" de vetar Vox, mentre que els cupaires han justificat la seva abstenció per mostrar el seu rebuig al funcionament del Senat com a cambra de representació territorial.
Vox ha criticat a través de les xarxes l'abstenció del PP, perquè consideren que s'ha alineat amb els grups independentistes i ha avalat la fórmula Imperiali. Els populars, però, ho havien criticat de forma vehement quan la Junta de Portaveus la va validar i aquest dimarts han fet un tuit justificant la seva posició i explicant que dijous al ple hi votaran en contra.