En directe
Amnistia
30/01/2024

171 a favor, 179 en contra: el Congrés tomba la llei d'amnistia

Bolaños demana a Junts que "reconsideri la seva posició" i "voti la llei com està"

El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha demanat a Junts que "reconsideri la seva posició" i "voti la llei com està". "És impecable", ha defensat Bolaños, que ha rebutjat introduir més canvis a la comissió de justícia del Congrés després que els juntaires l'hagin tombat. El titular de Presidència i Justícia ha avisat, en una atenció als mitjans després del ple, que la norma "va entrar constitucional a aquesta cambra i així sortirà".

Segons Bolaños, l'actual redactat de la llei d'amnistia "aconsegueix l'objectiu pretès" i ha considerat que és "incomprensible" que Junts hagi votat en contra després d'estar-la negociant durant mesos i d'haver-hi votat a favor en les votacions prèvies. "El PSOE i el govern estem convençuts que estem fent el correcte", ha remarcat, i ha dit que continuaran treballant perquè pugui aprovar-se.

Bolaños també ha rebutjat les declaracions d'alguns diputats en el debat crítiques amb els jutges. "Espanya és un estat de dret", ha afirmat.

Què passarà a partir d'ara?

Junts ha consumat l'amenaça i ha votat en contra de la llei d'amnistia pels dubtes sobre l'actual redactat –el partit creu que encara "no inclou tothom" vista la deriva d'alguns jutges per "boicotejar-la"–. D'aquesta manera, contra tot pronòstic, la norma no s'ha aprovat al ple del Congrés d'aquest dimarts a la tarda. La pregunta és obligada: un cop rebutjada pel ple de la cambra baixa, què passa ara amb la norma? T'ho expliquem aquí.

179 vots en contra i 171 a favor: el resultat final de la votació que tomba l'amnistia

Finalment, Junts ha votat en contra de la llei d'amnistia i ha sumat els seus vots als de PP, Vox, UPN i Coalició Canària. Han estat 179 vots en contra els que han tombat la norma i han provocat que hagi de tornar a la comissió de justícia. El text ha obtingut 171 vots a favor.

Junts vota en contra de la llei d'amnistia

Junts ha votat en contra de la llei d'amnistia. La primera a fer-ho ha estat la diputada juntaire Pilar Calvo en la votació per crida que té lloc aquest dimarts a la tarda. D'aquesta manera, la formació de Carles Puigdemont tombarà la norma, que haurà de tornar a passar per la comissió de justícia, on s'hi podran introduir modificacions.

Es reprèn el ple Congrés amb les votacions a la llei d'amnistia

Després de gairebé una hora de pausa, el ple del Congrés s'ha reprès amb la votació del dictamen de la llei d'amnistia. El text s'ha aprovat amb el vot a favor de Junts. Un cop superat aquest pas comença la votació del conjunt del text. Aquí és on els juntaires faran caure el text perquè hagi de tornar a la comissió de Justícia. Aquesta última votació es fa per crida.

El ple del Congrés s'atura fins a les 17.45 h

El ple del Congrés s'atura fins a les 17.45 hores. Un cop s'han votat les esmenes que quedaven vives, la presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, ha comunicat que de 17 h a 17.30 h els diputats podrien votar telemàticament el dictamen i el conjunt del text. A tres quarts de sis el ple es reprendrà per fer les votacions presencials.

El PSOE tomba les esmenes de Junts

El debat de la llei d'amnistia ja s'ha acabat i s'han votat les esmenes que quedaven vives, entre les quals les de Junts la incorporació de les quals el partit de Puigdemont havia posat com a condició per aprovar el conjunt de la norma. El PSOE les ha tombat i, per tant, la norma no podrà passar al Senat i haurà de tornar a la comissió de justícia de la cambra baixa.

Un cop votades les esmenes, es votarà el dictamen de la llei, que Junts sí que permetrà aprovar per tal d'evitar que la llei decaigui definitivament. Posteriorment, es farà la votació del conjunt del text. Aquí és quan Junts el tombarà. El PP ha forçat que aquesta última votació es faci per crida.

El PSOE no es mou: "La llei no es pot sotmetre a canvis amb cada notícia que es publica"

El PSOE no es mou i rebutjarà totes les esmenes de Junts i ERC a la llei d'amnistia. "La llei no es pot sotmetre a canvis amb cada notícia que es coneix". "Som davant d'una llei per a una generació, no per respondre als titulars del dia. Sense seguretat jurídica, aquest avenç històric no seria possible", subratllen fonts del PSOE, que pressionen Junts perquè no allargui la tramitació fent tornar la norma a la comissió de justícia del Congrés. "Demanem a tots els grups parlamentaris que han pactat el text d'aquesta llei la maduresa política i fortalesa necessàries perquè l'amnistia arribi a bon port", afegeixen.

Vox reclama cridar a l'ordre Míriam Nogueras per haver acusat jutges per prevaricació

La portaveu de Vox, Pepa Millán, ha demanat a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que cridi a l'ordre la diputada de Junts Míriam Nogueras i la representant de Podem Martina Velarde per haver assenyalat els jutges Manuel García-Castellón i Joaquín Aguirre, acusant-los de prevaricació. En el cas de la juntaire també ha citat Manuel Marchena. Ara bé, Armengol no ha pres cap mesura disciplinària, més enllà d'una crida a guardar les formes.

Feijóo retreu al govern espanyol que no defensi els jutges

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha retret que el govern espanyol es mantingui en silenci davant les crítiques de Junts als jutges. Feijóo ha denunciat que el PSOE i l'independentisme estigui negociant "posar trampes per sortejar la justícia" i ha opinat que cada esmena que s'incorpora a la llei d'amnistia la converteix en una "obscenitat més gran". El president dels populars ha comparat la norma amb una "matrioixka russa". "Vostès es creuen que els diputats del Congrés podem fer qualsevol cosa?", ha plantejat, i ha avisat que el PSOE "s'ha mimetitzat amb l'independentisme" i camina cap a "l'abisme".

Feijóo: "Junts ha retratat a Sánchez i a tot el PSOE"

"Junts ha retratat a Pedro Sánchez i a tot el PSOE". El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha denunciat que "qui mana" no és el president del govern espanyol sinó Carles Puigdemont i la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras. "La humiliació és constant. Cada votació és un calvari, li han agafat la mesura i el PSOE ha decidir ser ostatge", ha criticat Feijóo en l'última intervenció del debat, fent referència al fet que els juntaires poden tombar la llei d'amnistia.

El PSOE esquiva la pressió a Junts i carrega contra el PP

El PSOE ha esquivat interpel·lar Junts per pressionar-lo per a l'aprovació de la llei d'amnistia amb el redactat sense canvis. El diputat del PSC Paco Aranda s'ha dedicat a carregar contra el PP sense fer cap referència al partit de Carles Puigdemont, de qui encara no tenen garantit el suport. Aranda ha reivindicat el "diàleg dins la legalitat" i la "política per fer política" com un llegat del PSOE, a més de la desjudicialització amb l'amnistia. "És una llei sòlida i constitucional", ha sostingut, per contraposar-la a "l'amnistia que no era constitucional del 2012", en referència a l'amnistia fiscal que va promoure el llavors ministre d'Hisenda Cristóbal Montero i que va tombar el Tribunal Constitucional.

Abascal (Vox) creu que Sánchez està "condemnat a viure en el xantatge" de Junts

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat que el president espanyol, Pedro Sánchez, està "condemnat a viure en el xantatge" de Junts. També ha acusat el líder socialista de voler amnistiar delictes de traïció -tal com demana Junts-: "És que vol amnistiar-se a si mateix?", s'ha preguntat en una intervenció al Congrés.

També ha dit que tota la "violència política" que es produeixi a Espanya serà responsabilitat dels socialistes i els seus socis. A més, ha retret al PP que els "estengui la mà" tot i atiar els carrers contra l'amnistia. Per això els ha demanat que se sumin "a una oposició a jornada completa" i no pactin la renovació del CGPJ amb el PSOE ni permetin la tramitació de l'amnistia al Senat.

Pisarello reclama aprovar la llei d'amnistia enfront de la "prevaricació" de diversos jutges

El diputat de Sumar Gerardo Pisarello ha defensat la necessitat d'aprovar la llei d'amnistia per acabar amb la doble vara de mesurar que atribueix al poder judicial. Fins i tot ha acusat de "prevaricació" al jutge Manuel García-Castellón, instructor de la causa de Tsunami Democràtic. "Diguem-ho clar i català, amb jutges de partit disposats a tot fins i tot a inaplicar la llei no hi ha seguretat jurídica", ha dit Pisarello.

Bildu avisa que cal aprovar la llei d'amnistia: "No podem donar oportunitat ni temps als enemics d'aquesta llei"

El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu ha assegurat que cal aprovar la llei d'amnistia sense més dilacions: "No podem donar l'oportunitat ni més temps als enemics d'aquesta llei", ha afirmat. L'abertzale ha assegurat que "la llei que arriba al Congrés és bona", però també "necessària" perquè permet "treure del marc judicial un conflicte que no hi hauria d'haver arribat mai". Iñarritu ha advertit dels "jutges prevaricadors" i les "ingerències judicials" per destacar la necessitat d'acabar amb la via judicial del conflicte català: "Tenim una oportunitat històrica i l'hem d'aprofitar", ha conclòs.

Converses paral·leles durant el ple: Cerdán amb Bolaños o Junqueras amb Enrique Santiago

Mentre els diputats prenen la paraula per defensar les seves esmenes a la llei d'amnistia i Junts manté en l'aire l'aprovació de la norma es produeixen converses paral·leles dins i fora de l'hemicicle. El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, ha entrat i sortit diverses vegades i se l'ha vist parlant amb el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i amb la vicepresidenta primera, María Jesús Montero. Cerdán, que és interlocutor de Junts, també parla per telèfon.

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha estat pràcticament tota l'estona dins, però ha sortit de l'hemicicle una estona després d'intervenir quan Cerdán era dins, però Bolaños s'havia absentat del debat. Per la seva banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, també ha estat parlant amb el portaveu suplent de Sumar, Enrique Santiago.

Vilagrà pressiona Junts: "No podem estar jugant al so que ens marquen els jutges"

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha pressionat Junts davant la possibilitat que rebutgin la llei d'amnistia en la votació d'aquesta tarda. "És una llei imprescindible i robusta", ha defensat en una atenció als mitjans al pati del Congrés. "No podem estar jugant al so que ens marquen els jutges perquè un dia s'inventen una cosa i l'endemà la contrària", ha argumentat. Vilagrà ha insistit que, per tant, "el que toca és aprovar aquesta llei perquè s'apliqui amb la màxima celeritat".

Podem defensa l'amnistia per avançar en la desjudicialització i vèncer "la dreta judicial"

La diputada de Podem Matina Velarde ha defensat la llei d'amnistia perquè és partidària de la "desjudicialització". Ara bé, però també hi ha donat suport com una defensa de la sobirania popular. "Ens hi juguem molt", ha dit, per recalcar que els representants del poble s'han d'imposar a "la dreta judicial i el jutge García-Castellón".

El PP retira les esmenes parcials a la llei d'amnistia

El PP ha retirat les esmenes parcials a la llei d'amnistia que havia mantingut vives. Eren una vintena d'esmenes que plantejaven derogar tots els punts de la norma. Fonts dels populars expliquen la decisió perquè d'aquesta manera el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, tancarà el debat i serà l'últim parlamentari a intervenir.

ERC carrega amb duresa contra Junts per oposar-se al redactat de l'amnistia "en funció d'interessos totalment espuris"

La diputada d'ERC Pilar Vallugera ha carregat amb contundència contra Junts per la seva decisió de tombar la llei d'amnistia si no s'introdueixen els seus canvis. Ha criticat les modificacions que han proposat els de Carles Puigdemont "en funció d'interessos totalment espuris". Alhora, ha arribat a pressionar als juntaires amb un avís directe: "No caiguem en aquest parany", ha dit. "[La llei] està dotada de la robustesa suficient per a no anar canviant en funció de les investigacions prospectives d'uns jutges que clarament prevariquen o volen fer naufragar aquesta llei", ha afegit.

Vallugera ha avisat als juntaires que aquells que no van "caure del cavall el 2017 o el 2019" saben perfectament "què és l'Estat espanyol". També ha comentat que la llei "no va de Puigdemont o Rovira", sinó de 1.500 persones. "Aquesta llei garanteix l'amnistia a tota la nostra gent", ha etzibat.