En directe
Onze de Setembre: Diada de Catalunya 2024
10/09/2024

Segueix en directe tots els actes de la Diada 2024

Onze de Setembre: guia de la manifestació, l'ofrena, els concerts i els actes de la Diada

Una manifestació coorganitzada

Per primer cop, aquest any l'organització de la manifestació no recau exclusivament en l'ANC i està coorganitzada entre les set organitzacions que l'han secundada. Així doncs, tant Òmnium Cultural com l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical, el CIEMEN i els CDR es bolcaran en els preparatius. També s'hi han involucrat les joventuts de Junts (JNC) i d'ERC (Jovent Republicà). L'eslògan comú de la manifestació és "Tornem als carrers", tot i que l'Assemblea ha fet únicament seu el lema "Fem el camí més curt".

Quin temps farà durant la Diada?

Dimecres, Diada Nacional de Catalunya i festiu a tot el país, s’espera un increment dels intervals de núvols en general. En qualsevol moment del dia pot caure algun ruixat al litoral i al prelitoral de Barcelona per efecte del rebuf (vents de mar cap a terra), mentre que a la tarda també n'apareixeran de forma molt irregular al nord-est i al Pirineu i Prepirineu. No es descarta alguna tronada local. Les temperatures baixaran i l'ambient serà més fresc en conjunt.

Llegeix aquí la previsió completa.

Cent anys des que Gaudí va ser detingut per parlar en català a la Diada

Roger Palós

"La concessió del Parlament de Catalunya ha estat un error, perquè ha ignorat tot allò que, en els últims anys, s’ha sabut i reconegut, en el món religiós, sobre abusos, ocultacions maldestres, negacions i mentides diverses. Aquesta medalla, fa vint anys, hauria tingut un altre recorregut. Però la història avança, i la societat també, i ja no és tan clara la imatge neta, transparent i sincera que vol mostrar la comunitat de Montserrat. Massa silenci, massa ocultació, cap enfora i cap endins".

'La poc meditada medalla a Montserrat', l'article de Francesc Vilanova.

La decisió d'atorgar la Medalla d'Honor del Parlament a l'abadia de Montserrat ha portat polèmica. Tan bon punt la mesa va anunciar-ho, un grup de víctimes d'abusos sexuals van demanar que revoquessin la decisió i van acusar la institució d'haver "silenciat" i "encobert" casos de pederàstia. El president de la institució, Josep Rull, va justificar l'atorgament a l'abadia i va assegurar que "s'ha convertit en un baluard de la defensa de la llengua i la cultura catalana", així com de les "llibertats col·lectives".

Bon dia! Durant el dia d'avui s'iniciaran els actes de la Diada de Catalunya d'enguany. En concret, avui Josep Rull entregarà la Medalla d'Honor del Parlament al monestir de Montserrat, Salvador Illa farà un discurs institucional i es farà l'acte anual al Fossar de les Moreres.