En directe
Debat de política general al Congrés
14/07/2022

Debat de política general al Congrés

Sánchez clausura les intervencions del debat de política general

Pedro Sánchez ha clausurat les intervencions durant el debat de política general després del torn del portaveu del PSOE, Héctor Gómez. El líder del partit ha donat les gràcies al seu grup i, des de l'escó, ha afirmat que és el "veritable protagonista de les conquestes socials que hem aconseguit en benefici de la majoria social". També ha agraït a Unides Podem el suport durant els últims dos anys i mig de legislatura, i a la resta de grups parlamentaris, que hagin ajudat a tirar endavant mesures "beneficioses per a la ciutadania". Ja fora de l'hemicicle, Sánchez ha assegurat que estè "molt satisfet" del debat de política general, que culminarà demà amb la votació de les propostes de resolució.

Vehí retreu a Sánchez que la taula de diàleg "no funciona" i avisa que el seu "gir a l'esquerra té bastant de militar"

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha retret al president espanyol, Pedro Sánchez, que la taula de diàleg "no funciona" i ha tornat a defensar el "projecte d'autodeterminació" català. "El seu gir a l'esquerra té bastant de militar, més que de gir a l'esquerra", ha afirmat Vehí. Sánchez, en el seu torn de rèplica, ha contestat a Vehí que "les identitats" no faran "reduir la desigualtat" i, en aquest sentit, ha receptat "política social".

Sánchez, a Vehí: "Hem de parlar més de sobirania europea i menys de sobirania nacional"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha replicat a la diputada de la CUP Mireia Vehí que li sembla "d'un altre segle" parlar de "sobirania nacional". "Hem de parlar més de sobirania europea i menys de sobirania nacional. Per reforçar la sobirania nacional, haurem de reforçar la sobirania europea que és el que Putin està intentant posar en qüestió", ha afirmat.

La CUP demana més ambició a Sánchez a l'hora de controlar els preus de l'habitatge i l'energia

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha demanat més ambició al president espanyol, Pedro Sánchez, a l'hora de controlar els preus de l'habitatge i l'energia. "Apugi els salaris, nacionalitzi les empreses d'energia", ha afegit Vehí, que ha retret a Sánchez que no exerceixi la "sobirania nacional" per "governar per a tothom". "Volem la sobirania popular, avui el projecte independentista té més sentit que mai. És governar per a la gent o per als mercats", ha conclòs.

Sánchez replica a EH Bildu que són preferibles mesures menys "maximalistes" que no adoptar-ne cap

Pedro Sánchez ha replicat a la portaveu d'EH Bildu que el govern espanyol està prenent mesures que potser no assoleixen els nivells de "maximalisme" que reclama la formació abertzale, ja sigui contra els preus de l'energia o la reforma laboral, però que això és preferible a no adoptar-ne cap. El president espanyol ha admès que la nova legislació laboral no és del tot satisfactòria ni per als sindicats ni per als socis parlamentaris, Unides Podem ni per al mateix PSOE, "ni per descomptat per a la patronal". "A vostès totes les mesures els deixen un regust de quedar-se a mitges", ha lamentat.

Aizpurua (EH Bildu) reclama intervenir els preus de l'electricitat i els carburants i nacionalitzar les elèctriques

Pel que fa a les mesures per fer front a la crisi energètica, Aizpurua ha demanat a Sánchez quins mecanismes té previst perquè els impostos a la banca i a les petrolieres, les gasistes i les empreses elèctriques no repercuteixin en el consumidor. Tot i qualificar de "positives" aquestes mesures, la portaveu d'EH Bildu ha subratllat que són "insuficients". "Anunciï la intervenció pública dels preus per posar topalls a l'electricitat i els carburants, apliqui impostos extraordinaris permanents sobre els seus beneficis, recuperi la gestió pública de totes les centrals de generació privatitzades o, per què no, nacionalitzi les elèctriques que PP i PSOE van privatitzar", ha dit, i ha afegit: "Són fórmules que ja s'estan aplicant en altres estats com Itàlia, França o el Regne Unit, gens sospitosos de ser comunistes".

EH Bildu: "La memòria, les víctimes i el seu dolor no poden ser arma política contra l'adversari"

La porteveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha lamentat que en la primera jornada del debat de política general al Congrés es parlés d'ETA per fer discrepància política. "La memòria, les víctimes i el seu dolor no poden ser arma política contra l'adversari. No ens hi trobaran", ha anotat en la seva intervenció. Aizpurua ha volgut recuperar la declaració d'Aiete del 18 d'octubre del 2021 en què l'esquerra abertzale va fer un pas més en el seu penediment per les víctimes d'ETA: "Volem traslladar el nostre condol i dolor pel patiment. Sentim el seu dolor i, des d'aquest sentiment sincer afirmem que no s'hauria d'haver produït, que a ningú el pot satisfer que tot allò succeís, ni que s'hagués allargat tant de temps".

Esteban (PNB): "Tranquil·litzar les qüestions catalana i basca durant unes dècades hauria fet de vostè una figura d'Estat"

Aitor Esteban ha insistit en el seu torn de rèplica que Pedro Sánchez hauria d'afrontar el "gran repte" de Catalunya i Euskadi i ha lamentat la sospita que no ho vol fer. "Aconseguir estabilitzar les coses durant dècades, tranquil·litzar les qüestions basca i catalana, podria haver fet de vostè una figura d'estat. I crec sincerament que és un error [no fer-ho]", ha subratllat el portaveu del PNB, que més enllà de la qüestió territorial ha criticat al govern espanyol una certa improvisació i que no sigui capaç de detectar les mesures estructurals que cal emprendre. "Tranquil·litat, serenitat i eficàcia", li ha receptat. 

El govern espanyol aprovarà la nova llei de secrets oficials aquest mes

Pedro Sánchez ha anunciat que el govern espanyol aprovarà l'avantprojecte de llei d'informació classificada, que ha de substituir la llei de secrets oficials vigent des de 1968, durant aquest mes de juliol. El cap de l'executiu de l'Estat ho ha explicat en resposta al PNB, que fa legislatures que lliura una batalla per reformar la llei de secrets oficials. Entre altres coses, la nova norma regularà els procediments judicials i parlamentaris per poder accedir a la informació classificada.

Esteban retreu a Sánchez que "renegui" dels seus socis sobiranistes quan té cites electorals: "Nosaltres no som el problema"

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha recriminat a Pedro Sánchez que "renegui" dels seus socis sobiranistes a la cambra baixa quan se li presenten al calendari cites electorals. "Cada vegada que ha tingut competència electoral ha ocultat els socis catalans i bascos com qui fuig de la pesta, creient que podien perjudicar el seu resultat electoral. Ja veu que no som nosaltres el problema. Tregui's els complexos de sobre. No pot ser que busqui els vots d'uns socis de qui a estones renega", ha subratllat el diputat jeltzale. En aquest sentit, ha lamentat que ahir dediqués una "raquítica frase" a la qüestió catalana "i per no dir res", i ha alertat que "amb l'excusa de les crisis" derivades de la pandèmia i Ucraïna, l'executiu de l'Estat està legislant sobre "competències que no té".

13 Jul 2022| Última hora

Sánchez respon a la "liberal" Arrimadas: "La via progressista de resposta a la crisi és molt més eficaç i equitativa"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha respost a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que "la via progressista de resposta a la crisi és molt més eficaç i equitativa". Sánchez ha ironitzat sobre el fet que Arrimadas s'hagi reivindicat com a "liberal" i li ha recordat que els liberals a Europa pacten a esquerra i a dreta mentre que ells només pacten amb la dreta. El president espanyol li ha demanat entre rialles que reconegui que el govern ha fet coses bones, i que per això de vegades ha obtingut els vots de Cs. "No hi ha persona a Espanya que tingui més ganes que jo que vostè surti de la Moncloa, però mentrestant intentarem que faci com menys mal millor", ha dit la líder de Cs en referència als suports puntuals que ha donat al govern en temes com l'estat d'alarma o la reforma laboral. "Vostè no sap el cost polític i personal que ha tingut per a mi", li ha dit al president espanyol.

13 Jul 2022| Última hora
Debat política general

Arrimadas a Sánchez: "Vostè és el senyor poderós que més puros fuma a Espanya"

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat Sánchez de ser el president espanyol que ha acumulat més poder de la democràcia: "Vostè és el senyor poderós que més puros fuma a Espanya", li ha dit en referència a la crítica que fa el president espanyol de les grans corporacions. Arrimadas ha acusat Sánchez de ser un "colonitzador" de les institucions de l'Estat i d'haver arribat al govern gràcies a la "colla de l'odi", és a dir, Arnaldo Otegi i Oriol Junqueras. En aquest sentit, la portaveu taronja ha denunciat que Sánchez es reunirà divendres amb el president Aragonès i no amb les famílies que reclamen el 25% del castellà a l'escola. "Vostès protegeixen els condemnats, els insubmisos, i ho fan sense que se'ls mogui una cella, sense cap escrúpol".

Nogueras replica a Sánchez que és ell qui està "al congelador": "Continua sense donar respostes a Catalunya"

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha llançat una pregunta al president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la taula de diàleg: "¿Està disposat a asseure's per iniciar un procés real de negociació sobre la independència o continuarà fent l'estruç?" Nogueras, a més, ha contestat a Sánchez que és ell qui està "al congelador, perquè continua sense donar respostes a Catalunya". Sánchez, en el seu torn de rèplica, li ha tornat a oferir la taula de diàleg per abordar el conflicte català. Això sí, el president espanyol li ha recordat que n'haurien de formar part membres del Govern.

Feijóo qualifica de "populistes" les mesures de Sánchez i creu que ha "podemitzat" el seu discurs

L'endemà de la primera jornada del debat de política general al Congrés, on el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar una bateria de mesures anticrisi, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, les ha qualificat de "populistes". En una entrevista a Onda Cero, Feijóo s'ha mostrat "preocupat" pel fet que Sánchez no tingui un pla per a Espanya, segons ha afirmat, sinó que busqui "resistir" a la Moncloa. En aquest sentit, ha acusat el president espanyol d'"haver podemitzat" el seu discurs. Aquest dimarts, Feijóo va escoltar des de l'hemicicle la intervenció de Sánchez, però no va poder intervenir perquè no és diputat.

Sánchez, a Junts: "Tant de bo surtin del congelador i passin de posicions extremistes a posicions més pragmàtiques per resoldre el conflicte"

El president espanyol, Pedro Sánchez, acusa Junts d'haver-se quedat "congelats" en el 2017 i "no reconèixer" els "esforços" de l'executiu central per avançar en el "retrobament" entre catalans. Sánchez ha tornat a demanar a la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, que "s'incorporin" a la taula de diàleg i abandonin "posicions maximalistes". "El com pitjor millor és un posicionament equivocat, s'estan situant d'esquena a la majoria de la ciutadania catalana", ha afegit Sánchez. "Tant de bo surtin del congelador i passin de posicions extremistes a posicions més pragmàtiques per resoldre el conflicte", ha conclòs.

Baldoví (Compromís) demana a Sánchez "aprofitar" l'any i mig que queda de legislatura per avançar en l'agenda progressista

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha aplaudit el gir a l'esquerra del president espanyol, Pedro Sánchez, i ha demanat a l'executiu que "aprofiti" l'any i mig que queda de legislatura per liquidar les "assignatures pendents" de l'executiu. A més, també ha enviat un missatge al PP: "Prou d'hipocresia, prou d'utilitzar les víctimes en benefici propi". Baldoví ho ha dit després que aquest dimarts la portaveu del PP, Cuca Gamarra, tornés a recórrer a ETA per fer oposició al govern.

Errejón (Més País) aplaudeix el "rumb" cap a l'esquerra de Sánchez, però demanar "no quedar-se a mitges"

El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha aplaudit el "rumb" cap a l'esquerra que va voler imprimir aquest dimarts el president espanyol, Pedro Sánchez, amb l'anunci d'un impost a la banca i a les energètiques, i també la gratuïtat de Rodalies. "Aquest és el rumb i el camí on ens trobarà", ha afirmat. Ara bé, Errejón ha avisat que per "transitar-lo, és necessari que els anuncis d'ahir arribin a la vida quotidiana" i "no quedar-se a mitges". I en aquest sentit ha apostat, per exemple, per afegir a les mesures d'ahir un "control de preus dels sectors inflacionaris".

Ferran Bel (PDECat) exigeix a Sánchez que de la taula de diàleg en surtin "resultats"

El portaveu del PDECat, Ferran Bel, ha demanat al govern espanyol que faci funcionar la taula de diàleg: "No pot ser una foto, sinó que n'han de sortir resultats". Bel considera que si aquesta eina de diàleg no funciona, no serà un fracàs d'ERC, sinó que serà un fracàs "col·lectiu". A més, el diputat del PDECat ha recriminat al president espanyol, Pedro Sánchez, l'anunci de la gratuïtat dels abonaments de Rodalies en comptes d'invertir més en la xarxa ferroviària catalana.

Nogueras, sobre la taula de diàleg: "Junts només seurà en un procés de negociació real"

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha tornat a mostrar les seves reticències respecte a la taula de diàleg i, davant la petició del president espanyol, Pedro Sánchez, que hi participin, ha avisat: "Junts només seurà en un procés de negociació real". "Junts no farà de socorrista", ha afegit, a més d'acusar el govern espanyol de no voler la taula de diàleg "per negociar, sinó per prendre'ls el pèl". Nogueras, a més, ha posat en dubte la "desjudicialització" a què s'ha compromès el govern espanyol perquè ha recordat que l'Advocacia de l'Estat forma part de les causes judicials contra l'independentisme. "És incomprensible que una part de l'independentisme ens faci creure que ells [en referència al govern espanyol] són diferents d'ells [en referència a la triple dreta]", ha conclòs en un altre dard a ERC.

Nogueras retreu a ERC que el diàleg amb el govern espanyol ha "allunyat" la independència

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha començat la seva intervenció amb retrets a ERC. Nogueras ha lamentat que el diàleg amb el govern espanyol hagi "allunyat" l'objectiu de la independència. "No urgeix una reforma fiscal, senyor Rufián, el que urgeix és la independència de Catalunya", ha afirmat. De fet, Nogueras ha assegurat que els indults "parcials, condicionats i revisables", "no han servit" per al "procés d'alliberament de la nostra nació".