Puigdemont demana "diàleg" a Rajoy i diu que un referèndum a tot l'Estat podria ser una "solució"

El president de la Generalitat ha viatjat a Dinamarca per fer una conferència sobre el Procés

Ara
22/01/2018
3 min

BarcelonaCarles Puigdemont ha viatjat a Dinamarca malgrat que la fiscalia hagi demanat una ordre de detenció europea, que finalment el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha rebutjat. El president de la Generalitat ha agafat un avió a primera hora del matí des de Brussel·les fins a Copenhaguen, on aquest migdia fa una conferència a la universitat d'aquesta ciutat per parlar sobre el procés sobiranista de Catalunya. L'auditori que acull la conferència ha quedat petit per la gran afluència de públic, i només arribar Puigdemont ha posat en valor "la llibertat de moviment" que, ha dit, permet la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carles Puigdemont ha començat el seu discurs fent un relat de com s'ha arribat a la situació actual a Catalunya, a més de comparar la realitat de Dinamarca amb la catalana en termes econòmics i socials. Puigdemont, però, ha volgut posar l'èmfasi del seu discurs en el fet que la Unió Europea doni suport al govern de Mariano Rajoy i no reconegui el dret a l'autodeterminació de Catalunya: "La meitat dels estats de la Unió Europea van ser creats en els últims 100 anys per moviments d'autodeterminació. Demanem que la UE segueixi l'exemple danès i reconegui el dret a l'autodeterminació de Catalunya".

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha tornat a reivindicar un referèndum pactat i acordat amb l'estat espanyol i ha recordat que Catalunya no s'ha tancat mai a aquesta proposta, sinó que "la va fer a l'estat espanyol". I en aquest punt, i davant les preguntes del professor de ciències polítiques MSO Christian F. Rosbøll sobre si el president de la Generalitat estaria disposat a cedir davant dels que no volen la independència, Puigdemont ha tornat a remarcar que l'Estat no ha entrat a negociar mai fins ara les peticions de Catalunya. Així, ha explicat que "ningú ha posat sobre una taula de negociació que voti tot l'Estat; aquesta podria ser una proposta o una solució".

En la seva visita a la capital de Dinamarca, el president de la Generalitat també ha insistit que continuaran intentant "formar un govern" que serveixi per "negociar i trobar una solució política per a Catalunya" que no passi per la via penal. Així, el president de la Generalitat ha criticat que la Comissió Europea vegi "com un problema per a Europa" el cas català, quan, per a Puigdemont, hauria de ser una oportunitat per "demostrar que la democràcia és més important i no té fronteres". "La violència no és una manera acceptable de fer política", ha retret Puigdemont.

"Espero que un dia la voluntat del nostre poble prevalgui i siguem capaços de crear un estat nou i exitós com ho és Dinamarca, perquè creiem en els valors europeus", ha dit per concloure el seu discurs Carles Puigdemont. Abans d'acabar la seva primera intervenció, el candidat de Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat també ha volgut recordar que l'organització del referèndum de l'1 d'octubre ha comportat que una part del Govern sigui a la presó i una altra a l'exili. "Polítics elegits democràticament són a la presó i han estat tractats com a terroristes, i d'altres han anat a l'exili per evitar la presó", ha lamentat Puigdemont.

Aquest dilluns, el president del Parlament, Roger Torrent, ha proposat Carles Puigdemont com a candidat a la presidència de la Generalitat, després de la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris que va fer la setmana passada. Sobre aquesta qüestió, però, el candidat de Junts per Catalunya no n'ha volgut dir res, malgrat les preguntes dels periodistes i ha explicat que aquest dimarts, després de reunir-se amb diputats danesos, ell mateix atendrà els mitjans de comunicació a les portes del Parlament de Dinamarca per respondre preguntes relacionades amb la seva investidura.

El debat ha estat organitzat pel departament de ciències polítiques de la Universitat de Copenhaguen, i hi han participat els professors Marlene Wind i MSO Christian F. Rosbøll. El cap d'aquest departament universitari, Mikkel Vedby Rasmussen, ha moderat el debat. Marlene Wind, en la seva intervenció, ha posat en qüestió la definició de democràcia que havia donat Carles Puigdemont i li ha preguntat: "Què és democràcia? No és també la Constitució? La Constitució no hauria de respectar-se?". La professora de ciències polítiques també ha volgut llançar un avís a Puigdemont: "Crec que pocs danesos es trobaran amb vostè perquè hi ha gent que té pot d'empènyer en aquest direcció".

stats