PARTITS

Sectors de JxCat esmenen el full de ruta per no sortir del Govern

Altres militants demanen fer més explícit que l’opció es consultarà a les bases el 2022

NÚRIA ORRIOLS GUIU
i NÚRIA ORRIOLS GUIU

BarcelonaEl full de ruta que Junts va remetre a la militància per debatre en la segona etapa del congrés del 16 i 17 de juliol incloïa per primer cop la possibilitat de sortir del Govern. “Junts plantejarà a les seves bases la possibilitat de continuar o no al Govern o prendre altres tipus d’iniciatives adequades a la situació” en funció de les conclusions de l’auditoria del pacte amb Esquerra, diu la ponència política que va coordinar Aleix Sarri.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una possibilitat que els sectors més institucionals ja no van veure amb bons ulls llavors i per això ara s’han organitzat per esmenar-la i que desaparegui del full de ruta. En les esmenes penjades a l’espai del militant del partit, a les quals ha tingut accés l’ARA, n’hi ha una de Toni Morral –membre de la direcció actual i pròxim a l’ex secretari general Jordi Sànchez– que demana eliminar el redactat que explicita la qüestió de la consulta. Proposa: “Junts considera que caldrà valorar en quin grau s’està complint l’acord de govern i per això s’està preparant un balanç que posi negre sobre blanc el grau de compliment. D’aquest balanç se’n farà la corresponent valoració i les mesures a prendre”. No és l’única esmena en aquest sentit. També n’hi ha una altra que proposa un militant que pretén eliminar el fragment que fa referència a la consulta a les bases per sortir del Govern i substituir-lo per “prendre iniciatives adequades a la situació”. Alhora, hi ha sectors que pretenen rebaixar la ponència quan posa data de caducitat al diàleg l’1 d’octubre d’enguany.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, hi ha esmenes en la línia contrària, com les de l’assemblea d’Igualada, que demanen que la ponència sigui més explícita sobre la possibilitat de sortir del Govern i es posi a votació de la militància “aquest 2022” independentment del resultat de l’auditoria. I una altra afegeix: “En cas que Junts deixi de formar part del Govern, el grup parlamentari serà l’encarregat de fer oposició activa i reclamar periòdicament passos cap a la independència”. Aquesta mateixa assemblea local també vol que tots els càrrecs signin un “compromís” que digui que “la independència és prioritària a la conservació de qualsevol càrrec”.

Un altre front d’esmenes també és el dels pactes locals, ja que alguns defensen l’autonomia de cada municipi mentre que n’hi ha que demanen excloure els partits que van donar suport al 155 en consells comarcals i diputacions (la qual cosa afectaria el pacte amb el PSC a la diputació de Barcelona).

Cargando
No hay anuncios

Dubtes sobre el 'lawfare' del cas Borràs

En tot cas, la ponència amb més esmenes –unes set-centes– és la d’organització. La proposta elaborada per l’executiva fa un canvi respecte els estatuts actuals i que està relacionat directament amb la causa judicial de Borràs. El nou text afegeix que en els casos de lawfare no se sancionin els militants condemnats per sentència ferma per delictes de corrupció i que aquests casos siguin valorats per la comissió de garanties del partit. Aquest canvi no l’accepta tothom i s’han fet esmenes per suprimir-lo.

Cargando
No hay anuncios

Els coordinadors de cada ponència negocien amb els promotors de cada esmena per reduir-les al màxim el dia del congrés: ara mateix, entre totes superen les 1.500.