Crisi al Govern
Política30/09/2022

Junts situa la restitució de Puigneró com a condició per refer el pacte de Govern

Intentaran una última negociació amb ERC, malgrat que admeten que té poques possibilitats de prosperar

Barcelona"Està complicat, però no trencat". Amb aquesta frase resumeix un dels col·laboradors dels consellers de Junts l'estat de relacions amb Esquerra. El partit de Laura Borràs i Jordi Turull va oferir una última negociació exprés al president, Pere Aragonès, fins diumenge, i aquest divendres al ple ha tornat a reiterar la mà estesa: "Encara som a temps d'arreglar-ho". Per fer-ho, una de les condicions que el partit ha inclòs en el document de tres pàgines que ha fet arribar al president és la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident, confirmen fonts de la negociació a l'ARA. La contrapartida seria retirar de l'horitzó la qüestió de confiança que va enervar Aragonès i va motivar la destitució del seu número 2. Les dues parts s'han demanat discreció i a Junts els avenços només els coneixerà la cúpula. El resultat que obtinguin serà clau per a Junts per Catalunya, ja que els seus fruits seran el que posaran sobre la taula perquè la militància decideixi si vol que el partit es quedi o marxi del Govern de Pere Aragonès.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la reunió de la direcció de Junts es va acordar buscar alguna garantia o termini per part del cap de l'executiu català que es complirà l'acord de legislatura. Mantenen els tres punts que denuncien que Esquerra no està complint: la creació d'una direcció estratègica del Procés, la coordinació dels grups parlamentaris a Madrid i que la taula de diàleg parli d'autodeterminació i amnistia. Fonts del partit afirmen que la negociació ha de pivotar sobre el calendari per complir aquests compromisos i també les "garanties" que ho assegurin. És a dir, en la mateixa línia que Junts ha insistit en l'últim mes sense aconseguir cap moviment d'Esquerra. Ara bé, també són conscients que és molt complicat que aquesta negociació arribi a bon port: "És possible que ERC no es mogui ni un mil·límetre".

Cargando
No hay anuncios

És per això que davant aquest panorama, el gruix del partit –de qui no depèn la negociació– pensa ja només en la votació prevista per als dies 6 i 7 d'octubre. En aquest sentit, serà clau la reunió que dilluns mantindrà l'executiva, ja que es decidirà la pregunta a la militància i també les regles de joc. A més, es podrien acabar convocant assemblees territorials informatives.

El sector procliu a sortir del Govern creu que el fet que la consulta sigui imminent beneficia les seves tesis, ja que es produeix just després del cessament del vicepresident, Jordi Puigneró, i quan no ha passat gaire temps des que Esquerra plantés la manifestació de l'ANC per la Diada. La suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament també se suma al còmput de greuges. Creuen, doncs, que poden guanyar fàcilment i més tenint en compte que l'entorn més proper a l'expresident Carles Puigdemont està defensant obertament sortir del Govern: ho fa l'exconseller Toni Comín i en una línia similar també el portaveu, Josep Rius. També l'entorn de Borràs està en aquesta línia, amb la veu cantant del diputat Jaume Alonso Cuevillas.

Cargando
No hay anuncios

La situació del sector institucional

Ara bé, el sector més pragmàtic no ho dona per perdut i voldrà fer sentir la seva veu per guanyar la votació i quedar-se al Govern acabi com acabi la negociació amb Esquerra. Els consellers que abanderen aquesta opció són Jaume Giró i Victòria Alsina, i els secunden Lourdes Ciuró i Violant Cervera, però no només: també hi ha els exconsellers Josep Rull i Damià Calvet, a més de l'exsecretari general Jordi Sànchez i bona part del sottogoverno. Malgrat els pesos pesants que defensen la sortida de l'executiu, creuen que hi ha una majoria dins el partit que vol quedar-se, ja que consideren que no té cap sentit renunciar a espais de poder –des d'on es poden aplicar les polítiques públiques– per ser a l'oposició i no tenir visibilitat. Paradoxalment, consideren que la consulta –que no volien– s'ha convertit ara en la seva oportunitat per demostrar que són ells, creuen, i no l'entorn de Borràs, els que tenen majoria dins de Junts.

Cargando
No hay anuncios

Formen part de l'anomenat sector turullista, tot i que en els últims dies el secretari general, Jordi Turull, està en una altra línia, ja que no vol un enfrontament obert entre partidaris i contraris de la continuïtat a l'executiu: creu que mantenir-se al Govern en la situació actual pot acabar trencant el partit –sobretot per l'opinió que té sobre la coalició Carles Puigdemont– i ja fa dies que es veu abocat a sortir del Govern si no obté res d'Esquerra en 48 hores. Els seus, però, no volen que això passi.