L'oposició interna força la dimissió de Dalmases
Dues diputades de Junts s'han queixat a la direcció d'haver patit una comportament similar al que va tenir al 'FAQS'
BarcelonaFrancesc de Dalmases ja no és vicepresident de Junts per Catalunya. Després de l'informe de l'advocada Magda Oranich –encarregat pel partit– que certificava que la subdirectora del FAQS es va sentir "intimidada" davant del comportament "incorrecte" del també diputat, Dalmases ha acceptat renunciar al seu càrrec orgànic i també abandonar al Parlament la Comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, si bé mantindrà l'escó de diputat. Ho ha comunicat aquest dimarts a la tarda durant una reunió "molt dura" de la direcció del partit, on diversos dirigents han reclamat que plegués de forma immediata davant dels fets i dues diputades de l'executiva (i amb un paper rellevant al Parlament) s'han queixat d'haver patit en la pròpia pell actituds similars a les que va tenir la mà dreta de la presidenta del partit, Laura Borràs, a TV3.
Han confessat, de fet, haver estat esbroncades per part de Dalmases en diverses ocasions, un fet que ha agreujat la situació interna del fins ara vicepresident de Junts. La mateixa advocada Magda Oranich, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha confirmat que també ha tingut coneixement d'aquests fets, apuntant que aquest podria haver estat un comportament que ja s'havia repetit per part de Dalmases. També ha dit que ja no agafa el telèfon a Borràs per "no rebre crits".
La discussió a l'executiva ha sigut agra, ja que els dirigents dels diferents sectors hi arribaven amb visions molt allunyades. Segons diverses fonts coneixedores, hi ha hagut intervencions "molt contundents" demanant a Dalmases que deixés els seus càrrecs orgànics, malgrat que Borràs ha proposat ajornar la trobada tot just al començar. La presidenta del partit, que ha arribat amb retard a la reunió d'aquest dimarts a la tarda, ha compartit amb la direcció que Dalmases havia patit un "atac d'ansietat" i que estava a l'Hospital Sant Pau. El principal protagonista de la discussió, de fet, no ha assistit a la trobada per aquest motiu.
Tanmateix, diversos dirigents de pes han reclamat tirar endavant igualment el debat i resoldre ja una situació que, a parer seu, feia "mal" al partit perquè afectava directament els seus "valors i "principis". S'han expressat en aquesta línia i "amb contundència", segons fonts presents, els exconsellers Jaume Giró i Damià Calvet, així com l'exsecretari d'organització David Saldoni, la secretària de finances, Teresa Pallarès, i les portaveus del grup parlamentari, Mònica Sales i Glòria Freixa. De fet, no és casualitat que bona part d'ells hagin arribat plegats a l'executiva (vegeu la fotografia), encapçalats per Giró.
Però no tothom ha defensat que Dalmases havia de plegar. La veu més explícita en defensa seva ha estat la de Borràs, que ha considerat que el sector pragmàtic ha volgut apartar-lo per guanyar una batalla interna després de perdre la consulta sobre la continuïtat al Govern. És a dir, el borrassisme, al llarg de tota la discussió, ha tractat l'episodi com una cacera de bruixes contra Dalmases. Durant la reunió han argumentat que la "filtració" de l'informe de Magda Oranich als mitjans de comunicació –la informació va ser avançada per Nació Digital diumenge– ha causat un "dany reputacional irreparable" al diputat, que, recorden, va sol·licitar ell mateix l'expedient per aclarir els fets. És a dir, han volgut posar l'accent en el fet que, a parer seu, no s'havien respectat els seus drets en aquest cas.
En aquest sentit, el diputat Jaume Alonso Cuevillas ha defensat al Més 3/24 de TV3 que l'actitud de Dalmases no és "punible" i que el gest de dimitir l'"honora". El diputat de Junts i president de la Comissió de l'Estatut del Diputat, ha anat més enllà aquest dimcres i en una entrevista a Ser Catalunya ha acusat una part de Junts de convertir el cas Dalmases en una causa contra Laura Borràs, que és "peça de caça major" també dins del partit: "Alguns consellers han de pair la sortida del Govern". Cuevillas ha mirat de treure ferro a l'actuació de Dalmases. "Des del primer dia va reconèixer que va tenir una discussió acalorada. No és cert que l'agafés pel canell ni tanqués cap porta", ha remarcat.
Pressió perquè també deixi l'acta de diputat
Segons el que ha acordat l'executiva, les conseqüències per a Dalmases s'acaben aquí, però encara hi ha veus dins el partit –enquadrades en el sector pragmàtic– que consideren que les mesures han d'anar més enllà. En aquest sentit, promouen una resolució per al pròxim consell nacional del 19 de novembre perquè Francesc de Dalmases també deixi l'acta de diputat –han de recollir el suport d'un 20% de l'òrgan perquè es discuteixi–. En un text al qual ha tingut accés l'ARA, consideren que després de l'informe d'Oranich s'ha demostrat que no ha respectat el codi ètic del partit i que ha de deixar l'escó o, si més no, se l'ha d'excloure del grup parlamentari. També creuen que s'han d'investigar les "pressions" que Oranich va denunciar a RAC1 per part de Borràs en l'elaboració de l'informe.
Amb tot, i més enllà de la pressió interna, Dalmases també ha rebut aquest dimarts per part de la resta de partits. El PSC, la CUP i Ciutadans –Esquerra ja ho va fer dilluns– han demanat que es tracti el seu cas a la comissió de l'Estatut dels Diputats, que precisament presideix Jaume Alonso Cuevillas, i es resolgui si ha incomplert el codi de conducta dels parlamentaris. Davant les peticions de diversos grups del Parlament que li reclamen que es convoqui ja la comissió, Cuevillas ha replicat que la comissió ja està en marxa, però que no s'ha fixat la data per tractar el cas Dalmases pels "dubtes" que tenen. A tall d'exemple, el diputat de Junts ha assenyalat que la norma del Parlament no preveu expressament si es poden analitzar conductes dels diputats que s'hagin produït fora de la cambra catalana. "El que farem és demanar a la Mesa del Parlament un informe sobre com hem de procedir", ha insistit.