Les candidatures a la presidència d'ERC reclamen "urgència" per resoldre l'escàndol de l'estructura B del partit

Els roviristes reclamen "celeritat" d'actuació i veuen el consell nacional de dissabte com una oportunitat

ARA
3 min
Marta Rovira abraçant-se amb Oriol Junqueras a Cantallops el dia que va tornar de l’exili després de sis anys i mig.

BarcelonaL'ARA ha revelat que Esquerra va mantenir l'estructura paral·lela per fer contracampanya després de l'escàndol dels cartells contra els Maragall –que van sortir de les seves files– canviant l'empresa que feia els pagaments. Els resultats de la investigació del diari estan ocasionant un terrabastall polític a la formació, que ja està submergida en una crisi interna i de reputació des de l'esfondrament electoral del 12-M i ara en disputa pel lideratge. Com ja va passar quan l'ARA va revelar l'autoria dels cartells com un atac de falsa bandera, aquest diumenge al vespre i dilluns mateix s'estan encadenant reaccions dels diferents sectors dels republicans. Tot i els matisos entre cadascun d'ells, tots s'encomanen a la "urgència" per abordar les responsabilitats sobre l'escàndol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, la candidatura de Nova Esquerra Nacional, pròxima a Marta Rovira i el seu objectiu de renovació de lideratges, ha difós un comunicat –que han publicat diversos membres com Teresa Jordà, Xavier Godàs o Alba Camps– en què exigeix "que s'aclareixin tots els fets" i que la comissió de garanties del partit, que encara no ha tancat la investigació interna, "actuï amb celeritat": "No podem esperar més i ERC no mereix aquest desgast", etziba. Així, veuen el consell nacional de dissabte vinent com "una oportunitat" i insisteixen a "conèixer tota la veritat i fer-ho de cop, no per fascicles i sota interessos de ningú". El congrés, doncs, "ha de permetre obrir una nova etapa" i, per aconseguir-ho, volen "conèixer què ha passat i tots els responsables, sense excepcions".

En paral·lel, els junqueristes no s'han manifestat a través de cap comunicat ni cap de les seves peces clau ha dit res, tot i que fa setmanes que diuen "prou" i insisteixen que s'ha de saber tota la veritat sobre el cas per depurar responsabilitats. Aquest dilluns, però, ha estat el dia elegit per la seva candidatura per promocionar-se després de dies de silenci en el seu perfil oficial a X. "És un projecte que surt de tu, militant, que passes a l'acció per tornar a aixecar ERC, defensar un país per a tothom i construir una majoria democràtica per la independència, han reblat.

Alhora, Foc Nou, candidatura alternativa impulsada per Alfred Bosch i contrària als pactes amb els socialistes, s'ha expressat amb contundència. El regidor a l'Ajuntament de Sabadell Gabriel Fernàndez ha recordat que han proposat a totes de candidatures "la signatura d'un compromís conjunt per esclarir els fets i els seus responsables" i altres membres del projecte destacaven el fastiguejament que els provoca saber que el partit tenia una estructura B.

D'altra banda, l'exalcalde de Lleida Miquel Pueyo també ha esclatat: "Ni la direcció ni cap de les candidatures que han sorgit de cara al congrés no pot deixar podrir més aquest afer indigne", ha afirmat a X, exigint explicacions i canvis perquè no torni a passar mai més.

Evitar la guerra pública

A diferència de la setmana passada, quan El Matí de Catalunya Ràdio va avançar que la secretària general dels republicans, Marta Rovira, donava ordres a l'estructura paral·lela i que havia demanat aprofitar els cartells denigrants contra els Maragalls per "arrencar vots", en aquesta ocasió els diversos sectors no s'han esbudellat públicament. Rovira va assenyalar llavors Oriol Junqueras per la filosofia de ser durs amb les campanyes i fins i tot de les "filtracions" contra ella, cosa que va tenir resposta dels junqueristes, que van entonar un "ja n'hi ha prou". Ara Rovira roman en silenci i els junqueristes tampoc estan fent sang. En tot cas, a diferència del que fa cada setmana, ERC ha decidit no convocar roda de premsa aquest dilluns.

stats