Sectors de la CUP s’obren a investir un candidat de CDC
Romeva, Rovira i Rull seran l’equip negociador de JxSí
Barcelona“ No és no, d’aquí no ens mourem tot i el pressing que ens facin”. L’avís d’un membre de la CUP evidencia que la formació de l’esquerra independentista ha tancat files i es manté granítica a l’hora de refusar la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat, fins i tot després de la imputació pel 9-N. Ara bé, els matisos i les divergències es troben en quina podria ser l’alternativa a Mas. “Aquí no hi ha consens”, resumia un membre de la CUP a l’ARA, que va fiar qualsevol decisió final a les assemblees. En aquest punt es divisen dos corrents a la CUP: un que acceptaria facilitar la investidura d’un representant de CDC -sempre que el futur Govern garantís un pla de xoc antiretallades i antidesnonaments i engegués el procés constituent- i un altre, amb membres més intransigents de la formació, que reclama un nom apartidista. De fet, durant tota la campanya el missatge va ser que no investirien Mas, però mai s’han negat a avalar un dirigent convergent. Certes veus veuen amb bons ulls un perfil com el de la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, o fins i tot el coordinador general de CDC, Josep Rull.
Per esmorteir les pressions que reben s’aferren a dos arguments: que volen començar l’etapa de desconnexió amb un president “lliure de motxilles amb corrupció i retallades” i “donar compliment” al que van prometre en campanya electoral. Així ho afirmen les fonts de la CUP consultades per l’ARA, que afirmen per activa i per passiva que el debat sobre la investidura de Mas està “superat”. “En aquests termes ningú dubta i a CDC saben que amb la CUP no poden”, avisen.
JxSí no té cap nom alternatiu
A Junts pel Sí -que ahir va reunir els seus dirigents al Parlament per anar definint com serà el grup a la cambra- tenen el convenciment que la imputació de Mas estovarà els cupaires perquè s’avinguin a investir el president. Tant és així que no volen sentir a parlar de noms alternatius. La negociació, per tant, serà dura. Raül Romeva, Marta Rovira (ERC) i Josep Rull (CDC) defensaran les posicions de JxSí, mentre que la CUP ha creat un comitè negociador format per sis persones, entre els quals hi haurà alguns dels diputats electes i membres del secretariat però del qual segurament no formarà part Antonio Baños.
“Si hi ha gent que encara va amb un joc de forces, de xantatges, de pressions, el problema serà d’ells, perquè no han entès la nova etapa catalana, perquè aquí ha de cedir tothom”, va dir ahir a TV3 el cap de llista cupaire en relació a Junts pel Sí. Baños va afirmar que seria “tristíssim” que CDC “tornés a les velles pràctiques de posar en un carreró sense sortida la resta d’interlocutors” i va insistir a trobar un president “de consens” que tingui “projecció internacional, i va admetre que l’alternativa no passa només per Romeva o Junqueras.
En tot cas, la notícia de la imputació de Mas no va fer moure la CUP ni un mil·límetre. “No ens condiciona per a res”, deien. Tot i això, el número 7 per Barcelona, Julià de Jòdar, va afirmar via Twitter que Mas “representa la nació colpida i cal defensar-lo sense traves”. “Si la CUP va empènyer per fer el 9-N i Mas és imputat per haver-lo dut a terme, ara no el deixarem pas sol. En això és un dels nostres”, va afegir.
L’escriptor, però, va deixar clar a l’ARA que les seves piulades estan “absolutament deslligades” del debat sobre la investidura i va atribuir-les a la “defensa de la CUP als atacs demofòbics de l’Estat”. De fet, la CUP va enviar un comunicat per condemnar el “nou atac contra les institucions del país” per part d’un Estat “ demofòbic ” que “utilitza políticament les instàncies judicials per intentar doblegar la voluntat del poble català”. A més, va demanar arxivar la imputació al·legant que Mas, Rigau i Ortega “complien amb un mandat popular de celebrar un referèndum”. L’exdiputat David Fernàndez ja havia mostrat la seva “solidaritat sencera” als tres imputats pel 9-N.