ELS COMPTES DE LA GENERALITAT
Política04/06/2016

Sectors de la CUP exigeixen replantejar el no als pressupostos

Puigdemont titlla els cupaires de “destructors” del procés i implica les entitats sobiranistes en les converses

Laia Vicens / Oriol March
i Laia Vicens / Oriol March

BarcelonaLa fermesa amb què la diputada de la CUP Anna Gabriel va rebutjar l’oferta del Govern sobre els pressupostos va incomodar un ampli sector de la formació anticapitalista. En acabar la reunió amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras dijous al Parlament, Gabriel va insistir, contundent, que perquè la CUP pugui aprovar uns pressupostos del Govern cal un nou projecte que incrementi els ingressos i les despeses. Però ja hi ha moltes veus a la formació que creuen que les modificacions presentades per l’executiu de Junts pel Sí -recuperar els impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional i més recursos per a les escoles bressol, entre d’altres- són assumibles. En una reunió celebrada dijous al vespre entre el secretariat i el grup parlamentari de la CUP, el corrent més favorable a l’acord va exigir traslladar a les bases cupaires el document del Govern, al·legant que conté canvis “substancials” i que cal sotmetre’l a votació.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest sector el lidera Poble Lliure -l’organització més procliu al pacte amb JxSí- i s’hi poden incloure alcaldes i regidors del partit que volen els comptes per garantir partides socials per als seus municipis. El seu objectiu és forçar una nova reunió del consell polític -format per representants de les assemblees- i del grup d’acció parlamentària (GAP) -integrat per les nou organitzacions afins a la CUP- per debatre si s’ha de replantejar l’esmena. Ara bé, aquesta nova ronda assembleària, de moment, no es produirà. Segons fonts consultades per l’ARA, la llarga reunió, dijous al vespre, entre el secretariat nacional -pràcticament dividit a parts iguals- i els diputats -la majoria aposten per mantenir l’esmena, però n’hi ha que veuen amb bons ulls la proposta del Govern- va acabar en taules.

Cargando
No hay anuncios

Constatada la impossibilitat d’assolir el consens, el secretariat va descartar convocar una nova trobada per revisar el posicionament sobre l’esmena a la totalitat. Ahir la CUP ja va enviar una circular interna per avisar les territorials que “no hi va haver acord” i que l’única via per forçar que el debat es reobri és que tres assemblees territorials ho demanin abans de diumenge. Totes les fonts consultades assumeixen que és probable que es convoqui el consell polític i el GAP. Una altra cosa és si aquest òrgan obligarà la CUP a canviar de posició, un gir que, vistos els precedents, és difícil que es produeixi. Fa una setmana, el màxim òrgan decisori de la CUP entre assemblees, reunit a Vilassar de Dalt, va decidir per àmplia majoria (29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions) presentar l’esmena a la totalitat, i en l’assemblea nacional d’Esparreguera, el sector més contrari a l’acord amb Junts pel Sí va imposar-se en la majoria de votacions.

Rebrota la divisió interna

Cargando
No hay anuncios

La sensació entre els cupaires és que, com ja va passar en les negociacions per a la investidura, es torna a evidenciar la divisió entre les dues ànimes de l’esquerra independentista. Els favorables a l’acord sostenen que per molt que els números presentats pel Govern són “lluny del que desitjaria la CUP”, les modificacions incloses són prou rellevants perquè es replantegi l’esmena a la totalitat. L’objectiu, diuen, és aprofitar que CDC està disposada a “acceptar demandes” de la CUP. “No es pot deixar escapar aquesta oportunitat”, argumenten.

En canvi, el sector contrari al pacte argumenta que les bases ja s’han posicionat -fins i tot sabent alguns preacords en l’àmbit pressupostari entre JxSí i la CUP- i que ja van votar presentar una esmena a la totalitat. Avisen, a més, que només estudiarien l’aprovació d’uns comptes que incorporessin “canvis profunds” i això passa, insisteixen, perquè el Govern retiri la proposta actual i en presenti una de nova.

Cargando
No hay anuncios

Mentre les bases no ho demanin, la posició oficial de la CUP és que l’esmena a la totalitat es manté tot i la seva voluntat per seguir negociant.

La indignació del Govern pel posicionament de la CUP augmenta a mesura que s’acosta el 8 de juny, data del primer debat pressupostari. El president, fins ara discret a l’hora de valorar les decisions dels anticapitalistes, va sortir ahir en tromba. Sense citar-los, els va acusar de “destructors” del procés sobiranista i va alertar del perill de prioritzar els “prejudicis ideològics” en el debat sobre els comptes. “Estem en un moment clau per saber si continuem sent constructors o no, si pensem en els més vulnerables o en els més intransigents. La tria és senzilla però d’una gran responsabilitat, i apel·la a tots”, va assenyalar Puigdemont des de Viladecans. Després es va desplaçar a Palau, on es va citar amb les tres entitats sobiranistes.

Cargando
No hay anuncios

Els riscos del procés

Davant dels màxims representants de l’ANC, Òmnium i l’AMI, Puigdemont va alertar dels riscos que assetjaran el procés en cas que no hi hagi pressupostos. “Els ha traslladat que pinta malament, i que el problema és global, no només de política fiscal”, assenyalen fonts governamentals que insisteixen que avançar eleccions “no és una opció en aquests moments”. La idea d’involucrar el sobiranisme civil va aparèixer dimecres i es tracta d’una manera de “pressionar la CUP”, segons fonts consultades per l’ARA.

Cargando
No hay anuncios

Què passa si res canvia? Neus Munté, consellera de la Presidència, va advertir que el Govern es “replantejarà” el pacte existent. Tota la carn ja és a la graella.