POLÍTICA
Política02/07/2014

L'exèrcit català que imagina la sectorial de defensa de l'ANC

En un document divulgat aquesta setmana, el grup de treball fa la seva "proposta orientativa" sobre com hauria de ser el que anomena una "Força Naval de Catalunya". Urgeix a crear "ben aviat" una Acadèmia Naval pròpia

M.colomer
i M.colomer

BarcelonaPrimer objectiu, crear "ben aviat" una "Aacedèmia Naval de Catalunya" amb el suport d'"algun altre estat", prioritàriament la Gran Bretanya. Aquest és el punt de partida del document 'Dimensionament de les Forces de Defensa de Catalunya I: la Força Naval'divulgat via Twitter aquesta setmana per la sectorial de defensa de l'ANC, que es proposa imaginar com haurien de ser unes Forces Armades catalanes en cas que Catalunya assolís la independència política. El document advoca per dotar el que anomenen les "Forces de Defensa de Catalunya" d'un únic Estat Major Conjunt, que "combini els elements de les tres forces (terrestre, aèria i naval).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada, la sectorial de defensa de l'ANC, considera que "l'enorme dependència del mar que té Catalunya obliga a treballar aquest camp des d'un primer moment". Per això, considera prioritari, sempre amb el supòsit que Catalunya es constitueixi en nou estat, "controlar les aigües territorials i l'Exclusive Economic Zone (EEZ)", que reconeix que "en uns primers anys" s'hauran d'"improvisar amb els recursos i personal disponible", com són els Mossos d'Esquadra, les Policies Locals i portuàries, articulats en un "organisme temporal de seguretat marítima".

Cargando
No hay anuncios

Una "proposta orientativa"

El document, una "proposta orientativa", aposta perquè la primera de les unitats operatives per engegar l'embrió d'una Força Naval pròpia -dividida en tres zones: sud, centre i nord- sigui el Comandament de Patrulla Litoral que hauria de defensar les aigües nacionals, les infraestructures portuàries, les activitats marítimes, el salvament i el suport en cas de catàstrofes. Per aquesta fase, entre el comandament, el personal de terra i l'Acadèmia, compten que serien necessaris uns 600 efectius.

Cargando
No hay anuncios

També aposta per, un cop "assegurat el control de les aigües territorials", aprofitar que "afortunadament" els "interessos estratègics" de Catalunya en la Mediterrània són "compartits pels països de l'Europa Mediterrània" per "mancomunar esforços per a la defensa col·lectiva". A aquesta segona fase hi inclouen un Quarten d'Operacions Navals que, més enllà de les funcions del comandament inicial, assumiria també la planificació dels desplegaments. Això sí, preferiblement en coordinació amb les forces aliades.

Segona fase: Quarter d'Operacions i corvetes

Cargando
No hay anuncios

En aquesta fase de construcció de la Força Naval, després d'uns 10 anys d'experiència prèvia, la sectorial de defensa de l'ANC deixa clar que ja caldria disposar d'oficials superiors i Estat Major. Entrarien en aquesta fase l'adquisició de corvetes, de petroliers d'esquadra i de bucs logístics.

El grup de treball de l'entitat independentista considera que en acabar aquesta< fase inicial d'uns 10-15 anys, la Força Naval s'hauria d¡'ampliar en uns 1.100 efectius, per situar-se en 1.700 "entre oficials i marineria", comptant en implementar ja llavors un "sistema de reservistes" que hauria de servir per "ampliar o contraure la plantilla en funció d eles necessitats i, per descomptat, reforçar els vincles entre forces armades i societat.

Cargando
No hay anuncios

Per la sectorial de defensa de l'ANC, en aquest punt, 10-15 anys després de la independència, assegurat el control de les aigües territorials i de l'espai estratègic de la Mediterrània, seria el moment de plantejar la "necessitat de projectar una força, en un context multinacional, com a contribució a la pau i la seguretat mundials i com a exercici de responsabilitat i solidaritat vers als aliats". Tot plegat situaria en 2.000 la xifra total d'efectius necessaris per a la Força Naval.

Les Forces de Defensa, a debat

Cargando
No hay anuncios

Davant la controvèrsia que pot aixecar el document, ahir el Secretariat Nacional de l'ANC va alertar aque cap dels documents que no hagi passat per l'aprovació de l'assemblea general o el mateix secretariat nacional es pot considerar que representa l'opinió oficial de tota l'entitat, sinó que són documents de treball. Ahir, però, la mateixa sectorial de defensa de l'ANC va anunciar pel mateix canal de Twitter que amb el document inicien "la publicació d'una sèrie de documents sobre el dimensionament de les futures Forces de Defensa de Catalunya".