Privilegis al Parlament

La secretària general del Parlament aparta el lletrat major en ple debat sobre les llicències d'edat

Andreu li retira les competències de direcció dels serveis jurídics i protagonitza un xoc amb Palomares en la reunió de la mesa del Parlament

BarcelonaEl Parlament va decidir revocar les llicències per edat després que l'ARA destapés que pagava 1,7 milions anuals a 21 funcionaris que ja no treballaven i, per tant, cap funcionari actual de la cambra hi podrà accedir. Ara bé, va quedar en standby una decisió també important: què fer amb aquestes prejubilacions ja concedides. D'una banda, els 21 funcionaris que ja n'estan gaudint des de casa cobrant en alguns casos al voltant de 10.000 euros al mes i, de l'altra, les dotze persones a les quals la secretària general, Esther Andreu, va autoritzar aquestes llicències durant el 2021 però que encara no havien entrat en funcionament. Sobre això, la mesa del Parlament va encarregar un informe als serveis jurídics que ha generat un xoc sense precedents en el cos de lletrats de la cambra. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, el lletrat major, Miquel Palomares, estava pilotant l'informe juntament amb altres lletrats al llarg de les últimes setmanes i, entre les seves conclusions, no només avalava la possibilitat de revocar les 12 llicències per edat concedides –però no executades– durant el 2021, sinó que també preveia l'opció que es revoquessin les 21 que actualment són vigents. Amb quin argument? Principalment perquè estan en una situació de servei actiu com a funcionaris i per això les llicències per edat no es poden considerar un dret ja consolidat. També hi afegia que l'eliminació de les llicències, després de diverses modificacions i de l'alarma social que van generar, no era imprevisible per als treballadors de la cambra.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta possibilitat va aixecar suspicàcies a dins l'administració parlamentària, sobretot entre els funcionaris a qui al llarg de l'any passat se'ls va autoritzar les llicències per edat diferides en el temps (fins a 12) i els 21 treballadors que ja n'estan gaudint. Aquesta tensió es va traslladar dins el cos de lletrats –decideixen sobre qüestions que afecten altres funcionaris–, en què hi ha divisió d'opinions sobre les possibilitats de revocar aquestes llicències.

Cargando
No hay anuncios

Entre els que no estaven convençuts de l'informe pilotat per Palomares –que no estava acabat– hi havia la mateixa secretària general, Esther Andreu, que va decidir la setmana passada encarregar a un altre lletrat, Ferran Domínguez, un altre informe. Segons fonts de la presidència del Parlament, això es va fer per intentar compilar les diferents opinions, i asseguren que no hi ha cap informe definitiu encara. Ara bé, només n'hi ha un d'oficial: ahir dimarts va entrar al registre del Parlament el nou informe de Ferran Domínguez i, segons diverses fonts consultades, deixa en segon pla les 21 llicències ja concedides i posa el focus en les 12 llicències que es van donar durant l'any passat. Posa més pegues a l'hora de revocar-les: considera que la supressió exprés que ha fet la mesa del Parlament pot haver afectat la seguretat jurídica dels treballadors.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta tensió dins el cos jurídic va aflorar ahir dimarts en la reunió de la mesa del Parlament, ja que oficialment no es va entregar cap dels informes als membres dels grups parlamentaris. El fet que es registrés l'informe de Ferran Domínguez i no s'entregués als membres de la mesa va generar queixes de tots els representants polítics i va ser en aquest context que el lletrat major també va lamentar que se li hagués tret el comandament d'aquest estudi sobre les llicències per edat. Una situació que va generar un xoc sense precedents dins la mesa amb la secretària general de la cambra. Arran d'això, la mesa va decidir que la setmana que ve veuria totes les opinions, també la de Palomares, i que volia tenir totes les opcions de revocació de les llicències per edat sobre la taula. Per tant, la partida encara no s'ha acabat.

Retirada de competències a Palomares i Bayona

Després de la reunió de la mesa, ahir al vespre Esther Andreu va signar una resolució en què retirava la direcció dels serveis jurídics al lletrat major del Parlament i també deixava sense efectes la facultat d'assessorament que tenia atorgada l'exlletrat major de la cambra Antoni Bayona, que també havia col·laborat amb Palomares en l'elaboració de l'informe sobre les llicències per edat. Tal com ha avançat l'ACN, el Butlletí Oficial del Parlament publica la resolució aquest dijous que cancel·la el repartiment de competències que va fer quan va arribar al càrrec l'estiu de l'any passat. Els serveis jurídics estan integrats per vuit lletrats i al principi del mandat la secretaria general fa un repartiment de les competències.

Cargando
No hay anuncios

Fonts properes a la secretaria general argumenten que no s'han retirat competències "pròpies" d'aquestes dos lletrats sinó competències seves que els havia delegat. "Simplement la secretaria general recupera les atribucions pròpies del càrrec, vist que les delegacions de funcions fetes inicialment no asseguraven poder complir satisfactòriament amb les atribucions que corresponen a la secretaria general", afirmen aquestes fonts, que afegeixen que al principi ho va fer per "fonamentar la intervenció d'altres lletrats" però ha "constatat que aquestes delegacions no han estat enteses ni exercides com ella esperava".

Aquest no és l'únic encontre entre Bayona i Andreu: el lletrat va avalar lliurar les dades sobre les llicències per edat que va sol·licitar l'ARA com a membre de l'òrgan de transparència del Parlament, mentre que la secretària general es va resistir a donar-les. Això els va generar un enfrontament públic.

Cargando
No hay anuncios

Paradoxalment, Andreu i Palomares van ser escollits per la mesa del Parlament a proposta de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, l'estiu de l'any passat com un tàndem que havia de pilotar els serveis parlamentaris. Ara bé, al llarg dels últims mesos han crescut les desavinences entre ells: la diferència de criteri sobre les llicències per edat és només l'últim episodi.