Política13/10/2014

Santiago Vidal: "Han prevalgut els arguments jurídics enfront dels polítics"

El magistrat celebra la decisió del CGPJ de no suspendre'l de forma cautelar de la seva tasca de jutge però assegura que és "inimaginable una situació similar en un altre context polític"

Ara
i Ara

BarcelonaEl jutge Santi Vidal s'ha mostrat satisfet aquest dilluns de la decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de no suspendre'l de la seva funció jurisdiccional, almenys de moment. Vidal ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que en el si del CGPJ "han prevalgut els arguments jurídics enfront dels polítics" i ha celebrat que "a Madrid encara hi hagi gent responsable que actua amb criteris d'independència". El magistrat ha assegurat que "no és una cosa definitiva", ja que la decisió final la prendrà d'aquí sis mesos el ple del CGPJ, però confia que "continuïn prevalent decisions jurídiques" en el si de l'òrgan.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, el jutge Vidal ha explicat que "mai s'havien plantejat suspendre un jutge per aquests motius" i que, d'acord amb els precedents, el CGPJ només ha suspès jutges en casos en què hi havia un procés penal. Així, el magistrat ha relacionat l'acció disciplinària contra la seva persona amb el procés sobiranista. "És inimaginable una situació similar en un altre context polític", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

L'acció contra Vidal es remetia a la participació del magistrat en la redacció de l'esborrany d'una hipotètica Constitució catalana, en el seu temps lliure. Així, el promotor de la suspensió, Antonio Jesús Fonseca-Herrero, argumentava que Vidal havia de ser suspès "per ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d'observació del règim d'incompatibilitats", ja que havia "donat suport públicament a l'incompliment de les lleis i de la Constitució espanyola".

Un procés participatiu

Cargando
No hay anuncios

Vidal també ha parlat d'algunes propostes de la hipotètica Constitució catalana: limitació dels mandats electorals a dues legislatures, que el català sigui llengua oficial però el castellà tingui un règim de cooficialitat, la desaparició de la figura d'aforats i indults, i mecanismes per controlar el poder polític. Sobre aquest últim punt, Vidal ha proposat que els ciutadans puguin prendre la iniciativa per fer un referèndum si els partits incompleixen els seus compromisos electorals quan governen.

També ha explicat que l'esborrany elaborat per l'equip redactor, de quatre dones i sis homes, té 97 articles i que s'ha inspirat en quatre Constitucions: la islandesa, la noruega, l'alemanya i la suïssa.

Cargando
No hay anuncios

Vidal ha dit que la proposta es donarà a conèixer "a finals d'aquest any" per tal que "la ciutadania hi pugui dir la seva". "Volem que sigui un procés molt participatiu", ha afirmat. També ha afegit que, en el seu moment, "serà el Parlament constituent del nou estat qui valori si s'ha d'utilitzar l'esborrany".