Santi Vidal demana que s'arxivi la seva causa al·legant que les seves declaracions eren "meres hipòtesis"
En un escrit al jutge diu que no s'ha demostrat cap revelació de secrets ni malversació de fons
BarcelonaLa defensa de l'exjutge i exsenador d'ERC Santi Vidal ha demanat al magistrat que investiga els fets relacionats amb el referèndum de l'1 d'octubre, Juan Antonio Ramírez Sunyer, que s'arxivi la seva causa argumentant que les seves declaracions sobre el fet que el Govern havia obtingut les dades fiscals dels catalans de manera il·legal van ser "meres hipòtesis". En un escrit remès al titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona i al qual ha tingut accés Europa Press, el lletrat de Vidal fa seves les conclusions exposades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el febrer de l'any passat quan va dir que les declaracions "no van passar de ser plantejaments de futur en el context d'una sèrie d'actes polítics relacionats amb el seu càrrec de senador".
El seu advocat es refereix als plantejaments que va defensar l'exsenador de la formació independentista en un seguit d'actes celebrats el 2016 a Catalunya en què va dir que el Govern havia tingut accés de manera il·legal a les dades fiscals dels catalans per crear una Hisenda pròpia o que comptava amb una partida "camuflada" de 400 milions d'euros per finançar el referèndum il·legal. Unes manifestacions que van motivar una querella del partit polític Vox i l'obertura de diligències per part del titular del jutjat 13 el febrer del 2017 i que han derivat en una investigació contra ex alts càrrecs del Govern pels preparatius del referèndum.
Se'n va desdir davant el jutge
En el seu escrit, el lletrat recorda que, en la seva declaració en qualitat d'investigat aquest febrer, Vidal ja se'n va desdir reconeixent que no podia mantenir que fos cert. També recull la correcció que li va fer el vicepresident, Oriol Junqueras, que va afirmar que les úniques dades fiscals de què disposava el seu equip s'havien obtingut de manera lícita i el malestar d'altres membres d'ERC davant aquestes afirmacions, que van qualificar "d'error".
La seva defensa insisteix, a més, que no se li pot imputar cap intromissió en les dades reservades dels ciutadans ni tampoc desviació de cabals públics. Per això considera que al llarg de la instrucció de la causa no ha quedat provat que cometés revelació de secrets ni malversació de fons, delictes pels quals se l'investiga. A més, nega que Vidal hagi participat en el desenvolupament de les lleis de desconnexió aprovades al Parlament de Catalunya perquè haurien sigut elaborades per l'Institut d'Estudis per a l'Autogovern de Catalunya, una institució a la qual no pertany i amb la qual no ha treballat.
Denegada la seva tornada a la judicatura
Precisament per la seva implicació en la redacció d'una Constitució catalana va ser suspès de funcions com a jutge pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pel termini de tres anys. Complerta la sanció aquest mes de març, la Comissió Permanent de l'òrgan de govern de jutges li ha denegat el reingrés al servei actiu en la carrera judicial per les manifestacions esmentades.
Els magistrats van exposar que tot el que s'ha dit en les seves intervencions públiques mentre estava suspès en funcions revela la seva "falta de lleialtat a les institucions de l'Estat i a la Constitució". Vidal, per la seva banda, va anunciar que recorria la decisió del CGPJ i que la seva ideologia independentista no hauria de ser un impediment per tornar a la seva feina.