Santi Vidal, sobre la seva possible expulsió: "No em puc creure que cometin una barbaritat d'aquest nivell"
El magistrat obre la porta a dedicar-se a la política si el Consell General del Poder Judicial l'acaba expulsant de la carrera judicial
BarcelonaEl magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal s'ha mostrat "molt preocupat" aquest vespre a TV3 per la possible expulsió de la carrera judicial per haver redactat l'esborrany de la Constitució catalana. "Com a jurista, no em puc creure que cometin una barbaritat d'aquest nivell", ha afirmat al programa '.Cat'. Vidal ha afirmat que "no m'esperava que la reacció del poder central arribés a aquests nivells", sinó que s'havia imaginat que li cridarien l'atenció –"que em clavarien un calbot", ha dit– i l'enviarien "a la cadira de pensar", però en cap cas que se l'expulsaria. Vidal, que no ha descartat en absolut entrar en política, ha dit que això s'ho plantejarà "si l'expulsen de la carrera judicial", un fet que "confia que no acabi passant".
Si això acabés passant, Vidal ha dit que "no es penediria" de la feina feta ni dels quatre càrrecs que li imputa el CGPJ. “No vull ser ni heroi ni màrtir”, ha afirmat, i ha afegit que “no hi pot haver un encàrrec més interessant que imaginar i traduir en un paper com ha de ser el pal de paller, la Constitució del meu país”. Per això, si al final l'expulsen, recorrerà al Tribunal Suprem i, "si cal", al Tribunal Europeu de Drets Humans, perquè el magistrat afirma que "no es mereix cap tipus de sanció" i confia que "els criteris jurídics prevalguin sobre els ideològics". "Sóc un ingenu, potser sí", ha admès.
De fet, ha afirmat que "si em sancionen, em sancionaran per independentista", perquè estaran valorant “la conducta com a ciutadà, no la conducta jurisdiccional”, i ha afegit que si en lloc de redactar la Constitució catalana redactés l'escocesa, l'haurien trucat per “felicitar-lo”. Una sanció que ha reconegut que és “el mal més gran” que li poden fer.
El magistrat també ha dit que el grup que elabora l'esborrany està format per deu persones, quatre jutges i sis professors. Dels quatre magistrats, un va morir el desembre passat, i les altres dues jutgesses “prefereixen mantenir la discreció” i no dir el seu nom. “És intel·ligent fer-ho així, perquè seria absurd posar més persones a qui imposar un càstig”, ha dit Vidal.