Santamaría refreda l’accés dels Mossos a les dades de l’Europol

L’organisme europeu assenyala el govern espanyol com el responsable d’autoritzar el cos

La vicepresidenta del govern espanyoll, Soraya Santamaría, durant la reunió a l'ajuntament de Sant Sadurní
Marc Toro / Aleix Moldes
23/08/2017
3 min

BarcelonaL’accés dels Mossos d’Esquadra a les bases de dades de l’Europol no serà tan automàtic com semblava dilluns. Això és el que va advertir ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, des de Sant Sadurní d’Anoia. Segons la número 2 de l’executiu estatal, l’agència policial europea té “les seves pròpies normes” de funcionament que caldrà analitzar per saber si els Mossos són aptes per compartir-hi informació directament. “Cal estar molt pendents del que la normativa i la gestió de l’Europol ens permet”, va dir. Una versió força diferent de la que van expressar dilluns el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, en una entrevista a RAC1, i el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, durant la reunió del Pacte Antiterrorista a Madrid. Els dos van donar per fet que al setembre els Mossos tindran accés directe a la informació.

Condicions d’accés

Quines condicions exigeix l’Europol als cossos policials per ser-ne membres? Consultada per l’ACN, la portaveu de l’organisme, Tine Hollevoet, va subratllar ahir que es tracta d’un afer que s’ha de resoldre a “dins d’Espanya” i que “no li correspon a l’Europol participar en aquest debat”. De fet, això és precisament el que s’indica en el reglament de l’organisme. L’article 7.5 deixa clar que només hi haurà “un únic òrgan d’enllaç” entre l’Europol i les autoritats estatals competents, però els estats “podran autoritzar contactes directes entre les seves autoritats competents i l’Europol”. L’enllaç continuaria sent la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, però s’obre la porta a l’accés d’altres actors a la informació sense permís previ.

Ara bé, l’Estat tindria coneixement en tot moment de la informació compartida. El mateix reglament estableix que una autoritat competent és la que té les competències en prevenció i lluita contra la delinqüència. A Catalunya, per tant, els Mossos.

Les condicions perquè la policia catalana pugui compartir directament informació amb l’Europol depenen, doncs, del govern espanyol. L’oficina de premsa de l’organisme explica que es tracta d’un tema “delicat” i que el seu departament legal està recollint tota la informació per analitzar la situació. En tot cas, altres policies subestatals, com la d’Escòcia o les dels setze lands alemanys, ja tenen accés complet a les dades, en coordinació amb els cossos policials dels seus respectius estats. Un accés idèntic al que vol tenir la policia catalana, reclamat des del 2008 i que teòricament s’havia desencallat a la Junta de Seguretat del juliol.

Coordinació policial

Formalment, tant el president català, Carles Puigdemont, com l’espanyol, Mariano Rajoy, han destacat la coordinació i col·laboració entre les respectives administracions en la gestió de l’atemptat de Barcelona. El tema de l’Europol, però, continua sent una de les pedres a la sabata d’aquesta relació. Ahir el conseller de Justícia, Carles Mundó, va tornar a reivindicar que s’accelerin els tràmits perquè els Mossos tinguin accés “immediatament” a les bases de dades de la policia europea.

“Els Mossos són una policia integral que vetlla per tot el territori català i, per tant, ha d’accedir a tots els canals d’informació internacionals”, reclamava el conseller, que lamentava que no hagués passat fa temps. De fet, tot i el compromís del govern espanyol, la pàgina web oficial de l’Europol no recull tampoc ni l’Ertzaintza ni la Policia Foral de Navarra com a cossos policials amb accés directe a les dades que comparteixen els estats de la UE.

stats