Santamaría estrena avui el seu despatx a Barcelona

La vicepresidenta espanyola confia que la nova etapa li permeti “formar part del paisatge” a Catalunya

Soraya Sáenz de Santamaría ahir amb els ministres de Defensa, María Dolores de Cospedal, i de Justícia, Rafael Catalá, durant la recepció al Congrés.
Mariona Ferrer I Fornells
06/12/2016
2 min

MadridS’han acabat les respostes immediates, o almenys això és el que promet l’executiu de Mariano Rajoy a Catalunya en ple desplegament de l’ operació diàleg. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va reiterar ahir que en aquesta nova etapa tenen intenció d’anteposar la via de l’entesa i la negociació amb la Generalitat a la de la judicialització del procés. Després de 5 anys recorrent al Tribunal Constitucional cada moviment del procés, la Moncloa fa autocrítica i assegura que els falta una estratègia a “mitjà i llarg termini” a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’encarregada de desplegar-la serà la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que ahir va assegurar, durant la recepció del Dia de la Constitució, que confia aconseguir aviat “formar part del paisatge” a Catalunya. La número dos de l’executiu estrenarà avui el seu despatx a Barcelona amb una agenda privada de la qual només ha transcendit que hi haurà trobades amb empresaris i associacions. Més enllà de la intenció de ser-hi sovint, Santamaría no descarta reunir-se amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, abans de Nadal per avançar en algun dels 46 punts que el president del Govern va reclamar al líder del PP.

L’objectiu de Sáenz de Santamaría és atraure Carles Puigdemont a la Conferència de Presidents que Rajoy convocarà al gener i a la qual el president de la Generalitat no té intenció d’assistir. La Moncloa vol evitar que sigui una cita només protocol·lària i vol dotar-la de contingut.

Des de l’inici de l’operació diàleg, el govern espanyol ha intentat modular la via de judicialització del procés, això sí, sense renunciar als processos ja oberts. L’exemple més clar ha sigut la decisió d’anar amb peus de plom a l’hora de valorar la partida de 5,8 milions d’euros per al referèndum inclosa en els pressupostos. El TC també s’està adaptant als nous temps de l’executiu: el ple de l’alt tribunal ja s’ha reunit fins a tres vegades des que el govern espanyol va demanar que s’anul·lés la resolució del referèndum. I en dos mesos encara no ha admès a tràmit l’incident d’execució ni suspès la resolució, tal com ha acostumat a fer des de l’inici del procés. Méndez de Vigo també es va comprometre la setmana passada a retirar tots els recursos per no haver aplicat la Lomce.

Abans de recórrer al TC, el govern de Rajoy vol rellançar la Comissió Bilateral tècnica entre Catalunya i l’Estat, que es reuneix quan hi ha litigis, per intentar resoldre’ls sense la intervenció del Constitucional. En els últims cinc anys, els gabinets jurídics de l’Estat i la Generalitat han aconseguit solucionar un terç dels conflictes, i Santamaría vol que la xifra augmenti fins al 60%. La vicepresidenta comença avui a desplegar des de Barcelona la seva estratègia per a Catalunya.

stats